Top ideje za vrtlare početnike

0
10883

Uvijek ste maštali da imate svoj vrt,ali strah od napornog održavanja zbog Vašeg nedostatka vremena više ne treba da Vas brine.Danas ću Vam opisati što od biljaka da zasadite u vrtu,a da nemate puno obaveza za njihovo održavanje.

Svaki početnik u vrtlarenju treba nekoliko “provjerenih” stvari, a to su biljke koje je lako održavati i koje lako rastu što će početniku kao što ste Vi  dati poticaj da krenete sa većim vrtlarskim izazovima. Donosim Vam pet biljaka koje će preživjeti uz minimalan napor i uloženo vrijeme,a Vaš vrt će biti ispunjen bojama i mirisom.

Top pet biljaka:

Prvi koji ću izdvojiti je koraljni zvončići.Jednom kad ga posadite, koraljni zvončići zahtijevaju vrlo malo održavanja, a višegodišnja je biljka. Cvjetovi dolaze u crvenoj, zelenoj, žutoj, narančastoj, ljubičastoj, pa čak i šarolikim bojama. Biljka počinje cvjetati u lipnju s malim latica, ali njeno lišće će Vas impresionirati od ranog proljeća do prvih nižih temperatura.

Na drugom mjestu preporučam Vam da zasadite kadifu.Što se tiče sezonskog cvijeća, kadifa je cvijet od kojeg ćete dobiti puno za malo novaca. Nakon što ju zasadite, nemate više posla sa njom i ona će cvasti do jeseni. Uspjevaju u  bilo kojem stanju tla i čak će se oporaviti ako ih slučajno zarežete . Biljke se mogu same rasaditi, pa ovisno o tome gdje se nalazite, možete pronaći nove kadife kako niču sljedećeg proljeća. Lako ih možete i presaditi na mjestima u vrtu gdje Vi hoćete.

Na trećem mjestu nalazi se ružmarin.Ružmarin je višegodišnja biljka koja ostaje zimzelena u mnogim podnebljima. Njegove drvenaste stabljike i mirisno lišće savršeno će se uklapati u Vašem vrtu i sa drugim biljkama. Ružmarin cvjeta u rano proljeće i može se rezati cijele godine kako bi se osiguralo svježe bilje koje se koristi kao začin u kuhinji.I za njegovo održavanje Vam nije ništa potrebno,dobro podnosi sva tla i klime.

Četvrto mjesto zauzela je kadulja.Ova trajnica  je  otporna , laka za njegu i održavanje te nagrađuje svakog početnika s dugim cvatnjama ljubičastih cvjetova.Ona će postati Vaš miljenik u vrtu, jer raste iz godine u godinu,a pri tome još je i ljekovita biljka.

 

I kao zadnja biljka koju Vam preporučam je nebeski bambus (nandina).Nebeski bambus, kojeg obično svi poznaju pod imenom “Nandina” je jednostavan zimzeleni grm koji će dati Vašem vrtu “bogat” izgled. Bijeli cvjetovi koji cvjetaju u proljeće do zime se pretvaraju u sjajne crvene bobice.Nandina sama ispušta sjeme, ali se ova biljka  može lako održavati bez puno brige i vremena.

Znači,vrijeme je samo da sami nađete malo vremena i volje da uljepšate svoj vrt i dvorište.Nemojte da Vam izgovor bude da nemate dovoljno vremena i prostora.Uz malo truda uljepšat ćete vaš životni prostor.

Sve ove biljke same se “održavaju” i jako su otporne na sve temperaturne promjene.

 

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here