Kako napraviti komposter od paleta?

0
16483

Uradite sami svoj komposter, i pritom koristite stare palete.

Svatko tko ima vrt ili okućnicu sreće se sa problemom odlaganja znatne količine organskih materijala poput pokošene trave, lišća, granja, ostataka od ubranog povrća i drugih sličnih materijala. Jedan od načina na koji se možete riješiti svega toga je, naravno, odlaganje u kante za smeće, ali to nije ni ekološki ni korisno. Kako se takvi materijali mogu vrlo dobro iskorisititi u izradi komposta, a čime se ujedno smanjuje količina otpada, svakako vam preporučamo tu aktivnost.

Što je kompost i od čega ga možemo napraviti

Iako su vam vjerojatno poznate osnove kompostiranja, nije na odmet ponoviti gradivo s vremena na vrijeme. Dakle, kompost je zapravo organska materija razgrađena aerobnim putem. Kako će s vremenom svaki organski materijal postati kompost, nema zapreka da svako domaćinstvo napravi svoj mali pogon za proizvodnju komposta.

Kompost se može raditi od gotovo svih organskih otpadaka koje jedno domaćinstvo proizvodi.  Procjenjuje se da je oko 30% otpada jednog kućanstva organski otpad pogodan za pravljenje komposta, poput ostataka od voća i povrća, taloga kave i slično. Kada se tome dodaju razni organski materijali koji se mogu naći oko kuće, poput trave, lišća, slame, te životinjskog izmeta, ne bi trebalo biti teško napraviti kompost.

Prilikom korištenja raznih materijala vodite računa da se neke tvari lakše raspadaju, a neke teže. Zato nije prepopručljivo staviti veliku količinu tvari koje se teže raspadaju, poput ljuski koštuničavog voća, grana, češera i slično. Također je dobro da sav sadržaj u komposteru bude usitnjen, a to je pogotovo bitno za tvari koje se teže raspadaju. Neke organske otpatke nikako nije preporučljivo kompostirati. U to spadaju bolesne biljke, osjemenjeni korovi, ostaci životinjskog podrijetla i ostaci kuhanih jela. Vodite računa da će kuhinjski otpad poput ostataka od voća i povrća privlačiti muhe, ali taj problem možete riješti tako da takav otpad prekrijete slojem trave ili slično.

Kompostište i komposteri

Kako je kompostiranje prirodan proces koji će se odvijati i bez vašeg upliva, nije potrebno neko visokotehnološko postrojenje da dobijete kompost. Zapravo, kompost možete dobiti i ako otpad jednostavno složite na jednu hrpu u nekom kutu. To, doduše, nije estetski najprihvatljivije, pa većina ljudi koristi razne kompostere.

Možete nabaviti kupovni komposter, kojih ima u raznim bojama, oblicima i veličinama, a i cijene im variraju. Na taj način možete odabrati pravi model koji najviše odgovara vašim potrebama. I konačno, komposter možete napraviti i sami, a ako pritom koristite reciklirani materijal, poput paleta, onda doista možete reći kako ste ekološki orijenitrani.

Komposter od paleta

Izrada kompostera od paleta jedan je od najjednostavnijih uradi sam projekata koje možete napraviti. Od materijala vam trebaju palete, a koliko paleta ćete iskoristiti ovisi o modelu i veličini kompostera koji imate u vidu. Prilikom određivanja veličine budite realni i nemojte napraviti preveliki, ali ni premali komposter. Osim paleta trebati će vam čavli, vijci ili okovi kojima ćete učvrstiti komposter, a ako planirate napraviti vratašca, dobro će vam doći i nekoliko šarki. Od alata pripremite metar, čekić i električni ili obični odvijač te bušilicu.

Kod nabavke paleta vodite računa da sve bude iste veličine i oblika jer ćete tako najlakše raditi s njima. Osmislite oblik koji ćete napraviti i kako ga složiti. Najjednostavnije je napraviti kocku u kojoj će svaka stranica biti zapravo jedna paleta, pa ako vam je ta veličina dovoljna, svakako bi vam savjetovali tu opciju.

Vodite računa o tome da palete dobro pričvrstite jednu za drugu. Na vrhu stavite jednu paletu koju ćete učvrstiti šarkama i tako napraviti poklopac, a dobro bi bilo i da jednu od stranica porežete popola i od donje polovice napravite vratašca kako bi mogli sa dna vaditi gotovi kompost bez da morate prebacivati svježe otpatke sa vrha kako bi došli do komposta.

Činjenica da su palete, da se tako izrazimo, porozne, je dobra stvar jer je jedna od najbitnijih stvari koju morate osigurate kod kompostera drenaža. Naime, da bi se proizveo kvalitetan kompost u relativno kratkom vremenu, bitno je da otpaci od kojih proizvodite kompost budu vlažni, ali ne smiju biti previše vlažni jer će onda doći do truljenja. Zato ćete kompost u nastajanju morate povremeno zalijevati ako kiša ne uradi to umjesto vas, a otvori u paletama osigurati će da suvišna voda ne stvara probleme. Još jedna dobra ideja je da komposter obložite mrežom sa malim rupama kako bi spriječili ulazak glodavaca i drugih štetočina u vaš kompost.

Kao što vidite, izrada kompostera nije komplicirana, a i relativno je jeftina. Palete često možete nabaviti i besplatno u raznim trgovinama ili skladištima. Ako se malo raspitate u vašem kraju, nema sumnje kako ćete proći vrlo povoljno prilikom nabavke materijala, a izrada je dovoljno jednostavna da ovakav komposter mogu napraviti čak i početnici, pa vam svakako preporučamo da se okušate u tome. Osim što ćete smanjiti količinu otpada u vašem kućanstvu, riješiti ćete i problem deponiranja pokošene trave i drugih materijala. Osim ekološke koristi, vaš komposter donijeti će vam i realnu korist u obliku kvalitetnog komposta koji možete koristiti umjesto kupovnog.

 

Emiljana je freelancer, supruga i majka, koja u slobodno vrijeme pomaže mužu u vinogradu, te brine o svojem vrtu u kojem uzgaja većinu povrća za potrebe svoje obitelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here