Home Vrt Planiranje i ideje 9 parova koje nikada ne bi trebali saditi zajedno

9 parova koje nikada ne bi trebali saditi zajedno

0
11442

Sadnja vrta može biti pravo blagostanje za vašu kuhinju ako znate kako izvuči najbolje iz svojih biljaka i osigurati da budu plodonosne. Osim što trebate paziti na mjesta na koja ih sadite, vrstu tla, sjenovitost i sunčanost prostora, količinu navodnjavanja i sl., trebali biste obratiti pozornost i na to koje biljke ćete posaditi jednu pored druge. Neke biljke si međusobno odgovaraju, čuvaju se i potiču rast, dok druge jednostavno ne odgovaraju jedna uz drugu, lakše šire bolesti ili jednostavno mijenjaju okus. Ako želite pomoći svom vrtu, pripazite kod organiziranja svog vrta na to koje biljke ne idu jedna uz drugu i nemojte ih saditi kao susjede.

Koje biljke ne treba saditi jednu pored druge?

Luk i grašak

Tradicionalno se kaže da biljke iz porodice luka ne bi trebali saditi pored graška i graha. Razlog tome je što luk sprječava njihov rast i razvoj.

Krumpir i rajčica

Postoje neka istraživanja koja kažu da sadnja rajčice i krumpira jedno pored drugoga može biti pravi problem. Uzrok tome je što i jednu i drugu biljku napadaju iste bolesti, najčešće plemenjača, pa ako se nalaze jedne pored drugih, puno lakše će se zaraziti, a bolest širiti.

Rajčicu i krumpir ne bi trebalo saditi zajedno jer oboljevaju od istih bolesti (izvor fotografije: StockSnap.io)

Paprika i grah

Paprika i grah su jako osjetljive na antraknozu pa ako se slučajno jedna zarazi, lako će se prenijeti i na drugu. Antraknoza se liječi fungicidima a vidljiva je po tamnim i mekanim mrljama na biljkama.

Salata i kupus

Salatu ne bi trebalo saditi niti pored kupusa jer kupus utječe na njen rast i na njen okus.

Kupus i grožđe

Još od davnina ljudi vjeruju kako kupus loše utječe na vino koje će se raditi od grožđa izraslog uz kupus.

Kupus utječe na rast i okus salate pa nije dobra ideja saditi ih jedno pored drugog (izvor fotografije: StockSnap.io)

Mrkva i kopar

Iako nema znanstvenih istraživanja o ovome, mrkva i kopar se smatraju neprijateljima pa ih se ne bi trebalo uzgajati jedno pored drugoga.

Orah i rajčica

Opće je poznato da je orah prozvan lošim susjedom. Njegov korijen proizvodi tvar toksičnu za biljke s dubokim korijenjem. Ako imate ovo drveće u svom vrtu najbolje je saditi vrt u posebne posude ili na povišenim gredicama.

Salata i brokula

Neka su istraživanja pokazala da je salata osjetljiva na kemikalije koje brokula ostavlja iza sebe. Zato se salata ne bi trebala saditi pored brokule, ali ni u zemlji gdje je prethodno rasla brokula.

Kukuruz i rajčica

Kukuruz i rajčicu napada kukuruzni plamenac. Sadnja biljaka koje napada ista bolest rizično je jer se bolest tako lakše širi, a vaši usjevi brže propadaju.

Ako želite osigurati rajčicu od bolesti koje napadaju kukuruz, nemojte ih saditi kao susjede (izvor fotografije: StockSnap.io)

Nadamo se da smo vam pomogli kod planiranje sljedeće sadnje. Izvucite najbolje iz svojih biljaka, spriječite eventualno širenje bolesti i pripazite koje biljke sadite jednu pored druge. Imate li vi iskustva sa sadnjom biljaka koje jednostavno ne idu jedna iz drugu? Javite nam svoje dojmove.

 

Izvori za članak
http://www.naturala.hr/koje-biljke-u-povrtnjaku-mozete-saditi-zajedno/2059/
http://divithana.com/lifestyle/poljoprivreda/biljke-partneri-u-basti/
https://www.rodalesorganiclife.com/garden/14-plants-you-should-never-grow-side-by-side/slide/7


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)