Zašto se dvoumimo oko organskog uzgoja

0
2080

Opće je poznato da je organska proizvodnja zdravija od one uobičajene u kojoj se koriste različiti preparati kojima ugrožavamo zdravlje. Ali ako to znamo, zašto se još uvijek nisu svi odlučili prebaciti na tu zdravu organsku proizvodnju? Koji su opće razlozi da ne koristimo potpuno prirodnu metodu uzgoja i zašto pribjegavamo upotrebi kemikalija?

Navodimo vam samo neke razloge koji mogu biti uzrok u nedoumici treba li prijeći na organsku proizvodnju hrane. Mi mislimo da treba biti hrabar, zaobići ih i napokon se odlučiti na potpuno prirodni, organski uzgoj.

ŠKOLOVANJE

Još uvijek ne postoji veliko sveučilište koje obrađuje ovu problematiku, to je samo jedna kapljica u uzrocima zašto organski uzgoj nije zastupljeniji u svijetu. Možda je i ovo razlog zbog čega ne postoji i duboko promišljanje među svom populacijom o štetnosti korištenja pesticida, kao i o štetnosti konzumiranja hrane koja je njima tretirana. Neupitno je da određeni interes i zabrinutost postoji, ali na globalnoj razini on bi svakako morao biti znatno veći i zastupljeniji.

ZARADA

Nekima je prodaja način zarade za život, za preživljavanje njih samih ali i njihovih obitelji. Oni koji žive od prodaje, u ovom slučaju razmišljaju prvo o svojoj egzistenciji. Tako primjerice veliki proizvođači hrane koji mogu dobiti veću zaradu prilikom prodaje hrane koja je tretirana kemikalijama, neće niti razmišljati trebaju li pronaći nove načine proizvodnje. Jednako vrijedi za same proizvođače različitih preparata, marketinške tvrtke i cijelu tu mašineriju u kojoj se novac “vrti”. Dok god postoji interes, hrana tretirana kemikalijama će se i prodavati. S druge strane, promoviranje zdrave organske hrane nije toliko ekonomski atraktivna kada u takvoj proizvodnji nema upotrebe preparata koji se mogu proizvesti i prodati te na kojima se može zaraditi, već se koriste prirodne metode i prirodni materijali.

STRAH OD NOVOGA

Promjena načina uzgoja i proizvodnje hrane sa sobom nosi i određene novitete s kojima će se vrtlari susresti. To neznanje: što me čeka, koje nove alate moram kupiti, koje nove načine uzgoja moram upoznati,… sve je to razlog za određenim strahom koji se budi u nama i zbog kojega se ne možemo odlučiti za taj konačni korak za potpunom prirodnom proizvodnjom. Ponekad se čini puno jednostavnije nastaviti raditi uhodanim tempom i provjerenim metodama, nego što je krenuti iznova u nove vode.

Ljudi se teško odlučuju za organsku proizvodnju hrane iz različitih razloga poput nedovoljnog poznavanja načina uzgoja, straha od nepoznatog, predrasuda i sl. Izvor fotografije unsplash.com.

USAMLJENOST

Puno je jednostavnije raditi ono što čine i mase. Kopirati susjedove trikove, podijeliti s drugima svoja iskustva, čuti tuđa i isprobati najbolja rješenja. Krenuti u organsku proizvodnju sam može biti kao odlazak na pusti otok. Upravo se ovoga vrtlari boje. Zato je jedan od rješenja pronaći zajednicu koja se bavi organskom proizvodnjom. Nema veze ako ta zajednica nije u vašoj blizini. Danas ćete se lako povezati društvenim mrežama s različitim proizvođačima što će vam pomoći održati kontakt ali i uklopiti se u već formirane proizvođače. Dakle, u ovom se slučaju usamljenosti ne morate bojati.

NEMOGUĆNOST PRIZNANJA POGREŠKE

Jedna od ljudskih osobina je teško priznavanje pogreške. Isto to se događa prilikom prelaska na organski uzgoj. Čovjek si mora priznati da je griješio kod upotrebe pesticida i kemikalija u proizvodnji hrane i odlučiti da će pronaći i koristiti bolja, zdravija i ekološki prihvatljivija rješenja. Da bi to napravio, prvo sam sebi mora priznati pogreške koje je godinama radio u svom vrtu.

NAJBOLJI NAČIN JE PRIRODAN NAČIN

Da je priroda najbolji recept za svaki problem, vjerujemo i mi i želimo širiti želju za organskom proizvodnjom hrane. I sami pronalazimo nove načine, trikove i ideje koje svi zajedno možemo koristiti kako bi zdravo vrtlarili i još zdravije jeli. U organskoj proizvodnji uvijek treba započeti sa zdravim tlom jer dobra zemlja daje i dobre rezultate:

  • prestanite koristiti umjetna gnojiva, zamijenite ih humusom kalifornijskih glista, prirodnim stajskim gnojivom, vlastitim kompostom, tekućim gnojivima od kopriva, gaveza ili sl
  • koristite kalifornijske gliste koje se između ostalog hrane i štetnim gljivicama i bakterijama, prerađuju ih pa tako smanjuju mogućnost oboljenja vaših biljaka
  • uzgajajte domicilne biljke, karakteristične za vaše područje, a u njihovom tretiranju uvijek prvo iskoristite prirodne metode liječenja.

Nadamo se da smo vam pomogli učiniti barem jedan korak prema organskoj proizvodnji hrane. Javite nam kako ste vi prešli na organski uzgoj ili što vas koči u onom finalnom koraku do potpuno prirodnog uzgoja biljaka.

Inspiracija za članak:
https://www.dallasnews.com/life/gardening/2017/09/12/people-still-wary-going-organic
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-go-organic

Izvor fotografija:
https://unsplash.com/photos/WOxddhzhC1w

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here