8 ideja kako jeftino ukrasiti okućnicu

0
21808

Želite li jednostavno i jeftino urediti svoj vrt, dvorište i okućnicu tako da vaš vanjski prostor izgleda lijepo baš kao i unutarnji? Uživajte u svom okruženju i uljepšajte s nekoliko jednostavnih i jeftinih savjeta. Pogledajte 10 ideja koje smo pripremili za vas s kojima će vaš vanjski prostor izgledati očaravajuće.

1. Naglasite lijepo

Svaki vrt i dvorište imaju svoje prednosti i nedostatke. Prvi potez koji biste trebali napraviti je naglasiti njegove prednosti. Pogledajte što je to što vas u vašem okruženju oduševljava i pronađite načine da naglasite upravo taj dio. Primjerice, oduševljava vas staro stablo ispred kuće, onda uklonite eventualan korov oko njega, postavite stolice za opuštanje, ljuljačku za djecu i sl. i neka pogled prema tom stablu bude jednostavno lijep, te da stvari koje narušuju njegov harmoničan izgled nisu u blizini. Tako ćete jednostavno naglasiti ono najljepše u svojoj okućnici, a da neugledne stvari ne oduzimaju pogled iz onoga u čemu uživate.

Ispod omiljenog stabla možete napraviti mjesto za okupljanje. Tako ćete svoje najdraže mjesto iskoristiti i uživati u njemu svakodnevno. Izvor fotografije: Pinterest

2. Napravite udobna sjedeća mjesta

Napravite ugodno mjesto za obitavanje. Iskoristite ugodne stolice i naslonjače u kojima ćete moći čitati knjigu i zaista boraviti na otvorenom. Pripremite dekice koje će vam trebati ako zahladi i jastuke koje ćete moći iskoristiti za udobnije sjedenje i obitavanje u vanjskom prostoru. Stol neka bude na čvrstom i ravnom mjestu kako bi nesmetano mogli odložiti vodu i hranu koja onda neće završiti na podu. Tako će vaš vanjski sjedeći prostor izgledati ljepše, ali definitivno i biti funkcionalniji i udobniji.

3. Kontrolirajte rast biljaka

Podrežite drveće, grmlje i obrasle biljke. Ako je vaš vrt izmakao kontroli, biljke su narasle do svog maksimuma i tako vam smanjile mogućnosti kretanja, onda je vrijeme da uzmete stvar u svoje ruke. Podrežite višak grana i višak bilja koje su izašle iz svojih granica i otvorite si put u dvorištu tako da se nesmetano možete kretati i uživati u prirodi koja vas okružuje. Lijepo kontrolirano bilje daje i sigurnost da se ništa ne skriva u svom tom zelenilu.

Lijepo uređeno i sortirano bilje u vašem okruženju daje osjećaj smirenosti i ugodu pogledu. Planirajte sadnju i orezujte po potrebi. Izvor fotografije: Pinterest

4. Sredite pod i put

Podne obloge u vašoj okućnici mogu biti razne: betonske, pješčane, kamene, travnate i dr. Nije važno za što ste se naposlijetku odlučili sve dok je pod “zdrav” i cijeli. Puknuti pod osim što ne izgleda lijepo, nije niti siguran, moguće je spotaknuti se o novonastale rupe i pasti, a nije ni vizualno atraktivan. Zato sva nastala oštećenja pokušajte sanirati i razmislite o novim podnim oblogama. Možete se poigrati s nekim prirodnim materijalima poput kamena i drveta koje možete besplatno nabaviti u svom okruženju.

Zid u vrtu možete srediti na različite načine, najljepši je da se priroda pobrine za njegov izgled. Sadite biljke i neka one učine savršenu dekoraciju. Izvor fotografije: Pinterest

5. Sakrijte neugledne zidove i ograde

Umjesto da zamijenite ogradu ili ulažete velike novce u zamjenu zidova i ograda, možete ih jednostavno prebojati, možete postaviti rolo bambus, a ako mislite da to neće pomoći, uvijek možete posaditi brzorastuće biljke koje će se penjati po zidu/ogradi i tako sakriti sve njegove nedostatke. Tako će se priroda sama na svoj način pobrinuti za lijepu dekoraciju i skrivanje neuglednih površina u vašoj okućnici. Najjednostavnije je tako prekriti niske ograde ili primjerice ružne balkonske ograde.

6. Odaberite tegle

Naglasite tegle za svoje biljke. Ne morate nužno kupiti nove tegle, ali ih možete uskladiti, osuvremeniti i uljepšati kako bi biljke i pogled na njih izgledao ljepši. Iskoritite različite ideje za njih, od starih posuda, drvenih ideja pa do standardnih terakota posuda. Odabir tegli može uvelike promijeniti cijeli izgled i osjećaj u vašem vrtu. Kakve tegle vi koristite? Ideje s jeftinim teglama možete pročitati ovdje.

Nije važno od kojeg su materijala podne obloge u vašoj okućnici, važno je samo da su cijele!  Izvor fotografije: Pinterest

7. Iskoristite biljke koje već imate

Planirajte sadnju biljaka. U vašoj okućnici najčešće ne uspije baš sve što ste posadili. Nemojte kupovati nove biljke za novonastale rupe od neuspjele sadnje, jednostavno uzmite pelcere biljki koje već uspijevaju kod vas i popunite nedostatke. Nekim grmovima je dovoljno odrezati grančicu i upiknuti je u zemlju. Grančica će se primiti, a vi ćete besplatno obnoviti svoj vrt. Zapamtite da najljepše izgledaju grupirane biljke, nemojte se raširiti po cijelom svom prostoru nego napravite plan sadnje grupiran po veličini ili boji (kako najbolje odgovara) i ostavite prostora između tih grupa kako bi biljke imale dovoljno svjetla i prostora za rast. Iskoritite biljke i naglasite lijepa područja u svojoj okućnici. Ispred lijepe ograde, zida, oko zanimljivog stabla i sl., baš kako smo naglasili u prvom poglavlju.

Tegle koje koristite uopće ne moraju biti nove, ali ako ih sortirate tako da odgovaraju istoj “priči”, savršeno će se isticati u vašem okruženju. Izvor fotografije: Pinterest

8. Osvijetlite svoj prostor

Dodajte osvjetljenje. Vrlo popularne lampice koje rade pomoću solarne energije dat će vašem dvorištu neodoljivo romantičan izgled, ali i svjetlo kad padne mrak tako da se druženje vani može i odužiti. Budite kreativni, ukrasite zone u kojima se zadržavate u okućnici kao što bi ukrasili dom i iznutra pazeći da koristite materijale koje vremenski uvjeti neće uništiti, ali će dati vašem pogledu ugodne elemente koji će vas veseliti i dati vam još pokoji razlog da uživate u svom vrtu, dvorištu i cijeloj okućnici.

 

Javite nam svoje ideje kako jeftino urediti okućnicu. Veselimo se fotografijama vaših rješenja.

 

Izvori za članak:
https://www.gardenista.com/posts/rental-garden-makeovers-10-best-budget-ideas-outdoor-space/?utm_source=10%20Easy%20Pieces:%20Terra%20Cotta%20Planters%20-%20Gardenista%2008/28/2017&utm_campaign=742f076227&utm_medium=email
http://www.housebeautiful.co.uk/garden/designs/g28/garden-ideas-on-a-budget/
http://www.countryliving.com/gardening/garden-ideas/g2314/backyard-ideas/
http://www.bhg.com/home-improvement/porch/outdoor-rooms/easy-inexpensive-outdoor-room-ideas/
http://www.hgtv.com/design/outdoor-design/outdoor-spaces/budget-ideas-for-small-outdoor-spaces-pictures

Izvor za fotografije:
StockSnap.io
Pinterest

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here