Kako mlade “navući” na vrtlarstvo

0
3321

Kako djeci i mladima približiti i učiniti privlačnim brigu o cvijeću, povrću i drugim biljkama? U posljednjih nekoliko godina svjedočimo renesansi vrtlarstva i sve većem zanimanju za njega, ali još uvijek se vrtlarstvom bave uglavnom ljudi srednjih godina, te oni stariji. S obzirom da vrtlarstvo u sebi nosi mnoge prednosti, trebalo bi poraditi na tome da se ono prezentira i mladima kao odlična aktivnost za slobodno vrijeme.

Prednosti vrtlarstva

Zašto bi se netko uopće bavio vrtlarstvom? Zar nije jednostavnije otići do prvog trgovačkog centra ili tržnice i kupiti potrebno povrće? Ili još bolje, kupite zamrznuto povrće koje se samo ubaci u lonac i problem riješen. Svi oni koje ne zanima vrtlarstvo naći će mnoštvo razloga, od nedostatka vremena, nedostatka prostora, nezainteresiranosti, neisplativosti,i tako dalje. U nekim segmentima svi ovi izgovori stoje, ali činjenica je da vrtlarstvo ima mnoge prednosti zbog kojih bi ga svatko trebao uzeti u obzir.

Vrtlarstvo je odlična fizička aktivnost. Znanstveno je dokazano da vrtlarstvo pomaže u smanjivanju krvnog tlaka, kolesterola i mršavljenju. Različite aktivnosti pomaču u jačanju mišića cijelog tijela. Ali, dobre strane vrtlarstva ne prestaju na tijelu. Riječ je o odličnoj aktivnosti za naš um. Čak i samo promatranje vrta, pogotovo onog kojeg ste sami stvorili smiruje, usrećuje, te smanjuje depresiju i pomaže u razvijanju samopouzdanja. Osim toga korištenje svježeg povrća koje ste sami uzgojili i za koje vrlo dobro znate čime ste ga tretirali je puno sigurnije čak i od povrća koje možete kupiti na tržnici od lokalnih uzgajivača, jer oni često koriste puno herbicida i insekticida.

Vrtlarstvo je aktivnost koja pozitivno utječe na okoliš. Povrće u trgovinama uzgaja se intenzivnim načinom, koji podrazumijeva puno veću potrošnju vode, goriva, gnojiva, herbicida, insekticida i drugih sredstava nego vrtlarstvo. Također, često se povrće transportira na velike udaljenosti, za što se također troši gorivo. Uzgoj vlastitog povrća povećava broj biljaka koje proizvode kisik, i smanjuje sve već navedene štetne posljedice korištenja povrća iz intenzivnog uzgoja.

Osim na okoliš, vrtlarstvo ima pozitivan utjecaj i na vaš novčanik. Naravno da uvijek postoji opasnost da vam neke biljke pojedu štetočine ili ih uništi suša ili tuča. Poljoprivreda je prilično nesigurna aktivnost, i do zadnjeg trenutka se može dogoditi da ostanete bez uroda. Kako je za jedan vrt za četveročlanu obitelj dovoljno 200 kvadratnih metara prostora, jasno je kako troškovi za sjeme, gnojivo, gorivo i sve ostalo ne mogu biti veliki, pa ni gubitak neće biti katastrofalan. S druge strane, u jednom takvom vrtu možete uzgojiti dovoljno povrća za cijelu godinu, pogotovo ako imate zamrzivač, pa viškove spremate u njega ili napravite zimnicu.

Ako vam je izgovor kako nemate terena za vrt, jer živite u gradu, provjerite da li u vašem gradu postoji mogućnost korištenja gradskih vrtova, koji su sve popularniji u zadnje vrijeme. Riječ je o parcelama u vlasništvu grada koje se podijele na manje parcele i koje građani mogu dobiti na korištenje. Isto tako, mnoge vrste povrća mogu se uzgajati na balkonima u teglama. Iako ćete na taj način malo teže uzgojiti dovoljno povrća za cijelu porodicu, možete bez problema, čak i na manjem balkonu, uzgojiti dovoljno rajčica, paprika, krastavaca ili tikvica za svoje potrebe. Mnoge višekatnice imaju na ravne krovove koji se također mogu iskoristiti.

Vrtlarstvo i mladi

Kao što vidite, vrtlarstvo ima mnoge prednosti, pa ipak se čini kako se vrtlarstvom uglavnom bave odrasli, odnosno stariji ljudi. Nije to nužno loše, ali kako se navike najlakše stječu u djetinjstvu i mladosti, bilo bi dobro kod djece i mladih poticati bavljenje vrtlarstvom. Srećom, postoje načini na koje se mlade može “navući” na vrtlarstvo.

Kao prvo, bilo bi dobro početi u što ranijoj dobi. Djeca se vole igrati sa zemljom, i čak i kod predškolske djece neće biti teško nagovoriti ih da nešto posade ili zalijevaju cvijet. Ako ove aktivnosti predstavite kao igru, biti će to odličan način da u njima posadite sjeme ljubavi prema vrtlarstvu koje bi moglo trajati cijeli život. Probudite radoznalost u njima. Neka pogađaju što će se dogoditi sa sjemenom koje su posadili, objasnite im faze od sjemena pa do ploda i lonca. Tako će im sve biti mnogo zanimljivije, a naučiti će i neke bitne istine o tome kako funkcionira ovaj svijet.

Najbolji način podučavanja je vlastitim primjerom. Dakle, teško ćete djecu naučiti da vole vrtlarstvo ako sami nikad niste zasadili ni cvijet. Ako volite vrtlarstvo i bavite se njime, nikad nije prerano da svojoj djeci pokažete što radite i kako bi vam oni mogli pomoći. Tada će i oni početi uživati u plodovima zemlje koje ste sami uzgojili.

Ako želite tinedžere naučiti da uživaju u vrtlarstvu, možda će vam trebati neki drugi oblici poticaja, ali ni to nije nemoguća misija. Tinejdžeri su često društveno aktivni, pa nije loša ideja ako im objasnite kako je vrtlarstvo dobro za okoliš, kako je hrana napravljena od povrća iz vlastitog vrta puno kvalitetnija i jeftinija. Vrtlarstvo kao vid tjelovježbe također će zainteresirati mlade.

Dakle, zainteresirati djecu i mlade za vrtlarstvo nije lako, ali nije ni nemoguće. Što ranije počnete, ako im pokažete kako je vrtlarstvo zabavno i zanimljivo, te korisno, te ako im vlastitim primjerom pokažete sve to, nema sumnje kako ćete uspjeti u dječji um posaditi sjeme koje će se razviti u prekrasnu biljku.

Emiljana je freelancer, supruga i majka, koja u slobodno vrijeme pomaže mužu u vinogradu, te brine o svojem vrtu u kojem uzgaja većinu povrća za potrebe svoje obitelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here