6 grešaka koje sigurno radite u svom vrtu

0
6040

Svaki se vrtlar trudi svojim biljkama pružiti najbolje uvjete za rast biljaka i njihov razvoj, ali u svoj želji da učinite najbolje za svoje biljke, događaju vam se greške kojih niste svjesni. Otkrijte gdje griješite i nemojte greške ponavaljati. Pripremili smo vam 6 najčešćih grešaka s kojima se vrtlari susreću, a najčešće ih nisu svjesni.

 

1. Ne testirate zemlju

Ako ne znate kakvu zemlju imate, ne možete ispravno tretirati svoju zemlju i biljke u njoj. Postoje načini kako obogatiti kvalitetu zemlje, ali nema potrebe da koristite sve ako vaša zemlja već ima određena dobra svojstva. Zapravo je bacanje novca bogatiti nečime što zemlja ima obilato u sebi. Riješite joj problem koji ima. Zato prvo saznajte kakav joj je pH, njene nutritivne vrijednosti, drenažu, strukturu pa tek onda djelujte tamo gdje je potrebno.

Testirajte zemlju i saznajte što joj treba nadomjestiti. Ako ne znate što vašim biljkama nedostaje, nećete znati ni kako im pomoći.

2. Sadite previše na malom prostoru

Jedna od najčešćih grešaka je ne davanje dovoljno prostora biljci da raste. Nagurane biljke se međusobno natječu u skupljanju vode, nutritivnih vrijednosti i sunca. Možda ćete pokušati nadomjestiti ovaj problem s dodatnih gnojenjem i vodom, ali svejedno nećete uspjeti postići željeni učinak. Poštujte razmake između biljaka i dopustite im da se pravilno razviju.

30 Svaka biljka treba svoj prostor za rast, dovoljno nutritivnih vrijednosti, vode i sunca. Pazite na razmak između biljaka poštujući potrebe svake biljke.

3. Zaboravljate malčirati

Malčiranje možda zvuči kao puno posla, ali zapravo ćete uštedjeti vrijeme dugoročno. Osim što vam malčiranje pomaže suzbiti probleme s korovom, organski malč zadržava vlagu u zemlji, sprječava da se zemlja zbije, pomaže povećanju broja mikroorganizama i gnoji vaše biljke. Sve u svemu, malčirani vrt je zdraviji od onoga koji nije malčiran. Saznajte cilj i važnost provedbe malčiranja.

Vrtovi koji se malčiraju zdraviji su, imaju kvalitetnije biljke i manje korova. Nemojte zaboraviti na prednosti malčiranja.

4. Nepravilno zalijevate

Često zalijevanje neće pomoći vašim biljkama da se pravilno razviju. Ako zalijevate crijevom svaki dan, svojim ćete biljkama dati vodu, ali nećete učiniti najbolje za njih jer će ta voda vrlo brzo proteći kroz zemlju i biljke je neće moći iskoristiti. Ono što bi trebali napraviti je rjeđe ali obilnije ih zalijevati. Svakodnevno mokro lišće na biljkama može izazvati gljivične reakcije što ne želite pa će rjeđe zalijevanje i tako pomoći. Isto tako ako rijetko a obilno zalijevate biljke natjerat ćete ih da razviju duboko korijenje pa će biti jače i zdravije.

Svakodnevno zalijevanje biljaka više će odmoći nego pomoći biljkama. Gljivice i slabo korijenje neke su od mogućih nuspojava.

5. Ne sadite metvicu i hren u tegle

Ako ste već sadili metvicu u svoj vrt onda ste se vjerojatno susreli s njenim nekontroliranim rastom i bujanjem. Ako ne želite da metvica obuzme vaš vrt, jednostavno je zasadite u teglu. Ako baš želite da metvica bude dio vašeg vrta, posadite tu teglu u zemlju. Tako ćete onemogući nekontoliran rast njenog korijenja i širenje izvan granica namjenjenih za nju. Isti problem ste mogli okusiti i s hrenom pa učinite jednako i s njim.

Biljke koje se nekontrolirano šire po vašem vrtu posadite u tegle i tako kontrolirajte njihovo korijenje.

6. Obrezujete drveće i grmlje u jesen

Mnogi misle da je ovo najbolje vrijeme da maknete višak grana koje vam smetaju jer su biljke već dale plodove za ovu godinu. Obrezivanje zapravo potiče drveće i grmlje na rast, a ako to napravite u jesen, odrezat ćete im neke zalihe energije upravo onda kad se spremaju za zimsko mirovanje. To će oslabiti biljku. Najbolje vrijeme za obrezivanje je proljeće, baš kada završi njihov veliki procvat.

Obrezivanje drveća i grmlja u jesen oduzima njihove zalihe energije i priprema ih na novi rast kad bi se trebale započeti odmarati za novu sezonu.

Ako ste otkrili neku grešku koju i sami ponavljate, napokon je možete spriječiti. Održavajte svoj vrt i pazite na biljke. Ako znate za neku grešku koju smo zaboravili napomenuti, javite nam u komentarima ispod!

Izvor za članak:
https://www.rodalesorganiclife.com/garden/7-gardening-mistakes-youve-been-making-your-whole-life/slide/5

Izvori fotografija:
https://stocksnap.io

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here