Home Vrt Ljekovito bilje Kako uzgojiti đumbir

Kako uzgojiti đumbir

2
14525

Đumbir – pravo blago prirode koje može izrasti u vašem vrtu ili na balkonu. S par jednostavnih koraka uzgojit ćete ga sami.

Đumbir je gomoljasta biljka čiji se korijen već tisućama godina koristi kao lijek i  hrana. Ima analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva pa je odličan za konzumaciju s medom i limunom u vrijeme prehlada. Đumbir se i inače koristi u raznim jelima kojima daje svoj specifičan ljutkasti okus. Ako želite uzgojiti svoj đumbir i imati prirodno bogatstvo uvijek nadohvat ruke, slijedite naših par savjeta i uspjet ćete u tome.

1. Posadite đumbir

Postoji nekoliko načina kako posaditi đumbir, a ovise o tome imate li svjež ili stariji komad đumbira koji namjeravate posaditi.

  • Ako imate svjež komad đumbira, samo ga stavite u zemlju, pokrijte, zalijevajte redovito i izrast će nova biljčica.
  • Ako vaš komad đumbira stariji, onda ga prvo namočite u vodu na otprilike 3 sata. Neka komadi stoje potpuno uronjeni u vodu. Nakon par sati, uzmite te komade đumbira i sadite daljnjim postupkom kao što bi sadili i svježi đumbir.
  • Još jedna metoda kojom možete izazvati klijanje starijeg komada đumbira je da ga stavite u vrećicu i ostavite na tamnom mjestu, primjerice u ostavi. Nakon kojeg tjedna đumbir će proklijati i moći ćete ga posaditi tako s klicama prema dolje kako bi biljka nikla na drugu stranu i izbila iz zemlje van.

Ako ga posadite u svibnju, moći ćete ga čupati tek u kasnu jesen kada će vaš đumbir biti dovoljno velik i spreman za konzumaciju.

2. Klijanje biljke

Ovisno o temperaturama u vašem kraju, đumbiru će trebati i do 30 dana da biljčica izbije iz zemlje. Obično će izbiti u periodu od 2 tjedna, ali ako kod vas to ne uspije tako brzo, nemojte se prestrašiti, ima ona još vremena.

3. Zemlja za sadnju

Đumbir je jedna od biljaka koja zaista voli kompost pa ga trebate posaditi u zemlju s obilnim nutritivnim vrijednostima. Ako sadite svježi đumbir, onda omjer komposta i zemlje treba biti 9:1, dakle zaista obilno nutritivnim vrijednostima. Ako sadite stari komad đumbira, onda taj omjer može biti i manji, ali nikad manji od 1:1.

Kod korištenja puno komposta, vidjet ćete da će vam zajedno sa đumbirom rasti i puno korova. To znači da je vaša zemlja jako plodna i korov je u tom slučaju jako dobar znak da će i vaš đumbir uspjeti.

Za obogaćivanje kvalitete zemlje koristite Humusal eko gnojivo.

4. Zalijevanje biljke

Važno je da biljka dobiva redovito i puno vode, pogotovo u ljetnom razdoblju. Osim lijepog priljeva vode, biljka mora imati osiguranu drenažu. Pogledajte savjete na što paziti prilikom sadnje u posudama.

5. Presađivanje đumbira

Biljke đumbira smijete presađivati ako ste ih posadili u premalu posudu. Presadite tek kad biljka naraste desetak centimetara. U tom procesu budite nježni da ne oštetite korijenje. Nekoliko biljaka će rasti iz istog gomolja pa ih možete razdvojiti nožem ili opreznim trganjem. Posadite svaku biljku udaljeno par centimetara, ako je posuda dovoljno velika onda neka imaju i 20-30 centimetara razmaka. Tako ćete im osigurati dovoljno mjesta da se razvijaju, upijaju nutritivne vrijednosti i rastu.

5. Čupanje biljke

Kad je biljka velika i odrasla, možete je iščupati iz zemlje kako bi uzeli svoj uzgojeni đumbir iz zemlje. Po samoj biljci i njenoj stabiljci osjetit ćete kad je spremna za čupanje.

Ako neki dio niste shvatili, pogledajte video kako uzgojiti svoj vlastiti đumbir.

Iskoristite ove savjete i zasadite svoj đumbir, pravo blago prirode. Bit ćete sigurni da je potpuno prirodan i bez pesticida. Možete ga koristiti u različitim jelima, slasticama i kao lijek od prehlade.

Mi smo pratili ove savjete i zasadili stari komad đumbira. Prvo smo ga ostavili na tamnom mjestu da proklija i onda zasadili u teglu sa zemljom. Postavili smo ga na balkon s puno sunčeve svjetlosti. Svakodnevno smo zalijevali i niknuo je za dva tjedna.

Javite nam koju ste metodu vi koristili i kako je uspio vaš đumbir.

Fotografije su uzete iz isječaka videa.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


2 COMMENTS

  1. posudu od 7 litara korijen može popuniti kroz cca pola godine, tako da treba prostora dosta, a i dobra protočnost vode / drenaža (a samim tim i tanjur u kojem stoji posuda)

  2. Hvala na savjetima! No, nigdje ne pise koliko velika, siroka i duboka posuda za sadnju mora biti, s obzirom na razvoj korijena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)