Zatrovanost hrane i lista najopasnijih namirnica

0
1615

Ministarstvo poljoprivrede je u Narodnim novinama objavilo listu opasne hrane koja se uvozi u Hrvatsku. Udruga Environmental Working Group objavila je svjetsku listu voća i povrća u kojima je ove godine pronađeno najviše pesticida. Koji proizvodi su najviše tretirani? Pogledajte u nastavku…

Većina nas  ne razmišlja o tome koje se opasnosti kriju u hrani koju kupujemo i konzumiramo. Nadam se da će daljnje informacije potaknuti razmišljanje mnogih prilikom slijedećih kupnji, te da će bar netko od Vas razmisliti o vlastitom uzgoju.

Krenimo od liste koju je naše ministarstvo objavilo.
Problematične namirnice: grah, dinja, paprika, patlidžan, naranča, breskva, kikiriki i jagoda…. U većini njih ima pesticida, a u tjestenini iz Kine pronađen je aluminij. Cijelu listu iz Narodnih novina pogledajte ovdje.

Druga lista odnosi se na rezultate svjetske udruge Environmental Working Group koja je sedmi put za redom napravila test na hrani i objavila da najviše pesticida imaju jabuka, celer, jagode, breskve, špinat, nektarine, grožđe, slatka paprika, krumpir, borovnice, zelena salata i kelj

Namirnice sa najmanje pesticida su luk, kukuruz, ananas, avokado, šparoge, grašak, mango, patlidžan, dinju, kivi, kupus, lubenicu, batat, grejp i gljive.

Cijeli tekst pročitajte na Jutarnjem.

Prirodno je zdravo, a iz vlastite proizvodnje najslađe!

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.