Home Priroda Drveće Kako saditi sjeme bambusa

Kako saditi sjeme bambusa

0
10315

Pitali ste nas “Kako zasaditi sjemenke bambusa”, a mi vam donosimo detaljan odgovor! Ako ste nabavili sjemenke bambusa, možete i sami uzgojiti biljku čak i ako se ne nalazite u idealnim vremenskim uvjetima, na pogodnijoj klimi i ako planirate uzgajati bambus u svom stanu, kući, dvorištu ili vrtu.

Ako ste uspjeli nabaviti sjemenke bambusa, onda ste se zasigurno i pomučili za njih. Uglavnom sve vrste bambusa daju sjemenke rijetko tako da ih nije najjednostavnije za nabaviti. Vrijeme je da te sjemenke zasadite i da one niknu i nagrade vas novom biljčicom bambusa.

Uzgojite bambus iz sjemenke u 7 koraka!

1. PRIPREMA SJEMENKI

Najprije namočite sjemenke u vodu na nekoliko sati pa do nekoliko dana. Najbolje bi bilo da je voda u koju namačete sjemenke na 30 °C. Ako imate grijaću podlogu koja će održavati toplinu vode, ovdje je možete iskoristiti. Iako ćete najbolje i najbrže rezultate postići s toplom vodom, trebate paziti da ne pretjerate jer će već 40 °C ubiti vaše sjemenke. Zato je bolje ostaviti ih u hladnijoj vodi nego u pretoploj. Hladna voda ne može naštetiti sjemenkama, ali će im zato trebati duže vrijeme da proklijaju.

Ostavite sjemenke u vodi nekoliko dana, i to na kontroliranoj temperaturi od 30 °C.

Kako bi ih dezinficirali, namočite ih na 10-15 minuta u slanu vodu. Slanu otopinu napravite u omjeru soli i vode 1:10. Poslije toga ih ostavite namočene u čistoj vodi. S obzirom na to da sjemenke relativno dugo ostaju u vodi, a savjet sa soli vam ne pomaže, možete iskoristiti bilo koji antifungicid u spreju ako će vam slučajno zatrebati.

Prepoznat ćete zdrave sjemenke koje će lako niknuti od onih s kojima ćete imati problema po tome što dobre sjemenke ne plutaju u vodi nego ostaju na dnu posude.

2. ZEMLJA ZA SADNJU

Mjesto za sadnju pripremite tako da odvojite “postelje” za sjemenke. Ako imate posudu s odvojenim utorima za sjeme, upravo nju iskoristite. Sjeme je važno odvajati tako da svako može dobiti svoj prostor i svoju hranu. Ako posadite više sjemena u jedan otvor, ono treba biti odvojeno i ne preblizu jer će niknuti samo jedno.

Kod odabira zemlje za sadnju, neki naglašavaju da je jako važna izuzetno kvalitetna zemlja dok drugi napominju da to nije toliko ključno za uspjeh klicanja. Ono što ćemo vam savjetovati je da ipak iskoristite zemlju obogaćenu humusalom, prirodnim stajskim gnojivom jer vjerojatno nećete imati puno prilika saditi bambus pa osigurajte sjemenkama dobre uvjete da zaista i uspiju niknuti.

Stavite zemlju u otvore, ali je nemojte zbiti, u njoj treba biti dovoljno mjesta i prozračnosti da biljka može izrasti. Napravite rupicu u koju ćete utaknuti sjeme. Za to možete iskoristiti neku kemijsku olovku koja će napraviti dovoljno usku i malu rupicu tako da sjeme možete samo zataknuti. Sjeme ne trebate uroniti potpuno u zemlju, nego ga stavite 2/3 unutra, a ostatak neka ostane viriti na površini. Neki napominju da stavite cijelo sjeme u zemlju i prekrijete ga, ali ovo nije toliko važno koliko da zemlja treba biti vlažna i na konstantnoj temperaturi od 20 do 26 °C. Ako sjemenku samo “zataknete” u zemlju da vrh ostane viriti, pazite da ga je zemlja i obgrlila, sjemenka mora doticati zemlju i neće uspjeti ako je prostor oko nje pun zraka. Ljuska oko sjemena će strunuti i niknut će nova biljka. Dobro pazite da se sjemenke ne dodiruju. Jednom kada ljuske strunu, sjemenke koje se dodiruju najvjerojatnije će strunuti i odumrijeti pa vodite računa o tome da svaka sjemenka ima dvoljno prostora oko sebe.

Uronite sjemenku u rahlu zemlju obogaćenu Humusalom tako da joj vrat ostane iznad zemlje. Držite postelju vlažnom na 20-26 °C.

Dobro zalijevajte jer sjeme bambusa voli puno vode. Najbolje je špricati zemlju tako da ravnomjerno nanesete vodu na cijelu površinu. Špricanjem ćete lakše kontrolirati tekućinu nego da lijevate u zemlju. Temperatura zemlje je od velike važnosti pa vam treba grijaća podloga koja će održavati temperaturu zemlje. Grijaće podloge neće pregrijati zemlju već će održavati njenu temperaturu upravo onolikom kolika je pogodna za rast bambusa.

3. STAKLENIK

Zemlju sa sjemenkama ostavite u malom stakleniku (ako ga imate). Staklenik treba biti dovoljno veliki da biljka može izrasti desetak centimetara. Ako nemate staklenik, onda posudu u koju ste posadili sjemenke pokrijte prozirnom vrećicom za zamrzavanje. Tako pokrivene sjemenke stavite na sigurno mjesto koje je dovoljno toplo, ali da nije na izravnoj sunčevoj svjetlosti. Vodite računa da biljka koja nikne ne dodiruje stijenke niti staklenika niti vrećice. Ovo je izuzetno važno jer će prilikom dodirivanja list strunuti i riskirate uništenje sjemena. Upravo je zato od iznimne važnosti imati staklenik prikladne veličine. Vrećice su nestabilne i morat ćete jako paziti čim biljčica poraste.

Ako nemate staklenik, možete iskoristiti prozirne vrećice.

Kod staklenika trebate jako paziti da se ne zagrije previše. Na sunčevoj svjetlosti se vrlo brzo i jednostavno prostor može pregrijati i tako uništiti sjeme i biljku. Ako uzgajate biljku u svom stanu ili kući u kojoj kontrolirate temperaturu, onda pazite na konstantnu temperaturu koja ne smije pasti ispod 20 stupnjeva.

4. KLIJANJE

Sjeme će niknuti za koji tjedan, a ponekad će mu trebati i mjesec-dva ili više. Ako mu treba više od toga, najvjerojatnije neće ni niknuti. Ako kupujete sjeme, vodite računa da je sjeme svježe, tek par mjeseci staro. Što je sjeme starije, manja je vjerojatnost da će proklijati.

Sadite sjeme u rano proljeće, ali u zatvorenom prostoru i kontroliranim uvjetima. Već za par tjedana bi prve biljke trebale niknuti. Kad je biljka otprilike 5 cm visoka, možete je presaditi u vlastitu teglu. Učinite to tako da zemlju u kojoj je niklo sjeme lagano podignete s kuhinjskom žlicom. Pazite da ostatak sjemenki koje dijele postelju s biljčicom ne “uznemiravate”, već podignite zemlju tek toliko da ne potrgate stabljiku dok je vadite s korijenom. Stavite je u rupu u zemlji (u pripremljenoj tegli) te zagrnite zemljom, baš kao što biste posadili i neku drugu biljku. Pošpricajte obilno vodom.

5. ZALIJEVANJE

Sjeme mora biti na konstantno vlažnom tlu. Zemlja se možda može 1-2 puta osušiti a da to ne uništi sjeme, iako će ga to vrlo vjerojatno ubiti. Kad biljčica počne klijati, ne smijete dopustiti da se zemlja osuši ni na par sati jer će je to sigurno uništiti, dakle ona mora biti na vlažnom tlu cijelo vrijeme.

6. PRESAĐIVANJE

Nakon što su biljke rasle otprilike mjesec dana, spremne su za presađivanje. Uzmite posude promjera 4 cm i presadite biljku svaku u svoju teglicu. Prvu zimu će vašem bambusu sigurno trebati sklonište. Ostavite ih u svojim domovima i zalijevajte s vremena na vrijeme.

Preostale sjemenke koje nisu niknule nemojte još baciti. Kvalitetnu zemlju obogaćenu humusalom pomiješajte sa sitnim malčem i stavite u teglu. U nju upiknite sjemenke koje nisu niknule tako da vrat sjemenke ostaje iznad zemlje. Ovakva podloga ima dobru drenažu i upravo bi to moglo pomoći preostalim sjemenkama da niknu. Dobro zalijte i ostavite vani na sjenovitom mjestu koje nije izloženo direktnom suncu (barem ne duže od koje minute odjedanput). Ovo bi trebalo osigurati klijanje preostalih sjemenki.

7. NARASLA BILJKA

Kada biljke dosegnu veličinu od barem 30-tak cm, možete ih presaditi u svoje dvorište ili vrt, ali vodite računa da su biljke čvrste i da ih po mogućnosti ima više na okupu.

Pronašli smo video korak-po-korak uputama kako posaditi sjeme bambusa. Ovaj vrtlar ih već godinama uspješno sadi pa prilažemo njegove upute.

Ako imate pitanja, javite nam se! Za zanimljiva pitanja ćemo napraviti članak s odgovorima, baš poput ovoga.

Izvori za članak:
http://www.wikihow.com/Grow-Bamboo-from-Seed
http://www.scottishbamboo.com/Growing_Bamboo_from_Seed.htm
https://www.youtube.com/watch?v=6ngy_TDW03c
http://isleofbamboo.com/growing-bamboo/
http://www.bamboocraft.net/forums/showthread.php?t=3280

Fotografije preuzete iz videoisječaka.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)