Home Dvorište Kako uz malo novca i vremena napraviti povišene gredice?

Kako uz malo novca i vremena napraviti povišene gredice?

2
42396

Kako brzo, jednostavno i relativno jeftino napraviti povišene gredice?

Povišene gredice su hit u vrtlarstvu, jer imaju mnogo prednosti, a gotovo niti jedan nedostatak, o čemu smo detaljnije pisali u članku Povišene gredice – pomodarstvo ili istinsko poboljšanje? Dakle, ako ste odlučili pročitati ovaj članak, vjerojatno vas ideja o povišenim gredicama privlači, bilo kao nešto što bi mogli primjeniti u svom vrtu ili dvorištu, bilo zato jer volite ići u korak sa novim idejama.

Dobra vijest je da izrada povišenih gredica nije toliko teška kako se na prvi pogled čini. Mogu se napraviti na različite načine i korištenjem različitih materijala, uključujući i recikliranje starih dasaka, cigli i sličnog materijala koji imate kod kuće. Naravno, ako si možete priuštiti, možete kupiti i gotove okvire za povišene gredice. S druge strane, ako financijski ne možete podnijeti teret izrade povišenih gredica u cijelom vrtu, možete napraviti jednu ili dvije, odnosno onoliko koliko možete financijski podnijeti, pa sljedeće godine nastavite sa radovima.

Potreban materijal

Ako ste odlučili napraviti povišene gredice, naravno, najprije odaberite lokaciju. To može biti mjesto gdje i inače imate vrt, ali ne mora. Povišene gredice možete napraviti i uz rub dvorišta, na parkiralištu, na mjestu gdje inače ništa ne uspijeva i slično. Dakle, izrada povišenih gredica nije limitirana lokacijom kao takvom.

Što se tiče veličine, tu možete biti kreativni, pa se prilagođavati prostoru. Definitivno je najlakše napraviti pravokutni oblik, ali nije neophodno. Vodite računa o tome da, koji god oblik odabrali, oko povišene gredice ima dovoljno mjesta za prolaz, te da sve dijelove gredice možete dohvatiti rukom bez da morate ulaziti u samu gredicu. Ako gredicu radite uz rub nečega, vodite računa da ćete joj moći pristupiti samo s jedne strane, pa samim time mora biti uža. Što se duljine tiče, i tu možete odabrati duljinu koja vam najviše odgovara, ali pokazalo se je kako su najpraktičnije za izradu i za obrađivanje gredice koje su dugačke četiri do pet metara.

Koji ćete materijal odabrati ovisi o više faktora. Možda kod kuće imate neke stare daske koje bi inače završile kao ogrjev ili otpad, možda vam je ostalo nešto cigli od nekog prethodnog projekta, ili se u nekom kutu dvorišta kriju stare čelične ploče sa kojima ne znate što raditi. S druge strane, možda ste odlučili kupiti materijal, pa još niste sigurni za koju se opciju odlučiti. Naravno osnovni materijal određuje ostale potrepštine, pa, ako se odlučite za daske, trebati će vam i nešto čavala ili vijaka, ako odaberete cigle i betonske blokove, ne zaboravite nabaviti cement i nešto pijeska kako bi napraviti beton za spajanje.

Prva stvar koju morate napraviti je sam okvir. Kako ćete ga raditi ovisi o materijalu, ali vodite računa o nekoliko bitnih elemenata. Kao prvo, neka okvir bude čvrsto sastavljen i oblikovan tako da se pričvrsti na poziciji gdje će se nalaziti. To znači da ga morate ukopati u zemlju barem dvadesetak centimetara. Izravnajte ga pomoću libele prije nego ga u potpunosti učvrstite.

Jednom kada ste napravili okvir, sredite unutrašnjost. Prije nasipavanja zemlje, pobrinite se da korov i štetočine ne budu sastavni dio vaše povišene gredice. To ćete napraviti tako da tlo pokrijete nekim materijalom koji će priječiti njihov ulaz. Što se štetočina poput krtica tiče, dobro rješenje je žičana mreža sa sitnim otvorima, a koji ćete potom pokriti nekim najlonom ili folijom kako bi spriječili rast korova. Ako imate komad lima ili neki slični predmet odgovarajućih dimenzija, on može obaviti obje funkcije.

Što se tiče visine povišene gredice, ona prije svega ovisi o vašim potrebama i željama. Visina gredice može biti bilo gdje od 15 do 100 centimetara. Naravno, ako se odlučite na više gredice, dobro bi bilo da ih napravite da stoje na nogama, ili na dno najprije nabacajte kamenje ili šljunak kako bi prilikom nasipavanja potrošili manje zemlje. Petnaest do dvadeset centimetara zemlje je sasvim dovoljno za veliku većinu biljaka.

Kada je gotov okvir i kada ste ga zaštitili od korova i štetočina, slijedi nasipavanje zemlje. Ukoliko u blizini imate kvalitetnu zemlju, možete je iskoristiti, u suprotnom ćete morati kupiti ili na neki drugi način nabaviti zemlju. Bilo bi dobro da u zemlju umiješate određenu količinu komposta, bilo onog koji sami radite, bilo kupovni. Odlično rješenje je vrhunski ekološki kompost napravljen pomoću kalifornijskih glista, poput Humusala.

Prije nego krenete sa upotrebom svojih povišenih gredica, razmislite o još dvije bitne stvari, obje vezane sa vodom. Prva je drenaža. Naime, ako ste sve napravili kako treba, postoji mogućnost da ste stvorili zatvoren sistem iz kojeg suvišna voda neće moći otjecati. Vodite računa da se to ne dogodi i prilikom izrade planirajte odvode za drenažu. Što se tiče navodnjavanja, možete zalijevati vaše gredice, ili postaviti sustav za navodnjavanje, poput kap na kap cijevi. I o tome morate razmišljati prije nego krenete sa sadnjom.

I za kraj, još jedna velika prednost povišenih gredica je u tome da ih lako možete zaštititi ili pretvoriti u priručni staklenik tako što ćete ih natkriti. Na taj način možete imati puno veće prinose koje vam neće uništavati ptice i druge životinje, a i sezona vam se može bitno produžiti. Za ovo vam je dovoljno nekoliko cijevi ili dugačkih savitljivih grana preko kojih ćete razapeti mrežu ili najlon.

Kao što vidite, izrada povišenih gredica nipošto nije bauk. Sve što vam je potrebno je nešto materijala, od kojega dobar dio može biti reciklaža stvari koje već imate, nešto alata i vremena, te puno dobre volje. Ako se odlučite napraviti povišene gredice, vodite računa o nekim bitnim detaljima i prije svega, dobro isplanirajte što i gdje želite napraviti, pa nema sumnje kako ćete moći uživati u vrtlarenju na sasvim novoj razini.

 


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


2 COMMENTS

  1. Ako u gredicu ide na dno, kamen da li će zadržavati zemlja vlagu,i da li će puževi uživati.

  2. Poštovana,
    Ukoliko koristimo lim radi zaštite od štetočina, treba li ga malo izbušiti radi bolje drenaže? Što preporučuje za bolju drenažu kod gredica? Taj dio nisam najbolje razumjela.
    Hvala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)