Kako uzgojiti avokado

0
5086

Uzgojite avokado u samo 9 koraka! Avokadov plod je odličan za različite kombinacije jela, a vrijeme je da se i sami okušate u sadnji avokada. Možete probati sa svakom sjemenkom koju prnađete u kupljenom avokadu i sigurno ćete uspješno uzgojiti svoju biljku avokada.

Pripremili smo vam korak-po-korak upute s kojima ćete uspješno uzgojiti svoju novu biljčicu. Za početak pripremite sjemenku zdravog ploda avokada, posudicu s vodom i tri čačkalice te pratite 9 koraka do svog avokada.

 1. Izvadite sjeme

  Prerežite avokado popola i izvadite sjeme. Važno je oprati to sjeme jer će ostaci ploda navući plijesan na sebe.

 2. Ogulite sjemenku

  Ogulite sjemenku. U mnogim ćete uputama pronaći savjet bez potrebe guljenja sjemenke, ali to će otežati korijenu i stabiljci da niknu, zato olakšajte njima put i ogulite sjemenku.

 3. Pazite na gornji i donji dio sjemenke

  Prepoznajte gornji i donji dio sjemenke. Gornji dio bi trebali prepoznati jer se ovdje plod držao za stabiljku, a donji dio ima manju oznaku na sebi:

  Gornji dio sjemenke

  Donji dio sjemenke
 4. Stavite čačkalice u sjemenku

  Upiknite čačkalice tako da gornji dio sjemenke ostane gore, a donji ide u vodu. Iz donjeg dijela će niknuti korijen, a iz gornjeg dijela će niknuti biljčica. Čačkalice upiknite lagano i po koso tako da sjemenka može utonuti u posudu, a ne da stoji iznad razine vode.

 5. Položite pripremljenu sjemenku u posudu vode

  Stavite avokado sjeme u posudu i napunite vodom tako da sjeme bude barem polovicu uronjeno u vodu. Položite posudu na prozor kako bi primilo dovoljno sunčeve svjetlosti.

 6. Čekajte da nikne korijen

  Budite stprljivi i vidjet ćete da će iz sjemena niknuti prvi korijen. On će biti krhki jako dugo tako da pazite na njega i nemojte ga baš dirati.

 7. Mijenjajte vodu

  Vodu mijenjajte svakih tjedan dana kako bi je očistili od algi i osigurali siguran razvoj svojoj sjemenci avokada.

 8. Pratite rast biljke

  Uskoro ćete vidjeti da je sjemenka popucala po sredini. To znači da biljčica polako izbija s gornje strane i da uspješno raste.Ostavite biljku u vodi da lijepo nikne i sigurno raste.

 9. Veliku biljčicu presadite u zemlju

  Nakon nekog vremena imat ćete lijepo izraslu biljku koju ćete moći presaditi u zemlju. Tako će dalje rasti i širiti svoje korijenje.

 

Avokado zaista nije teško uzgojiti, pogotovo ako se služite korak-po-korak uputama. Vrlo brzo ćete dobiti stabilnu biljčicu koju ćete dalje uzgajati. Ako ste išta propustili i želite pogledati cijeli video kako uzgojiti avokado iz njegove sjemenke, pogledajte video i slijedite upute.

 

 

Sigurni smo da ćete i vi uspjeti posaditi svoj avokado i da će egzotični plodovi uskoro nicati i u vašem vrtu. Avokado polako raste i za plod ćete trebati čekati duže vrijeme, ali biljka je toliko lijepa da nećete požaliti svo to čekanje.

 

Fotografije su uzete iz isječaka videa.

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here