Blagdanske biljke

2
5720

Blagdansko vrijeme je prepoznatljivo po različitim ukrasima i mirisima koji nas okružuju i griju naša srca. Osim kolačića, zvončića, kuglica i lampica, tu su i nezaobilazne biljke koje blagdane učine toplijima, ljepšima i mirisnijima. Pa koje su to biljke nezaobilazne za ovo prosinačko blagdansko doba? Donosimo ih nekoliko kojima ćete i sami ukrasiti vaše domove te ugrijati svoja srca.

Božićna zvijezda

Prava kućna biljka koja može ukrasiti svaki stol svakako je božićna zvijezda. Izuzetno je popularna zbog svojih crvenih listova koji nalikuju cvjetnim zvijezdama. Najčešće se može kupiti u svim većim trgovinama, i to po vrlo povoljnim cijenama. Božićne zvijezde će svojom žarkom crvenom bojom utopliti bilo koji kutak vašeg doma.

Božićna zvijezda je vrlo popularna biljka u tegli koja može ukrasiti svaki dom u blagdansko vrijeme. Izvor fotografije: Pixabay.

Kako ćete održati božićnu zvijezdu a da vam ne uvene? Ova biljka često završi svoj životni vijek kad završe blagdani, ali ako se držite nekih savjeta, vaša će božićna zvijezda bez problema dočekati nove blagdane. Ova biljka voli humusno tlo, puno svjetla, ali ne i direktnu izloženost suncu te temperaturu od 18 do 20 °C. Zalijevajte ju tako da vodu ulijete u podložak, a što biljka ne popije u 30 minuta, izbacite.

Božikovina

Vrlo popularan grm ili niže stablo u prosinačko vrijeme je božikovina. Ona sa svojim zimzelenim tamnozelenim kožastim lišćem lijepo upotpunjuje crvene božićne ukrase. Baš zbog te svoje boje, ali i zanimljivog oblika i jest česti motiv na zimskim blagdanskim ukrasima. S obzirom da je božikovina u nas zaštićena, možete je probati nabaviti iz uzgoja te je posaditi u svom vrtu ili na balkonu. Ova biljka prirodno nastanjuje područja iznad 1200 metara nadmorske visine, voli kiselija tla, sunčane strane, ali uspijeva i na sjenovitim mjestima.

Božikovina je zimzelena biljka vrlo atraktivna za ukrašavanje doma u blagdansko vrijeme. Izvor fotografije: Pixabay.

Ako imate božikovinu, zasigurno je možete iskoristiti za ukrašavanje svog doma i okućnice. Osim kao ukras u domu iskoritite je i za poklone koje ste pripremili najmilijima. Svoje darove možete učiniti jedinstvenima tako da na njih dodate pokoji list božikovine.

Osim crvenih bobica, lijepi tamnozeleni listovi božikovine nalaze se kao motiv na gotovo svakom zimskom ukrasu. Izvor fotografije: Pixabay.

Imela

Poput božikovine, imela se može pronaći u mnogim dekorativnim elementima u blagdansko vrijeme. Za razliku od božikovine, imela je poluparazit jer koristi vodu i otopljene mineralne tvari druge biljke, tj. stabla koje je nastanila, a organske tvari si osigurava sama jer ima sposobnost fotosinteze.

Zbog svojih dekorativnih bobica i izgleda, imela se koristi kao viseći ukras. Popularna je i po poznatom poljupcu ispod imele. Izvor fotografije: Pixabay.

Imela je vrlo popularna jer se stavlja kao dekoracija da visi. Postoje mnoge legende koje objašnjavaju kako je nastala tradicija da se žena koja se nađe ispod imele smije poljubiti, a danas se ovaj običaj toliko raširio da parovi često u blagdansko vrijeme vole staviti ukras imele kako bi podijelili poljubac ispod nje.

Imela se nastanjuje na druga stabla i iz njih crpi mineralne tvari i vodu. Izvor fotografije: Pixabay.

Jela

Najpoznatije i najatraktivnije drvce za ukrašavanje je upravo jela. Popularna je zbog svog lijepog piramidalnog izgleda i gustih iglica. Ono što možda niste znali o jeli je da su mlade iglice skupljene u zimi pune vitaminom C. Može ih se koristiti za čaj i to najbolje svježe ubrane. Unutrašnji dio kore je također jestiv i može ga se iskoristiti tako da ga se osuši, samelje i koristi kao dodatak brašnu.

Jela je popularna jer se iz iglica proizvodi i eterično ulje korisno za inhalacije kod dišnih tegoba.

Jela i smreka su najpoznatija drvca za kićenje u blagdansko vrijeme. Razlikujemo ih po iglicama. Kod jele su iglice savitljive i oble, a kod smreke poprilično oštre. Izvor fotografije: Pixabay.

Smreka

Smreka je još jedno popularno blagdansko drvce. Krošnja joj je uska, piramidalna, pravilno razgranata s ušiljenim vrhom. Njene su iglice šiljaste i plosnate, a dok su mlade mogu se konzumirati tako svježe kao proljetne zdrave grickalice, za čaj ili pak za izradu sirupa. Kora se kao i kod jele osušena i samljevena može koristiti kao dodatak brašnu.

 

Ukrasite i vi svoje domove biljkama, uživajte u njihovom mirisu, lijepom dekorativnom izgledu te iskoristite dobrobiti koje vam biljke pružaju. Javite nam jesmo li možda koju blagdansku biljku propustili napomenti. Veselimo se čuti kako ste i vi sami uklopili biljke kao ukrase u ovo blagdansko doba te što najviše volite kod njih.

 

Izvori za članak:
https://living.vecernji.hr/zelena-zona/pravi-savjet-kako-bozicna-zvijezda-moze-dulje-trajati-910096
https://www.agroklub.com/hortikultura/bozikovina/2272/
http://studentski.hr/zabava/zanimljivosti/sve-tajne-poljupca-ispod-imele
http://www.savjetodavna.hr/savjeti/558/734/imela/
https://www.plantea.com.hr/obicna-jela/
https://www.plantea.com.hr/obicna-smreka/
Izvor fotografija:
https://pixabay.com/

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

2 COMMENTS

  1. Božikovina je zakonom strogo zaštićena vrsta, rijetka i ugrožena, također i zbog sakupljanja za dekoracije, tako da joj nije mjesto na ovom popisu!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here