Kada započeti sa košenjem trave

0
8680

Bliži se proljeće,i sigurno se pitate kad trebate obaviti prvu košnju trave nakon sijanja i obnove starog travnjaka. U mom prošlom postu možete pročitati kako obnoviti ili napraviti novi travnjak.

Sada sam odlučila da Vas upoznam koje sve uvjete trebate zadovoljiti za prvu košnju travnjaka. Koja je najbolja temperatura za košenje i koja je najbolja visina trave.

Za održavanje zdravog travnjaka veoma je važno da ga pravilno kosite. Ispravnim košenjem Vaša trava će biti otpornija, zdravija i brže će rasti.

Dobro bi bilo da kada počnete sa košenjem da poslije kosite jednom tjedno. Prvo što treba da provjerite je da vam noževi na kosilici nisu prenisko i da nisi tupi jer ćete tako da uništite travu koju ste zasijali . Također, izbjegavajte košenje u krugovima. Nikad nemojte započeti kositi travu ako je trava manja od 6 cm visine.Da bi travnjak bio gust, zdrav i ujednačen, morate ga redovno kositi. Rezanje potiče trave na grananje i stvaranje izdanaka pa nastaje gusti zeleni pokrivač.Nikad nemojte kositi kad je trava mokra,jer se lijepi za noževe i otežava Vam košnju. Travu možete kositi trimerom ili kosilicom.

Najbolje je postepeno početi kositi travu.Ako vam je trava porasla 15 cm, a vi biste htjeli visinu od  5 cm, nemojte odjednom  da kosite svih 10 cm. Prvo skinite 5 cm, zatim ostavite par dana da se trava odmori. Ovakav način košnje  će dopustiti travi da se oporavi i prilagodi novoj visini prije nego što skinete sljedećih 5 cm.Kad kosite, probajte da preklapate linije kojima kosite da znate da ćete jednako pokositi svu travu ,da iza vas će sva trava biti iste visine. Za  travnjak u Vašem obiteljskom dvorištu je bolje  nisku travu kositi češće.

 

 

 

Zapamtite da košenjem trava postaje jača i čvršća.Što se tiče temperature ,ja vam preporučam da ne kosite travu kad su visoke temperature u ljetnom periodu  i kad je suša,tad samo zalijevajte Vaš travnjak.Na dnevnoj temperaturi  od 18 stupnjeva  C do 25 stupnjeva C, tijekom noći od 18 stupnjeva  C do 6 stupnjeva C. kosi se tri tjedna  poslije nicanja, u zavisnosti koliko je trava bujna ,a ako nije bujna možete prolongirati košenje do 30-40 dana.

Poslijepodnevni sati su najbolji za košenje travnjaka.

Vaš će travnjak biti lijep i uredan samo ako mu poklonite svoju ljubav i pažnju i rezultati neće izostati.

A Vi ćete imati svoju oazu mira za uživanje i obiteljsko okupljanje.

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here