Dobre karakteristike preslice

0
6310

preslicaPreslicu ste vidjeli mnogo puta u životu, kad ste šetali po poljima ,možda je niste opažali  ali vrijeme je da o preslici saznate njezina  pozitivna svojstva za Vaš život i  zdravlje,pa sam odlučila da Vam opišem njezine karakteristike i ljekovita svojstva.

Preslica u narodu poznata je po mnogim imenima kao što su: gorić,rastavić,konjski rep,zglobovača,poljska preslica, dok je latinski naziv equisetum arvense.

KARAKTERISTIKE I SVOJSTVA PRESLICE

Preslica je jako rasprostranjen korov ,a možemo je naći po oranicama i poljima,uz putove.Ubraja se u red papratnjača.Najviše je ima na vlažnim zemljištima.Biljka je visoka do 30 cm,na stabljici se nalaze zelene grane koje podsjećaju na bor,a grane su pršljenasto raspoređene.Njezina karakteristika je što joj je  podzemna stabljika crne boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu. Jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu radi čega se naziva i “konjskim repom”.

preslica-1 equisetum-arvense

Preslica je vrlo bogata što se tiče kemijskog sastava.Pored kremne kiseline koja je u preslici i do 70%,sadrži ekvizetonin  do 5%,jabučnu i oksalnu kiselinu kalcij,kalij,natrij,karotin i smolu.

Ali njezinu uporabu u liječenju mogu Vam opisati detaljno u svom drugom postu.

RODOVI I VRSTE

Ima nekoliko vrsta ove biljke.U Hrvatskoj raste desetak vrsta. Najčešća je poljska preslica (Equisetum arvense), s crnim podancima koji prodiru duboko u tlo. Raste kao korov na poljima, uz putove, na željezničkim prugama . Močvarna preslica(Equisetum palustre) česta je biljka močvarnih travnjaka, dok velika preslica(Equisetum telmateia) raste u vlažnim šumama.Zimska preslica (Equisetum hiemale) je rijetka, u Hrvatskoj ubrojena u skupinu osjetljivih (ugroženih) biljaka. Neke su vrste preslica, npr. močvarna preslica (Equisetum palustre), otrovne.

poljska zimska-preslica-1-200x200

Za lijek se skuplja cijela biljka. Mnogostruka ljekovitost preslice bila je poznata još u starom vijeku. Jedno je od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća,  veoma dobra u liječenju svih oblika malokrvnosti, u liječenju bolesti mokraćnih organa.

Mladi listovi preslice se mogu koristiti u ishrani kao dodatak salatama.

NASTAVAK SLIJEDI…….

 

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here