Home Dvorište 9 načina kako obogatiti kvalitetu zemlje

9 načina kako obogatiti kvalitetu zemlje

0
13980

Ako želite lijepe biljke u svom vrtu, onda im morate osigurati kvalitetnu zemlju u kojoj će one živjeti. Vaš bi vrt trebao imati lagano tlo koje je prozračno i jednostavno za obrađivati. Jednom kada imate ovakvu zemlju nećete je takvom zadržati ako ne znate kako je održavati. Zato vam u ovdje donosimo male trikove koje će zemlju vašeg vrta obogatiti, a njene ćete rezultate vidjeti na svojim biljkama.

  1. NAHRANITE ZEMLJU

Proljeće donosi mnoštvo podzemne aktivnosti koje ne možemo vidjeti, ali upravo taj živi svijet prerađuje zemlju, reciklira njene nutritivne vrijednosti, zadržava vodu, poboljšava tlo te se bori sa štetočinama i bolestima. Za tlo se treba brinuti cijele godine, i to pomoću 4 glavna sastojka: hrane, vode, zaštite i zraka. Najbolje je započeti u jesen kada sve obiluje organskim materijalima ključnim za zdravo tlo. Sve što trebate napraviti je pronaći ih i rasporediti ih u svom vrtu. Tako možete iskoristiti otpalo lišće, ostatke svog povrća i bilja iz vrta, kuhinjske ostatke hrane, otpale voćke i sl. Narezane dijelove pripremljenih organskih materijala umiješajte motikom u 10-tak centimetara površinskog sloja zemlje te prekrijte kompostom. Idealno bi bilo da dodate stajsko gnojivo, fosfor i kalij te vapno, sve istodobno. Kvalitetu zemlje svakako možete obogatiti Humusalom. Dodavanjem ovih sastojaka u jesen, ostavljate dovoljno vremena da se raspadnu kako bi ih vaše biljke mogle iskoristiti na proljeće, upravo u ono vrijeme kad im to i treba.

Humusal nastaje preradom najkvalitetnijeg konjskog stajnjaka uz pomoć kalifornijskih glista
  1. ISKORISTITE GLISTE

Da dobijete rahlu zemlju možete se izuzetno jako namučiti dugim i napornim radom u vrtu, ali možete i zaposliti gliste da to učine umjesto vas. Da bi ih zaposlili trebate zemlju prekriti malčem, tj. trebate taložiti kompost na površinu tla. U novim vrtovima se može prvo staviti izdašan sloj kartonskih kutija kako bi se uništila postojeća vegetacija na tom tlu a tek na to staviti 10-tak centimetara debeo sloj komposta. To će pozvati gliste da kopaju kroz tlo dok prenose hranu. U ovom procesu one drastično poboljšavaju strukturu zemlje dok za sobom ostavljaju odljevke svog gnojiva. Ovakav princip zahtjeva planiranje. Idealno je započeti s ovakvim malčevanjem u novim vrtovima godinu dana prije sadnje, a u postojećima par mjeseci prije sadnje. Malč će izgraditi novo tlo vašem vrtu, i to u potpunosti. Ovako se maksimiziraju nutritivne vrijednosti, uništava korov i drži život tla netaknutim.

Humus kalifornijskih glista pomaže biljkama u borbi protiv bolesti, a idealna je prihrana za vaše biljke
  1. UZGOJITE ZEMLJU

Zelena gnojiva i prekrivač od žetve idealan su način za poboljšanje kvalitete zemlje. Kad god imate otvorenog mjesta prije sadnje, dodajte malč na tlo. To će zemlji dati organskih sastojaka, omekšat će je i činiti prozračnom. Malč je također važan u suzbijanju korova kao i kod zadržavanja vlažnosti tla. Dobit ćete ga od usitnjenih grana stabala (za vrijeme obrezivanja drveća). Za malč možete upotrijebiti i vlastiti kompost dobiven od jesenskog lišća, pokošene trave, vrtnog i kuhinjskog biorazgradivog otpada. Za kompost je prigodna većina usitnjenih materijala organskog podrijetla, osim sirovog i kuhanog mesa, oboljelih biljaka te izmeta kućnih ljubimaca. Dobro pripremljen kompost od zelenog i biorazgradivog kuhinjskog otpada nahranit će vaše tlo koje će biti plodnije, lakše obradivo i bolje propusno.

Dobro održavano tlo osigurat će vam kvalitetan urod
  1. TESTIRAJTE TLO

Prije nego krenete uzgajati biljke trebate znati kakvo tlo imate. To možete saznati na nekoliko načina, najlakše je pitati susjeda iskusnog uzgajivača biljaka. Ako nemate takvog susjeda, možete promotriti koje biljke uspijevaju na vašem području, to je najčešće dobar pokazatelj općeg stanja tla. Najtočnije rezultate ćete dobiti ako njegovu kvalitetu testiraju stručnjaci, i to kemijskom analizom. Tako ćete najlakše i najbolje saznati što je potrebno vašoj zemlji i u kojoj količini pa nećete nepotrebno trošiti novce kupujući supstrate kojima je vaša zemlja već bogata već ćete namjenski nadomjestiti upravo ono što joj nedostaje. Uz kemijsku analizu potrebno je procijeniti i koliko je zemlja zbijena, pjeskovita, na kolikom su nivou prisutne podzemne vode i sl.

Provjerite kakvo je tlo na vašem području i koje biljke na njemu uspijevaju
  1. NADOMJESTITE NEDOSTATKE

S prolaskom sezona, zemlja reciklira i zadržava većinu nutritivnih vrijednosti i tako smanjuje ili eliminira potrebna dodana gnojiva. Kad planirate sadnju vrta, organskim ćete  gnojivima i vapnom osigurati potrebnu hranu za nadolazeću sezonu. Ako ste propustili jesensko vrijeme za dodavanje vapna i mineralnih gnojiva, dodajte ih u proljeće par tjedana prije sadnje. Općenito uvijek možete uzeti gnojivo za potpuno gnojenje ili Humusal koji u sebi sadrži sve potrebne nutritivne vrijednosti i staviti ga u površinskih 15-tak cm zemlje. Za višegodišnje vrtove ne trebate uopće kopati, samo rasprostrite gnojivo i vapno oko biljaka, lagano zalijte i prekrijte pokošenom travom.

Testiranjem tla saznat ćete koji su mu nedostaci i tako moći nadomjestiti upravo te nedostatke
  1. UPOTRIJEBITE DUŠIK

Od svih esencijalnih nutritiva, dušik zaslužuje poseban spomen. Tlo u vašem vrtu će najčešće reciklirati i zadržavati većinu mineralnih nutrijenata osim dušika koji će zadržati samo kratko, čak i ako ga godinama dohranjujete. Dušik hrani ne samo biljke već i žive organizme u zemlji. Upravo zato rast vrta i dugoročno zdravlje tla ovisi o njegovoj količini u zemlji. Svake godine prije sadnje osigurajte dovoljnu količinu dušika zbrajajući ga iz svih izvora koje ste zemlji dodali. Gnojivo i dodaci izrezane zelene trave dobar su izvor dušika. Ako koristite samo kompost u svom vrtu, bit će vam potreban dodatni dušik jer kompost poboljšava kvalitetu zemlje, ali nije izvor dušika.

Pokošena trava je izvor nutritivnih vrijednosti za vaš vrt
  1. POBIJEDITE KOROV

Baš kao što se u proljeće budi vrt, isto tako budi se i korov. Prije sadnje dovedite ga pod kontrolu. Korov se natječe s vrtnim biljem čak i iz perspektive tla jer krade organsku hranu iz zemlje. Iščupajte korov koji nikne na proljeće čim ga primijetite (rano i brzo), dok je još malo i lako ga se kontrolira. Položite ga na zemlju i prekrijte s 10-tak cm organskog prekrivača. Prekrivanje vrta na ovaj način od samog proljeća daje vam prednost u natjecanju s vrtnim korovom, a usput hranite tlo organskim materijalom.

Malčem možete pobijediti korov i zadržati vlažnost zemlje
  1. RECIKLIRAJTE POSJEČENIM

Ako imate ukrasni vrt, živice, parkove drveća, tj. šumarke ili voćke, onda imate bogatstvo materijala kojima možete obogatiti kvalitetu vašeg tla. Zimsko i proljetno obrezivanje drveća, rezanje živice i rezanje višegodišnjih biljki može nahraniti zemlju recikliranjem vrijednosti iz ostataka natrag u zemlju. Ostaci posječenih dijelova i odrezani te otpali komadići sa stabala tvore efektivni malč. Ako su zeleni, pružaju vrijedan izvor dušika. Koristite mekanije ostatke za prekrivanje vašeg vrta ili u kompostu. Možete usitniti sve izrezane dijelove i položiti ih na tlo oko stabala koje ste obrezali. Ovako ćete zapravo imitirati prirodan način kompostiranja u jesen kada biljkama otpadne lišće.

Iskoristite organske materijale i kreirajte sami svoj kompost
  1. PRIČEKAJTE OSUŠENO TLO

Za tlo je važno ono što radimo i ono što ne radimo za njega. Prije sadnje u proljeće najvažnije je dopustiti da se mokra i vlažna zemlja osuši. Kopanjem, hodanjem po zemlji i vožnjom preko mokre zemlje, pogotovo one koja ima gline u sebi, ona se nabija i oštećuje joj se struktura koju inače tako teško izgrađujemo. Tako doslovno gnječimo zemlju i istjeramo zrak iz nje pa ostavljamo malo prostora organizmima da dišu i korijenju da raste. Provjerite kad je vaša zemlja spremna u proljeće za sadnju: uzmite zemlju u šaku i stisnite je, ako izađe voda iz nje, pričekajte još otprilike tjedan dana. Zemlju koja u takvom pritisku ostaje u čvrstoj kugli ili kod glinenog tla napravi sjajni omotač, također treba pustiti da se osušiti.

Pričekajte na proljeće da se zemlja osuši

Iskoristite ove savjete i javite nam koliko su vam pomogli. Veselimo se vidjeti vaše fotografije!

 

Izvor članka:
http://www.gardenista.com/posts/dirty-secrets-10-ways-to-improve-garden-soil/
http://www.savjetnica.com/dobra-zemlja-kako-stvoriti-bogatu-i-plodnu-uzgojnu-podlogu-za-travnjak-i-biljke/

Izvori fotografija:
https://www.soils.org/discover-soils/story/urban-soil-quality-and-compost
http://www.macaulay.ac.uk/soilquality/SQ_policy.php
http://www.fwi.co.uk/farm-life/opinion-we-have-neglected-our-soils-for-too-long.htm
http://theprudentgarden.com/cheap-diy-compost-tumbler/
http://1488mulchyard.com
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3225391/The-summery-whiff-freshly-cut-grass-smell-DEATH-chemical-given-fresh-cadavers-study-reveals.html
http://ag4impact.org/sid/ecological-intensification/precision-agriculture/soil-testing/
http://camblab.info/wp/index.php/how-can-i-determine-the-amount-of-available-potassium-in-soils/


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)