Uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja – drugi dio

2
7292
Plantaža kadulje

Koje se ljekovite i aromatične biljke uzgajaju u Hrvatskoj?

Iako Hrvatska ima odlične uvjete za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja, a takva proizvodnja je u većini slučajeva i isplativija od klasične poljoprivredne proizvodnje, u Hrvatskoj je ovaj vid poljoprivrede još uvijek u povojima. U ovom članku prikazati ćemo koje se biljke najviše uzgajaju, odnosno koje su pogodne za uzgoj u pojedinim krajevima Hrvatske.

Kamilica

Kamilica je jednogodišnja samonikla biljka koja raste u cijelom svijetu. U Hrvatskoj je apsolutni šampion kada govorimo o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja. Naime, osim što je vrlo tražena, relativno je jednostavna za uzgoj. Najbolje joj odgovaraju umjerena klima i srednje visoke temperature. Dobro podnosi sušu, ali u vrijeme klijanja tlo mora biti vlažno. Isto tako, u vrijeme zrenja, traži puno sunca i topline. Osim toga, na istom terenu može se uzgajati najviše tri godine, a zatim je treba posaditi na drugu lokaciju.

Kadulja

Kako se kadulja može koristiti na različite načine, od čaja, začina, pa do proizvodnje eteričnog ulja, u posljednje vrijeme potražnja za kaduljom sve je veća. Riječ je o višegodišnjoj biljci koja se može uzgajati praktički u cijeloj primorskoj Hrvatskoj, jer voli visoke temperature i dobro podnosi sušu. U kontinentalnoj Hrvatskoj može se uzgajati uz zaštitu tijekom zime. S obzirom da je riječ o višegodišnjoj biljci, nasad uz redovito održavanje i obnavljanje može trajati duže vrijeme.

Lavanda

Posljednjih godina lavanda je postala jedna od najpopularnijih ljekovitih i aromatičnih biljaka kada je riječ o uzgoju u Hrvatskoj. Za to ima više razloga. Kao prvo, iako joj više odgovaraju uvjeti u primorskoj, može se uzgajati i na kontinentu, do visine od 1200 metara. Glavni faktor kod uzgoja lavande je svjetlost. O količini svjetlosti direktno ovisi količina eteričnih ulja u biljci. Lavanda dobro podnosi nedostatak vode, ali je ipak treba povremeno zalijevati, pogotovo u sušnim mediteranskim područjima. Kako je riječ o višegodišnjoj biljci, najveći su troškovi prilikom podizanja plantaže, dok se poslije svode na redovito obnavljanje i održavanje.

Menta

Menta, odnosno metvica je višegodišnja samonikla biljka koja raste u cijeloj Hrvatskoj. Najbolje uspijeva na osvjetljenim terenima bogatim humusom ili crnicom. Uobičajene temperature u Hrvatskoj joj odgovaraju, jer bez snijega može podnijeti temperature do -20 stupnjeva, a pod snijegom i niže. Za nju je optimalna umjerena klima sa dosta padavina, odnosno redovitim zalijevanjem. Metvicu nije dobro uzgajati duže od dvije godine na istom mjestu, a dobro se uklapa u plodored sa pšenicom ili kukuruzom.

Buhač

Kako se u današnje vrijeme sve više govori o ekološkoj poljoprivredi, buhač postaje nezaobilazna tema. Naime, riječ je o biljci iz koje se dobija piretrin, koji je jaki insekticid. Riječ je o višegodišnjoj biljci, ali je poželjno na jednoj lokaciji uzgajati ga najduže 5 do 8 godina. Odlično mu odgovaraju topla i sunčana područja sa dovoljno vlage. Iako mu je sunce neophodno na rast i razvoj, ne samo da dobro podnosi niske temperature, već negativne vrijednosti temperature tijekom zimskog razdoblja pozitivno utječu na pojavu većeg broja cvjetnih glavica iduće godine. Dakle, riječ je o biljci koja se može uzgajati u primorskim krajevima jer dobro podnosi sušu, ali joj odgovaraju i kontinentalni dijelovi Hrvatske sa svojim toplim ljetima i hladnim zimama.

Mažuran

Mažuran je biljka koja u umjerenoj klimi raste kao jednogodišnja, dok u mediteranskim krajevima može biti i višegodišnja biljka. U našim krajevima ne raste samoniklo, već isključivo kao uzgojena biljka. Odgovaraju mu krajevi sa višim temperaturama i velikom količinom vlage. Najbolje uspijeva u neutralnim ili slabo kiselim tlima bogatim humusom. Iako može uspijevati kao višegodišnja biljka, optimalno je da se nakon dvije do tri godine promijeni polje na kojem raste.

Korijander

Korijander je jednogodišnja biljka kojoj najviše odgovaraju umjereni klimatski uvjeti. Dok mlađe biljke prilično dobro podnose niže temperature, starijim biljkama one smetaju. U fazama rasta stabljike i cvjetanja potrebna mu je nešto veća količina vode, dok inače dobro podnosi sušna razoblja. Najbolje mu odgovaraju duboka i rastresita, slabo alkalna, čak i vrlo siromašna zemljišta. Obavezno se uzgaja u plodoredu, najbolje nakon strnih žitarica. Isto tako, pogodan je kao predusjev za mnoge kulture jer rano napušta zemljište.

Vrijesak

Vrijesak je višegodišnja biljka koja raste i samoniklo. Vrlo je dekorativna biljka, ali i korisna u proizvodnji aromatičnih ulja, te ljekovitih pripravaka. Najviše mu odgovaraju sunčana i polusjenovita mjesta, te kisela zemljišta. Kada je o vodi riječ, traži dosta vode, ali zemljište mora biti dobro drenirano, jer ne voli ležati u vodi. Dobro uspijeva i na kontinentu, jer podnosi niske temperature, dok god nije u mokrom tlu. Kako je riječ o višegodišnjoj biljci, ne zahtijeva plodored i nasade je potrebno samo održavati i po potrebi obnavljati.

Smilje

I za kraj, smilje. Posljednjih je godina došlo na zao glas jer se otkupljuje po visokim cijenama, pa su ga mnogi brali i gdje smiju, i gdje ne smiju. Dobra je vijest da se može uzgajati, pa su mnogi od toga napravili posao ili dodatnu djelatnost. Riječ je o višegodišnjoj biljci koja uspijeva u cijeloj Hrvatskoj. Smilju odgovaraju visoke temperature i puno sunca, ali dobro podnosi i zimske minuse. Najbolje uspijeva na lako propusnim karbonatnim tlima i ne smetaju mu suše, a može rasti i na plitkim stjenovitim krškim tlima, što ga čini idealnim za proizvodnju u našim primorskim krajevima u kojima mnoge druge kulture ne uspijevaju.

Iako su ovo vrste koje se najviše uzgajaju u Hrvatskoj, postoje i druge vrste koje se mogu uzgajati. Međutim, ovo je svakako najbolji izbor jer je riječ o vrstama koje se u našoj zemlji mogu uzgajati uz najmanje problema i sa najmanjim troškovima.

 

Emiljana je freelancer, supruga i majka, koja u slobodno vrijeme pomaže mužu u vinogradu, te brine o svojem vrtu u kojem uzgaja većinu povrća za potrebe svoje obitelji.

2 COMMENTS

  1. Pozdrav, Tanja.
    Dakle, što se imele tiče, nije uvrštena u ovaj popis, jer se ne uzgaja, nego se bere u prirodi. Vrlo je ljekovita biljka, za koju se smatra da pomaže kod mnogih problema, a od nje se rade čak i preparati za liječenje raka i tumora. Što se tiče upotrebe imele u domačinstvu, možete je nabaviti u obliku tinkture i čaja, uglavnom u biljnim i običnim apotekama, te boljim trgovačkim centrima. Kako je riječ o biljci koja je potencijalno otrovna, te se ne slaže najbolje sa većim brojem drugih biljaka i lijekova, poželjno je koristiti certificirane preparate kupljene od ovlaštenih prodavača, a dobra ideja je i da se prije korištenja savjetujete sa liječnikom, te da poštujete doziranje navedeno prilikom nabavke.
    Nadam se da sam vam pomogla ovim odgovorom.
    Pozdrav,
    Emiljana

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here