Imate živu božićnu jelku koju želite poslije posaditi? Evo par savjeta

0
7043

Ako imate pravo božićno drvce koje namjeravate staviti u zemlju kao trajni dio vašeg dvorišta, nemojte dugo odgađati da je izvadite iz kuće. Tajna za što bolje presađivanje božićne jelke u dvorište tijekom svoje prve zime je

 držati ju u zatvorenom prostoru što kraće! Također je bitno da stoji u najhladnijem mjestu mogućem (npr ne uz radijator), a zatim prije sadnje ga ‘očvrsnuti’ tako da se postupno iznosi na hladno. (Recimo, najprije u negrijanu garažu, a potom na njegovo konačno odredište)

Ponavljam: Ne držite stablo u kući dan više nego što trebate; neka se počne privikavati u malo hladnijem prostoru što je prije moguće i svaki dan ulijte vodu na korijenski dio.

Budite sigurni da se voda ne zadržava na mjestu gdje mislite saditi, da mjesto dobiva puno sunca i nije preblizu kući ili drugim objektima. (Ljudi su često spremni za konačnu visinu, ali ne i za širinu krošnje koja se razvije s vremenom, a jelke imaju široku krošnju).

Uklonite sve što je oblagalo korijen, a zatim stablo stavite u zemlju na istu dubinu kako je bilo i prije (niti jedna biljka ne voli kada joj se mijenja dubina korijena u zemlji).

Ponovo napunite rupu s istim vrtnim tlom koje ste izvadili kada ste pravili rupu. Nemojte ‘poboljšavati tlo u rupi’ s tresetima ili bilo što drugo. Ako želite dodati nešto dodajte humus / kompost.

Nakon sadnje treba dobrano natopiti stablo oko korijena npr kapanjem u trajanju od nekoliko sati. Nastavite sa zalijevanjem tijekom sušnih razdoblja, uključujući zimu, proljeće i osobito prvog ljeta.

izvor: https://www.wikihow.com/Plant-a-Living-Christmas-Tree

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here