Home Dvorište Kako uzgojiti ananas

Kako uzgojiti ananas

0
22890

Osim što je ananas jako ukusno voće, ono je i jako zdravo. Odličan je u ljetne mjesece jer je pun vode. Zato ga rashladite i postat će idealna slastica. Zbog bogatstva nutritivnih vrijednosti, ananas se može jesti cijelu godinu. Zašto onda sami ne bi uzgojili svoj ananas? Osim što ćemo vam objasniti kako da ispravno uzgojite svoj ananas, pripremili smo vam i video na kojem možete pogledati cijeli proces njegovog uzgoja.

Na mnogim stranicama ste mogli pročitati neke upute kako zasaditi i uzgojiti ananas, ali najčešće su takvi pokušaji bili neuspješni. Mogli ste pročitati kako je dovoljno ananasu prerezati vrh te taj vrh samo staviti na zemlju (ili u zemlju). Međutim, ako ste tako pokušali zasaditi ananas, najvjerojatnije se vaša biljka polako ali sigurno osušila. Slijedite naše upute i uspješno ćete uzgojiti ananas.
 

Odvojite zelenilo

Postoje dvije metode koje smo pronašli koje na različite načine preporučuju kako da uzgojite novo korijenje. Jedna je da odrežete vrh ananasa i jednostavno ga stavite u odgovarajućuju posudu s vodom. Ostavite na suncu i zelenilo ananasa će pustiti korijenje.
 
 
Prva metoda govori kako pažljivo odrezani zeleni dio treba staviti u vodu
 
Druga metoda kaže da prvo trebate odrezati zeleni vrh ananasa odmah uz plod. Nakon toga treba pažljivo ali sigurno skidati donje slojeve zelenih listića sve dok vam ne ostane lijepi izgled dugih listova s prostorom za rast korjenja, taj dio koji ćete posaditi sada treba ličiti na poriluk. To stavite u vodu da biljka pusti korijenje.
 
 
Druga metoda kaže da trebate odstraniti male zelene listiće u donjim dijelovima
 
Probajte obje metode i iskoristite onaj ananas koji će vam bolje uspjeti, tj. koji će bolje pustiti korijenje. Nakon što imate biljčicu s korijenjem, zasadite je u veliku posudu.
 

Kako zasaditi ananas

Nakon što je biljka bila tjedan – dva u vodi i pustila korijenje, zasadite je u zemlju. Ananas je velika biljka s jako dugim listovima. Njoj treba puno prostora tako da je najbolje odmah iskoristiti zaista veliku posudu. Ako je želite zasaditi u svom dvorištu, možete ako vaša klima odgovara klimi uzgoja ananasa jer će se u suprotnom biljka po zimi smrznuti.
 
 
Osigurajte svojoj novoj biljčici dovoljno veliku posudu i zemlju bogatu nutritivnim vrijednostima

Uzgoj ananasa

Zemlja u koju ga posadite treba biti puna nutritivnih vrijednosti tako da trebate paziti da pripremite dobru zemlju koju ste obogatili kompostom i gnojivom, i to u obilnim količinama. Da bi vam ananas koji ste posadili dao plod, morat ćete pričekati jer njegov plod ne dolazi tako brzo. Prvo biljka treba narasti i ojačati, a morat ćete je i presaditi u još veću posudu. Isto tako ćete zemlju morati gnojiti barem dva puta godišnje (u veljači i srpnju), a za to će najbolje biti Humusal eko gnojivo.
 
 
Nakon 15 mjeseci uspješne brige o ananasu lišće bi mu trebalo izrasti u visoko stabilnu biljku

Plodovi ananasa

Kad je dovoljno snažna i stabilna, pustit će cvijet iz kojeg će narasti plod ananasa. Budute strpljivi jer cvijet neće tako brzo izrasti. Da bi dobio cvijet, ananasu treba puno svjetla, i to čak 8 sati danjeg svjetla i sunca. Također se i plod polako razvija tako da ćete ga morati pustiti da polako raste dok ne postane zreo za jesti.
 
 
Iz cvijeta će se polako početi nazirati oblik ploda
Domaći plod ananasa neće biti veliki kao onaj koji pronađete u trgovinama. Također, najčešće neće imati savršen oblik kao onaj na koji ste naučeni, ali zato ima puno bolji okus od uobičajenog. Znat ćete da je biljka zrela već po njenom mirisu, a kad ga narežete i probate, vidjet ćete da vam se sav trud isplatio jer tako ukusan ananas nikad nećete uspjeti kupiti.
 
 
Znat ćete da je ananas sazrio kada poprimi lijepu žutu boju
 
Pogledajte u videu proces uzgoja ananasa. U videu ćete vidjeti proces od rezanja ananasa, preko sadnje pa sve do nastanka ploda, i to isječke napravljene unutar dvije godine. Zasigurno će vam pomoći kad se i sami odlučite posaditi svoj ananas.
 
 
 

 
 
 
Nadamo se da smo vas ohrabrili da probate uzgojiti svoj ananas i da ćete uspjeti pronaći sve detalje koji su vam potrebni da u tome budete uspješni. Probajte uzgojiti ananas i javite nam kako vam je uspio.
 
 
Prilažemo vam i video druge metode odstranjivanja zelenih listića:
 

 
Fotografije su uzete iz priloženih videa.

Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)