Uzgoj aromatičnog i ljekovitog bilja – prvi dio

0
3451

ljekovito-biljeŠto je uzgoj ljekovitog ili aromatičnog bilja, koje su biljke najbolje za uzgoj u našim krajevima, te koliko se to isplati?

Definicija Svjetske zdravstvene organizacije ljekovito bilje opisuje kao sve one biljke čiji jedan ili više biljnih djelova sadrže biološki aktivne supstance koje se mogu iskoristiti u kemijsko-farmaceutske ili terapijske svrhe. Isto tako, aromatično bilja sadrži tvari posebnog mirisa ili okusa koje se koriste za spravljanje kozmetičkih proizvoda, mirisa, aroma za živežne namirnice, napitaka i slično.

U posljednjim godinama primjetan je trend sve veće popularnosti ovih biljaka, bilo kroz sve veću svjesnost o ekološkim problemima sa kojima je suočen naš planet, bilo kroz trend povratka prirodi, kako u kozmetici, tako i u prehrani i liječenju. Sa takvim trendovima, nema sumnje kako će uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u budućnosti biti sao veći i isplativiji.

Faktori koji utječu na uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja

ljekovito-bilje-3

Kao i kod svake poljoprivredne proizvodnje, i kod uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja postoje određeni elementi koji izravno utječu na prinose i kvalitetu. Prije svega, osobito kada je riječ o plantažnom uzgoju, bitni su čimbenici ekološki uvjeti, tlo, voda, količina svjetla i temperatura, nadmorska visina i slično.

Naravno, tu treba obratiti pažnju i na način branja, jer je često riječ o osjetljivim biljkama, a pojedine vrste se ni ne mogu brati drugačije nego ručno. Vrijeme i gustoća sjetve kod ovih su biljaka još važniji nego kod klasične poljoprivredne proizvodnje, jer puno više utječu na rast i prihode. Još je jedan zanimljiv faktor kod ove vrste bilja aleopatija. Riječ je o tome da ljekovite i aromatične biljke ponekad luče određene sastojke koji mogu djelovati na druge biljke u njihovoj blizini, bilo tako da usporavaju njihov rast, bilo tako da ga potiču. Zato, ako se uzgaja više vrsta jedna blizu druge, treba paziti koje su to vrste, te kako utječu na jedna na drugu.

Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u Hrvatskoj

ljekovito-bilje-2

Za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja u Hrvatskoj može se slobodno reći kako je još u povojima. Usprkos tome što imamo sjajne uvjete za uzgoj, procjenjuje se kako je u Hrvatskoj ovakvim biljkama zasađeno oko 2.000 do 2.500 hektara, od kojih je oko 90% pod kamilicom, a osim nje uzgajaju se i lavanda, matičnjak, paprena metvica, odoljen, sljez, komorač i neven.

To je svakako premalo, i što se tiče zasađenih površina, i što se tiče vrsta koje se uzgajaju, jer Hrvatska ima uvjete da postane jedna od vodećih zemalja u ovoj vrsti proizvodnje. Na žalost, postoje ograničavajući čimbenici koji ljude sprečavaju da se ozbiljnije upuste u ovakav posao. To su, prije svega, neorganiziranost tržišta, te ograničenost skladišnih i prerađivačkih kapaciteta. Osim toga, i tehnička opremljenost i razina edukacije kod proizvođača je niska.

Dakle, ako netko planira upustiti se u avanturu zvanu uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, ključna bi bila edukacija i kvalitetna priprema. Tu prije svega mislimo na analizu tla na kojem se planira napraviti zasad, procjenu isplativosti uzgoja s obzirom na klimu i druge faktore. Bolje je potrošiti malo više vremena i sredstava prije nego se krene u uzgoj kako bi se odabrala prava vrsta i obavilo sve potrebne pripreme, te poslije radilo na način koji će osigurati najbolje moguće rezultate.

Toliko za početak. U sljedećem nastavku govoriti ćemo o tome koje je biljke u kojem području najbolje uzgajati, pa se nadamo kako će vam ovaj kratki tutorial pomoći da donesete odluku ako razmišljate o tome se se počnete baviti uzgojem ljekovitog i aromatičnog bilja.

Emiljana je freelancer, supruga i majka, koja u slobodno vrijeme pomaže mužu u vinogradu, te brine o svojem vrtu u kojem uzgaja većinu povrća za potrebe svoje obitelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here