Čičoka – nepoznata na tanjuru ali izuzetno zdrava

0
6642

čičoka tekstČičoka je kod nas još uvijek relativno nepoznata kao namirnica. To tako ne bi trebalo biti jer  čičoka sadrži puno hranjivih tvari, uključujući i prirodni prebiotik inulin, te je izvrsna hrana za dijabetičare. Pročitajte u nastavku više o ovom zdravom gomolju.

Čičoka (lat. Helianthus tuberosus) ili jeruzalemska artičoka jedna je vrsta suncokreta. Kod nas se još naziva i divlji krumpir, morski krumpir ili slatki krumpir. Biljka čičoke može dosegnuti visinu od 1,5 do 3 metra. Listovi imaju grubu i dlakavu površinu, a slikoviti žuti cvjetovi mogu biti promjera od 5-10 centimetara.

čičoka cvijet

Kao kultura, čičoka se uzgaja radi svoga korijena, odnosno gomolja. Gomolji nalikuju đumbiru – izduženi su i nepravilna oblika, a boja im može varirati od blijedo-smeđe, ružičaste pa sve do bijele.

čičoka tekst

Čičoka sadrži pretežno ugljikohidrate, nešto bjelančevina i zanemarivu količinu masnoća. Od sadržaja vitamina čičoka ima gotovo sve vitamine B skupine, te nešto vitamina C. Čičoka sadrži i minerale kao što su željezo, kalij, kalcij, fosfor i magnezij. Ovi minerali iz čičoke imaju veliku iskoristivost u našem organizmu zahvaljujući još jednom važnom sastojku čičoke – inulinu. O njemu ćemo više u idućem tekstu.

Hranjiva vrijednost u 100 g (3,5 oz)
Energija 304 kJ (73 kcal)
Ugljikohidrati
17.44 g
Šećeri 9,6 g
Dijetalna vlakna 1,6 g
Masnoće
0.01 g
Proteini
2 g
Vitamini
Tiamin (B1)
(17%)

0,2 mg

Riboflavin (B2)
(5%)

0,06 mg

Niacin (B 3)
(9%)

1,3 mg

Pantotenska kiselina (B 5)
(8%)

0.397 mg

Vitamin B 6
(6%)

0,077 mg

Folna kiselina (B 9)
(3%)

13 g

Vitamin C
(5%)

4 mg

Kalcij
(1%)

14 mg

Željezo
(26%)

3,4 mg

Magnezij
(5%)

17 mg

Fosfor
(11%)

78 mg

Kalij
(9%)

429 mg


Postotci predstavljaju postotak od količine dnevnog unosa potrebne za odraslu osobu

izvor: http://zdravozdravo.blogspot.com

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.