Home Vrt Planiranje i ideje Biorazgradive ideje za sadnice

Biorazgradive ideje za sadnice

0
6475

Ne morate za svoje sadnice kupovati posebne posude, možete koristiti materijale koji vas već okružuju, a više vam ne trebaju u kućanstvu. Ne samo da nećete morati smišljati ili kupovati nove posude za svoje proljetne sadnice, već ćete uštedjeti novac jer vam navodimo besplatna rješenja koja možete iskoristiti.

Uz sve to, velika prednost je što ste pronašli novi način kako da koristite potpuno biorazgradive posudice kojima će i sadnja biti puno lakša. Umjesto da presađujete sadnice, jednostavno ih posadite zajedno sa njihovim posudicama u zemlju. Posudica će se brzo razgraditi, a biljčica će lijepo nastaviti rasti, širiti korijenje i razvijati se u zemlji.

U nastavku vam navodimo nekoliko ideja od materijala koje svakodnevno koristite.

Tuba od toaletnog papira

Tube na kojima je namotan toaletni papir možete iskoristiti i u svom vrtu. Jednostavno zarežite tubu s jedne strane na 4 dijela i preklopite ih tako da dobijete dno. Ovim odličnim, a jednostavnim  trikom ne samo da ćete jednostavno doći do posudica za sadnice nego ćete ih dobiti i besplatno, ali ćete i smanjiti količinu vašeg otpada. Kad je biljka spremna za presađivanje u vrt, jednostavo sve zajedno položite u zemlju. Tuba će se brzo razgraditi, a biljka će nastaviti rasti.

Ostaci tuba od toaletnog papira mogu dobiti potpuno novu namjenu. U samo par preklopa dobit ćete besplatne posudice za vaše sadnice. Izvor fotografije: Pinterest

Polovica limuna

Kad iskoristite sredinu limuna, često vam ostaje neupotrebljiva polovica korice. Upravo je ovo prilika da je iskoristite. Ovakve sadnice u limunovoj korici ne samo da izgledaju atraktivno i dekorativno, već osiguravaju biljci dovoljne količine nutritivnih vrijednosti kad sve zajedno posadite u zemlju. To će biti njen osobni kompost koji će se polagano razgrađivati a korijenje sadnice će kontinuirano koristiti njene dobrobiti. Odsad više nikada nećete baciti neiskorišteni dio limuna.

Polovice limuna su dekorative pa će sadnice u njima poslužiti i kao dekoracija. Izvor fotografije: Pinterest

Ljuske jajeta

Ljuske jajeta bogate su kalcijem i preporučljivo ih je ne bacati već iskoristiti u svom vrtu. Iako je najbolje ljuske samljeti kako bi biljke uspjele doći do njenih vrijednih sastojaka iz zemlje, možete izraziti svoju kreativnost tako da u ostatke ljuski stavite sadnice. Na jajima ćete lako označiti i o kojim sadnicama se radi ili vaši najmlađi mogu ponešto i nacrtati.

Ljuske jajeta su pune nutritivnih vrijednosti kojima ćete obogatiti zemlju u vašem vrtu. Izvor fotografije: Pinterest

Novinski papir

Posudice možete napraviti i od starog novinskog papira. Jednostavno ga presavijte par puta, urolajte i posudica je u trenu gotova. Za lakše rolanje možete koristiti čaše za kalup pa samo omotajte papir oko nje i savijte dno. U trenu ćete dobiti onoliko posudica koliko vam zatreba. Papir bi trebao biti od dnevnih novina, a ne iz plastificiranih časopisa. Također ćete u ovom slučaju trebati pripaziti koliko zalijevate vaše sadnice kako se posudica ne bi razmočila.

Novinski papir je jednostavan način da u trenu dođete do hrpe posudica za vaše sadnice. Izvor fotografije: Pinterest 

Kartonska ambalaža za jaja

Iako je kartonska ambalaža za jaja tvrđa i nju možete prabaciti s biljčicama u zemlju. Ovo je tako praktičan, prikladan i jednostavan način sadnje sjemena koji je ujedno i ekološki prihvatljiv. Ambalaža je od kartona, najčešće ih kod kuće imate i višak, a na jednostavan način možete ovaj predmet ponovno upotrijebiti. Praktično je i zato što su utori za sadnice već unaprijed odijeljeni tako da ćete na jednostavan način posijati što poželite.

Ambalaža od jaja je čvrsta pa će svako prenošenje sadnica biti jednostavno. Jednom ambalažom ćete vrlo jednostavno riješiti mjesto za sadnju deset sadnica. Izvor fotografije: Pinterest 

Imate li vi neki drugi ekološki prihvatljiv način za pripremu posuda za sadnice? Pogledajte i u videu kako jednostavno iskoristiti biorazgradive posudice za svoje sadnice:

Biodegradable Seed Starters 4 Ways

These four biodegradable seed starters are PERFECT! ?

Posted by Tasty Vegetarian on 13. veljače 2018

 

Izvori fotografija:
https://unsplash.com/search/photos/seedling
www.pinterest.com


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)