Home Vrt Povrće Hit povrće za zimski vrt

Hit povrće za zimski vrt

0
6242

Sigurno ste se zapitali šta možete učiniti u svom vrtu u ovom zimskom razdoblju?U ovom postu danas ću Vam odabrati nekoliko vrsta povrća koje možete posaditi u svom vrtu ili ako imate staklenik ili neku drugu zaklonjenu površinu.

Sve ovisi u kojem kraju živite i kakve su temperature zraka tijekom zimskih mjeseci. Sve ovo povrće možete saditi do kraja listopada, a ako imate plastenik onda će Vam biti još lakše.Ako nemate staklenik, sijte povrće vani i prekrijte vunom ili perforiranim politenom da bi svojem povrću osigurali dodatno grijanje,koje će ga štititi od snijega i mraza.

Prvo bi Vam preporučila jednostavno za održavanje – grašak. Grašak Vam preporučam  sijati u jesen. Ako ga sijete direktno u zemlju, najbolje je postaviti sjeme na dubinu od 2-3 cm i jednako toliko ih međusobno udaljiti. Sije se u grupama od 3 reda koje su međusobno udaljene oko 30cm.  Kako bi ubrzali dozrijevanje, sjemenke se stavljaju na vlažnu kuhinjsku krpu i stavljaju u zemlju kada izbije prvo korijenje.Njega praktično možete sijati tijekom čitave godine ,i u studenom ili prosincu,bez problema uz malčiranje.

Ipak morate paziti na pojavu štetočina u zimskom razdoblju,jer za tri tjedna zimski grašak počinje klijati.Grašak, ali i sve mahunarke koje sijemo u  vrtu, svake godine posijat ćemo na drugo mjesto kako bi tlo obogatili dušikom.

Na drugom mjestu Vam preporučam češnjak.Češnjak je usjev kojeg je najjednostavnije uzgojiti. Češnjevi se siju na dubinu od 6-7cm na pjeskovitim tlima, a na kompaktnijim tlima dosta pliće na  3cm od površine zemlje.Najbolje vrijeme za sadnju jesenskog češnjaka u kontinentalnim krajevima  je mjesec listopad.

 

    Humusal – hrvatsko eko gnojivo   

Špinat je u zadnje vrijeme vrlo populatno povrće. Ubire se dok je mlado i listovi se ne smiju prekuhati da ne bi ostalo bez svojih hranjivih supstanci.Velika prednost jesenskog sijanja špinata je nemogućnost preuranjenog sazrijevanja.Špinat je  bogat klorofilom, proteinima, mineralima željezom, magnezijem, fosforom te brojnim oligoelementima potrebnima za održavanje ravnoteže zdravlja.

I na kraju Vam preporučam da u svom vrtu zasadite zimsku salatu.Za sadnju zimske salate tlo moramo pripremiti tako da ga preoremo  ili prekopamo na dubinu oko 25 cm odmah pošto smo očistili gredicu od prijašnjih zasađenih kultura. Nakon kopanja treba odmah obaviti i površinsku pripremu tla odnosno usitniti ga i poravnati kako bi se što više vlage zadržalo u tlu. Prije toga tlo treba dobro pognojiti gnojivom koji sadržava u kalij koji je salati nužno neophodan za razvoj i stvaranje glavice. Uspijete li da salatu zaštitite od mraza i snijega, može se jesti cijele zime bez problema.Osobno ja više volim imati zelenu salatu i drugo organsko povrće na svom stolu,tijekom čitave godine.

Nije važno da li imate staklenik ili ne,bitno je da izaberete sorte navedenog povrća koje uspijevaju u temperaturno nižim i hladnijim područjima.Svakako kad kupujete određene sorte u agroapotekama ili tržnim centrima obratite se stručnjacima za savjet,da bi Vaša sadnja urodila plodovima.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)