Home Dvorište Kako privući zimske ptičice

Kako privući zimske ptičice

0
4944

Pomozite ptičicama u svojoj okolini da prežive zimu i privucite ih u svoj vrt. Ptice su vaši vjerni saveznici u organskoj proizvodnji hrane, zato im vi trebate biti pomoćnici kad je riječ o preživljavanju u zimskim uvjetima. Donosimo vam par savjeta kojima ćete privući ptičice i pomoći im da lakše prezime i zadovoljno dočekaju proljeće.

 

1. Saznajte što vaše ptičice vole jesti

Ovisno o tome koje ptičice želite privući te o tome koje uopće žive u vašoj blizini, saznajte što one vole i priuštite im upravo tu gozbu. Većina ptičica voli razno sjemenje, a pogotovo ono od suncokreta. Lako možete nabaviti mješavinu sjemenki za divlje ptice, a ako im želite priuštiti pravu gozbu, onda kupite ono sjemenje koje vole i obilato dodajte mješavini.

2. Objesite hranilice u svoj vrt

Umjesto da položite sjemenke na drvo ili neku drugu čvrstu podlogu, objesite ih da vise s grane. Vjeverice i druge životinje će lako uzeti onu hranu koja nesmetano stoji na drvetu i tako onemogućiti pticama pristup sjemenkama. Zato da bi se vaše ptičice iz vrta osjećale sigurne, objesite im hranu na drvetu ili negdje pored kuće, tako da druge životinje ne mogu doći do nje a da se pričice osjećaju pozvano i sigurno.

Hranilice možete izraditi na različite načine, ali ih uvijek trebate postavljati tako da vise, da druge životinje ne mogu doći do njih te da se ptičice osjećaju dobrodošlima i sigurnima. Izvor fotografije: Pixabay.

3. Napravite sami svoje hranilice

Uz mješavinu sjemenki za divlje ptice, nabavite i masnoću. Uz vatricu lagano otopite masnoću. Hranu pomiješajte tako da na jednu žlicu masnoće koristite dvije žlice sjemenki. Sve zajedno stavite u šalicu, utaknite štapić koji će služiti pticama za stajanje te stavite u hladnjak da se tako stisne. Kompaktno objesite vani ptičicama za prehranu. Masnoća se koristi kako bi se ptičice lakše debljale i tako grijale po zimi.

U hranu uz sjemenke dodajte i masnoću kako bi se ptičice brže i lakše debljale i time grijale po zimi. Izvor fotografije: https://www.frugalfamily.co.uk/homemade-bird-feeder-mug/.

4. Držite hranilice konstantno punima

Ako ptičice znaju da su hranilice u vašem vrtu uvijek opskrbljene hranom, vraćat će se svaki dan. Jednom kada imate vjerne i stalne posjetitelje, one će vam se doseliti i dobit ćete dugogodišnje prijatelje. Ako vaše hranilice nisu redovito pune, ptičice će tražiti izvor svoje hrane na nekom drugom mjestu.

Ako ptice imaju konstantan izvor hrane upravo u vašem vrtu, one će postati vaši svakodnevni i dugogodišnji posjetitelji. Izvor fotografije: Pixabay.

5. Osigurajte pticama vodu

Možda se čini čudno ako nas zimi okružuje hrpa snijega, ali zbog niskih temperatura izvori vode mogu postati itekako nepristupačni ptičicama. Zimi izvori vode postaju problematični budući da se zbog niskih temperatura sva voda smrzne. Kad god imate mogućnost, pružite ptičicama vodu i za pijenje, ali i za kupanje.

6. Dajte im ostatke za izgradnju kućica

Da bi izgradile svoje nastambe, omogućite im pristup komadićima slame, raznim tekstilnim materijalima i ostacima. Tako će ptičice uzeti te materijale za izgradnju kućice u vašoj blizini, tj. u blizini njihovog izvora hrane.

Ptičicama možete ostaviti komadiće slame, grančica i tkanine kako bi si same gradile kućice u vašoj blizini; a možete im i vi postaviti kućice u svom vrtu koje će jednostavno nastaniti. Izvor fotografije: Pixabay.

7. Pružite im odgovarajući zimski dom

Ako možete, napravite i vi kućice za ptičice u svom vrtu. Prilikom njihovog postavljanja vodite računa da su dovoljno razdvojene jedna od druge i da su otvori odgovarajuće veličine. Veliki otvori će služiti za nastambu velikih ptica, a mali za male. Tako se ptičice osiguravaju da im druge ne dođu u gnijezdo nepozvane.

Imate li vi neke svoje trikove kojima pomažete ptičicama prezimiti? Ako znate koji tajni recept za ptičje hranilice, javite nam.

Izvori za članak:
http://homeandgardencafe.com/how-to-attract-winter-birds/#_a5y_p=3140320
https://www.frugalfamily.co.uk/homemade-bird-feeder-mug/
https://premeditatedleftovers.com/gardening/tips-for-attracting-winter-birds/

Izvor fotografija:
https://pixabay.com/


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)