Želite saditi vlastito povrće? EU će glasati o zabrani

0
1737

66048_331999106908282_491943678_nŽeljeli bi imati svoj komadić vrta u kojem bi zasadili sjemenje od susjede, te uzgojili sebi domaće povrće? Europska komisija želi tome stati na kraj. U pripremi je regulativa za marketing reproduktivnog biljnog materijala, koja će se naći pred članovima Europske komisije 6. svibnja 2013. godine. EK želi u buduće nametnuti poljoprivrednicima i vrtlarima upotrebu standardiziranog sjemenja. Stare i rijetke sorte imaju malu vjerojatnost da će biti odobrene, a njihova kultivacija biti će kažnjiva zakonom – čak i kada se bilje sadi na privatnom zemljištu. (Link za potpis peticije je dolje u članku)

Mislili ste kako ćete pod stare dane moći posaditi vlastite rajčice, malo zelene salate i pokoji domaći krastavac? Neće ići – barem ne ako pitate birokrate iz Europske unije. Oni su, naime, donijeli odluku o kultivaciji svog voća i povrća, a posljedice te odluke na sebi će ponajprije osjetiti mali poljoprivrednici, pa čak i vlasnici privatnih posjeda.

Austrijske ekološke organizacije tvrde da će tako mnoge vrste konvencionalnog povrća i žitarica nestati iz kultivacije. Cijeli članak pročitajte na dnevno.hr

Nadajmo se pozitivnom ishodu na izglasavanju u parlamentu  06. svibnja 2013. Ukoliko ishod bude negativan i izglasaju ovaj zakon, morat ćemo se prilagoditi i ne dozvoliti da stare sorte ostanu neregistrirane.

U konačnici, bolje uzgajati vlastito povrće iz bilo kakvog sjemena nego kupovati gotovo koje je sumnjivog porijekla!

Postoji peticija ovdje -> izjasnite se, dajte im do znanja da se mnogi ne slažu s tim prijedlogom!

Širite dalje informaciju neka i drugi budu upoznati.

 

 

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.