Tuja smaragd – najljepša živica u velikim problemima

4
13535

Nerijetko čujemo da se ljudima suše tuje. Problemi su sve češći. U čemu je riječ, kako spriječiti i da li uzeti tuju u obzir kod sadnje živice?

U posljednje vrijeme s puno strana od ljudi koji sade tuju (thuju) smaragd da imaju problema sa sušenjem. Osobno imamu tuju smaragd 20ak i više godina kao živicu.

Starija sorta je izgleda otpornija na bolesti koje se pojavljuju, ali čak i mi imamo problema s jednom-dvije sadnice. Čisto dovoljno da imate rupu u živici i dođe vam da povadite sve van 🙂

Ovako izgledaju početci problema:

 

Bolest se kasnije proširi

Tko su neprijatelji tuje?

Razni štetnici (Tujin krasnik, Potkornjaci,Moljci mineri)

Gljivična oboljenja (Smeđa pjegavost,…)

Više detalja o štetnicima i gljivičnim oboljenjima 

http://www.savjetodavna.hr/savjeti/558/667/moguci-uzrocnici-susenja-tuje-ithujai-spp/

Ovako je izgledala naša grana nakon krasnika (imala je rupice po sebi)

Što činiti?

Osnovno (da bi bile zdrave):

  1. Paziti na zalijevanje 
  2. Gledati da su prihranjene (osobito prilikom sadnje)

 

Humusal – hrvatsko eko gojivo za vaše sadnice

Prevencija:

Ne dozvoliti da se pri rubovima u gustom dijelu suhih završetaka grana (gdje redovito orezujemo) nakupi gustiš koji je pogodan za štetnike, npr 

-> Treba redovito čistiti i prati mlazevima vode.

Tretiranje pesticidima…. (nije naša preporuka, ali kako situacija ide tko bude želio tuju, neće moći bez špricanja).

Naš osobni izbor je vađenje tuje smaragd i sađenje nečeg drugog… osobno ne želimo otrovima špricati živicu da bi opstala. 

Trenutno razmatramo Tisu (slična živica ali otpornija)

Koje je vaše mišljenje ili iskustvo? (podjelite ga s nama u komentarima dolje)

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

4 COMMENTS

  1. Naš savjet bi bio da kontaktirate rasadnik. Treba ustanoviti jesu li gljivice ili nametnik. Oni će vam reći kako i s čim tretirati. To je najsigurnije na taj način. Računajte da ćete morati redovito špricati da vam opstanu i da se problem ne vrati

  2. Imam ogradu od oko 20-ak tuja i na nekima se djelovi poceli susiti,nebih da ih cupam pa ako ima neki pesticid,fungicid da mi preporucite bio bih zahvalan,spasio bih ih ako ikako mognem.

  3. Tako je. To i je njena najveća prednost. Lijepo izgleda cijele godine, sporo raste… Vaša ograda je očito otpornija od susjedove. Držimo fige da tako i ostane!

  4. Thuja mi najbolje odgovara jer bas vrsta koju imam u ogradi ne raste puno u sirinu tako da samo jednom godisnje (ili dvogodisnje) skracujem vrhove. Do sad nisam imao gubitaka ali kod susjeda vidim dosta rupa u ogradi jer mu se biljke suse. Nadam se da te bolesti nece prijeci i na moju ogradu. Imam i ogradu od zivice koja lijepo izgleda ali ju moram cesto orezivati. Uz to ju poneke godine napadnu neke grinje (mozda crveni pauk?) pa lisce izgubi boju i tokom zime otpadne pa to sve do petog mjeseca jadno izgleda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here