Zagađenost europskih voda pesticidima drastično raste

0
1380

Najnovija studija pokazuje kako bi u narednim desetljećima 40% europskih vodenih tokova biti zagađeno pesticidima. Znanstvenici upozoravaju da je potrebno hitno poticanje organske poljoprivrede i stvaranje zaštitnih područja duž vodenih tokova.
Na svu sreću, dobre su vijesti za Europsku uniju koja priprema plan za usvajanje.

NAJNOVIJA studija Helmholtz centra iz Leipziga pokazala je da će zagađenost europskih vodenih tokova pesticidima drastično rasti u narednim desetljećima. “Mnogi podcjenjuju utjecaj pesticida na kvalitetu vode”, rekao je Matthias Liess, voditelj odjela za ekotoksikologiju u Helmholtz centru.

Znanstvenici stoga sugeriraju smanjenje korištenja pesticida, prvenstveno kroz poticanje organske poljoprivrede i stvaranje zaštitnih područja duž vodenih tokova. Problem je ozbiljno shvatila i Europska komisija koja već priprema plan “ozelenjavanja poljoprivrede”.

Rješenje je dosta jednostavno, samo kada bi ljudi bili razumni i ne odlazili previše od prirode. Pročitajte cijeli članak na index.hr

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.