Koje parove trebate saditi zajedno

0
11089

Koje biljke saditi zajedno, jednu pored druge? Svaka biljka ima neke svoje karakteristike koje mogu pomoći ili odmoći drugoj biljci pored sebe. Ako pametno sadimo različite biljke jednu pored druge, pomoći ćemo im u organskom uzgoju da se bolje i lakše razvijaju, ali i čuvaju od različitih insekata, bakterija i gljivica. Zanimljivo je da se ne bi trebali ograničiti samo sadnjom povrća i voća nego bi trebali uklopiti i različito cvijeće koje će vam pomoći u uzgoju. Koje biljke trebate saditi jednu uz drugu?

Prije nego navedemo poželjne parove trebamo napomenuti da uspješan rast i razvoj biljaka ovisi o mnogim faktorima kao što su kvaliteta tla, njegova kiselost i vlažnost, vremenski uvjeti, klimatski uvjeti i ostalo što utječe na uspješnost biljaka. Ponekom vrtlaru uspije kombinacija biljaka koja drugome ne uspije, zato vodite svoje bilješke i saznajte koje kombinacije biljaka su najuspješnije kod vas. Mi vam navodimo one koje su najčešće odlična kombinacija i nadamo se da će takva biti i u vašem vrtu.

Sadite mrkvu s lukom i riješit ćete se štetočina koje idu i na mrkvu i na luk. Ovo su zaista najbolji prijatelji u vašem vrtu. Izvor fotografije: StockSnap.io.

Ono o čemu možete voditi računa dok sadite svoje biljke je da pazite na vrijeme njihova dozrijevanja. Neka ne dozrijevaju sve u isto vrijeme nego neka plodove da skupina biljaka pa nakon toga druga, to će potaknuti brži rast kasnih biljaka ali i njihove veće plodove. Isto tako ako sadite istu porodicu biljaka na istom području, sve one će od zemlje uzimati iste sastojke, a i napada ih isti nametnik pa niti će sve uspjeti uzeti hranu koja im je potrebna niti će preživjeti ako ih napadne nametnik koji će se lako i brzo proširiti po svim biljkama.

MRKVA I LUK

Jedna od najpoznatijih i najuspješnijih kombinacija su mrkva i luk. One su tako odličan par za sadnju jer mrkva svojim mirisom tjera lukovu muhu, a miris luka pak tjera mrkvinu muhu. Za njihovu sadnju morat ćete jednako pripremiti tlo s puno humusa i kalija.

KUPUSNJAČE I MAHUNARKE

Ovo bi trebala biti odlična kombinacija jer osim što omogućava dobru iskoristivost prostora, ni vremenski ne dozrijevaju zajedno. Kad mahunarke dozriju tek onda počinje bujati kupus što smo naveli kao prednost u sparivanju biljaka. Isto tako mahunarke općenito obogaćuju tlo dušikom, a kupusnjače trebaju puno dušika za svoj razvoj.

KUKURUZ, VISOKI GRAH I TIKVE

Ovo je jako poznata kombinacija sadnje jer je kukuruz potpora visokom grahu. Grah privlači insekte koji se hrane drugim insektima, a žive na kukuruzu čime pomaže razvoju kukuruza, isto tako obogaćuje tlo dušikom što je potrebno tikvama. Tikve pak svojim velikim listovima štite tlo i tako ove tri biljke odlično surađuju.

Kukuruz je odličan par s grahom jer mu služi kao potpora za rast, a grah štiti kukuruz od nekih insekata (izvor fotografije: StockSnap.io).

PAPRIKA, KUPUSNJAČE I NEVEN

Za papiku je jako teško pronaći parove koji njoj odgovaraju, a da su isprobani i provjereni. Mi smo pronašli podatak da su odlične u kombinaciji s kupusnjačama i nevenom, baš kao što je i rajčica. Jedino što kod ovakve kombinacje trebate paziti je da izdašno nahranite tlo i da ostavite prored jer ove biljke zahtijevaju jako puno hrane. Paprike nemojte saditi uz mahunarke, to jednostavno nije dobra kombinacija.

RAJČICA I OČAJNICA

Očajnica poznata i kao marulja, bijeli tatrljan, gorčika ili smrduša odličan je partner rajčici u vrtu. Pomoći će joj izrasti u snažniju biljku s većim plodovima i zdravijim listovima.

RAJČICA I KUPUS

Rajčica ima svoj specifičan i intenzivan miris koji je odbojan kupusnim moljcima i čije gusjenice rade velike rupe na listovima kupusa. Ako želite to spriječiti, upravo će rajčica pored kupusa to spriječiti.

KAMILICA I KRUMPIR

Ako sadite kamilicu pored krumpira onda će zaštitnički djelovati tjerajući krumpirove zlatice. Kamilica privlači i uši te ih odvlači od ostalog bilja u vašem vrtu.

Rasporedite biljke po svom vrtu tako da odgovaraju jedna drugoj, da si pomažu u rastu i da se čuvaju od štetočina (izvor fotografije: StockSnap.io).

ROTKVICE I ŠPINAT

Rotkvica odvlači insekte koji napadaju listove špinata, a štetu koju isti ti insekti načine rotkvici ne sprječava rast korijenja ispod zemlje pa je to način na koji ćete očuvati i špinat i korijen rotkvice koji jedete.

REPA I ČEŠNJAK

Češnjak poboljšava okus repe, ali i njen rast.

KRASTAVAC I ORIGANO

Origano općenito odbija štetočine tako da ga posadite uz krastavac i pomozite mu tako.

PATLIĐANI I OSTALO

Oni se općenito smatraju prijateljima u vrtu jer se dobro slažu s većinom ostalog bilja. Pripazite samo na metvicu jer zajedno nisu dobar par.

Tablicu biljaka koje se međusobno slažu i ne slažu možete pogledati u jednom od naših prethodnih članaka Koje biljke saditi zajedno u vrtu.

 

Izvori za članak:
https://www.rodalesorganiclife.com/garden/26-plants-you-should-always-grow-side-by-side/slide/8
https://www.almanac.com/content/companion-planting-guide-companion-plants
http://www.burpee.com/gardenadvicecenter/areas-of-interest/flower-gardening/companion-planting-guide/article10888.html
https://blog.vecernji.hr/silvija-kolar-fodor/dobri-i-losi-susjedi-u-vrtu-4112
https://living.vecernji.hr/zelena-zona/kako-kombinirati-povrtne-i-cvjetne-vrste-1007438
http://www.agromedia.rs/blog/agrokutak/ove-biljke-morate-saditi-zajedno-one-savrseno-saradjuju-u-basti
http://www.bastabalkana.com/2014/11/biljka-biljku-trazi-slaganje-biljki-u-basti/

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here