Kako pripremiti vrt za zimu?

0
2948

Kako dolazi hladnije vrijeme odlučila sam da Vam dragi čitatelji pišem kako da najlakše pripremite svoj vrt za nadolazeću zimu.

Pripremiti vrt za zimu znači osigurati da Vaše zasađene  biljke, drveće i sve što uzgajate ostane zdravo i snažno sve do toplijih dana proljeća.Ta priprema  nije komplicirana ni teška, ukoliko započnete na vrijeme i držite se nekih osnovnih pravila.

  1. Osnovno pravilo kojeg se trebate pridržavati je  uređivanje vrta i čišćenje tla.U jesen voćkama, grmovima i cvijeću odrežite suhe, bolesne ili oštećene grane, a sve odumrle biljke počupajte. Bolestan biljni materijal kojeg se odsjekli najbolje je spaliti kako štetočine i drugi  uzročnici bolesti ne bi prezimili i u proljeće napali biljke. Zdrav materijal kompostirajte.Odrezane dijelove biljaka očistite od korova, kasnije ih možete iskoristiti za malčiranje ili kompostiranje.U jesen na gredice možete staviti i djelomično razgrađeni kompost koji će se do proljeća posve razgraditi.
  2. Slijedeći korak je  prekopavanje tla. Vrlo  tvrdo tlo već u jesen trebate duboko prekopati (štihanje) zato što ga kiše i snijeg tokom jeseni i zime dodatno zbiju. Tvrdo tlo je neprikladno za obradu i pripremu te za sadnju nježnih biljaka. Preko zime tlo nije potrebno usitnjavati – niske temperature i zamrzavanje će ga razrahliti. U proljeće je dovoljno još jednom lagano prekopati tlo te poravnati motikom i grabljicama.
  3. Upotreba prirodnih gnojiva i hranjiva- Humus je odgovoran za rahlost i plodnost tla te za obilje raznovrsnih organizama i njihovu aktivnost u tlu. Kako biste osigurali dovoljne količine humusa, redovno trebate dodavati  djelomično razgrađeni životinjski gnoj i kompost. Prema potrebama određenih biljaka, gnojiva možete posipati po čitavim gredicama ili uz pojedinačne biljke. Tlo lagano prekopajte tako da se gnojivo dobro pomiješa sa zemljom, a na kraju sve pokrijete slojem malča.
  4. Okopajte tlo uz biljke koje ćete ubirati u proljeće – gredice kupusnjača, luka, češnjaka, salata, odnosno biljaka koje ostavljate zbog sjemena. Na mjestima gdje ste zasadili trajnice poput ruža i grmova prema potrebi kod okopavanja možete staviti i određenu količinu prirodnih gnojiva.Osjetljivije biljke trebate nagrnuti slojem zemlje i malča kako biste ih dodatno zaštitili od hladnoće i mraza.
  5. Malčiranje je postupak nanošenja nerazgrađene organske tvari oko postojećih zasađenih  biljaka ili na prazno tlo. Za malč možete koristiti lišće, sijeno ili  slamu.Pri proljetnoj sjetvi ili sadnji malenih biljaka, malč razmaknite i posadite biljke. Kada biljke malo porastu, malč vratite do samih biljaka.
  6. Daljnja njega tla svodi se na povremeno pregledavanje vrta. Ako je negdje sloj malča suviše tanak i ispod njega proviruje zemlja, tada je potrebno dodati novi sloj.Sve biljke u vašem vrtu imat će velike koristi od jesenske pripreme tla. U proljeće će tlo obilovati hranjivim tvarima te biti prozračno i rahlo,i spremno za nove plodove i novu sadnju svega onog što Vi volite i želite uzgajati.
Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here