EU nas tjera da ih kupujemo, a pogubne su po zdravlje i okoliš

0
1846

stedneZarulje

Što je važnije, smanjiti potrošnju električne energije ili sačuvati zdravlje i okoliš? Pitanje je to koje se nameće nakon što su istraživanja pokazala da su štedne žarulje, čiju nam kupovinu nameće EU, opasne za zdravlje i za okoliš.

Kako piše HRT, Europska unija tjera svoje građane na kupovinu štednih žarulja, koje troše 75 posto manje struje i traju 30 puta dulje od onih sa žarnom niti. Nema sumnje, štedne žarulje itekako opravdavaju svoje ime, no postoji nekoliko problema: u njihovoj proizvodnji upotrebljavaju se štetne kemikalije kao što je živa, dok su upaljene ispuštaju kancerogene tvari (fenol, naftalen i stiren), zbog čega ne bi smjele biti dugo upaljene, osobito ne blizu nečije glave, a, osim toga, emitiraju bijelo dnevno svjetlo i ometaju proizvodnju hormona melatonina u organizmu. Istraživanje provedeno na zraelskom sveučilištu u Haifi pokazalo je da mogu prouzročiti rak dojke kod žena, migrene i probleme s kožom.

Prof. dr. sc. Davor Škrlec s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu za HRT je izjavio da razloga za paniku ipak nema jer se ultravioletno zračenje štednih žarulja zaustavlja s unutrašnje strane staklene sijenke, gdje se nalazi sloj koji zapravo proizvodi svjetlo, te da takve žarulje, s obzirom na to da sadržavaju otrovnu živu, imaju poseban tretman u reciklaži elektroničkog otpada pa za njihovo zbrinjavanje licenciju ima samo jedna tvrtka u Hrvatskoj.

U slučaju da se žarulja razbije, upozorava stručnjak, prostor treba dobro prozračiti, kako bi se što prije razišle otrovne zbog živine pare, a mjesto na kojem se žarulja razbila obrisati vlažnom tkaninom i potom sve zajedno staviti u plastičnu vrećicu, ostatke pokupiti i odnijeti u reciklažno dvorište.


OSJEČANI ZABRINUTI: Zabrinjavajuća koncentracija žive izmjerena na odlagalištu otpada
odpadBudući da uzorak procjednih voda s te lokacije pokazuje da je koncentracija žive čak 217 puta veća od maksimalno dopuštene, što je samo jedan od zabrinjavajućih pokazatelja, riječ je o potencijalnoj opasnosti za zdravlje građana Osijeka…
…da su prošlogodišnja mjerenja ovlaštenih laboratorija na tome mjestu pokazala koncentraciju žive, olova, kroma i drugih toksičnih stvari, višestruko veću od dopuštene.
… Ministarstvo zaštite okoliša… ustvrdilo kako nije potrebno raditi novu studiju utjecaja na okoliš, već da se može koristiti studija iz 2001. godine.


I još jedna mjera opreza: štedne žarulje treba izbjegavati u spavaćim sobama i kupaonicama te dječjim sobama. Preporučljivo je stavljati ih ondje gdje često ne palimo svjetlo. Ili – kupovati LED žarulje koje nemaju živu, ali su znatno skuplje… Ili, dok ne počnu slati kontrole po kućama, koristiti dobre stare žarulje i paziti da pri izlasku iz prostorije, kako su nas učili, ugasimo svjetlo.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.