Koje su najisplativije biljke za uzgajanje?

0
13516

Uzgoj vlastitog povrtnjaka donosi mnoge dobrobiti, a ušteda novca nije uvijek jedna od njih. Koliko god je isplativo uzgajati vlastite biljke, postoje neke koje je možda jednostavnije kupiti nego konstantno ulagati novac u gnojiva te vlastito vrijeme u micanje suvišnog korova. Neke su biljke toliko osjetljive pa vam neće uspjeti ili će vam urod biti toliko malen da vam se opet sav taj trud neće isplatiti. Pa koje je to onda povrće koje se zaista isplati uzgajati u vašem vrtu, u koje ćete puno manje uložiti nego što će vas njegov uzgoj koštati? U nastavku vam donosimo najisplativije biljke za uzgajanje u vašem vrtu.

Prije nego navedemo bilo koju biljku, molimo vas da vodite računa o svojoj klimi i biljkama koje rastu baš na vašem području. Ponekad je važno uzeti u obzir i mikroklimu pa se može dogoditi da na malom prostoru postoje različiti uvjeti za rast istog bilja. Posavjetujte se lokalno koje biljke najbolje i najlakše uspijevaju upravo na vašem području, te će vam svakako biti i najisplativije. Izuzev njih, navodimo vam neke biljke koje mi smatramo da su itekako isplative.

Zelena salata

Sa salatom možete biti vrlo lukavi i u njenim dobrobitima uživati zaista dugo. Osim što je sjeme jeftino za kupiti, možete zasaditi manju količinu. Ne želite da vam sva salata izraste u isto vrijeme. Bit ćete sigurni da ćete iskoristiti sve vitamine i minerale koje salata ima ako je uberete i tako friško pripremljenu pojedete. Nemojte salatu ostaviti da dugo stoji neubrana. Ono što je ekonomično kod salate je to što je možete brati onoliko koliko vam treba i tako je uvijek svježu koristiti. Berite samo vanjske listove salate a ostatak ostavite da se i dalje razvija. Tako nećete bacati višak koji ne stignete pojesti. Što se sjemena tiče, sadite novu “rundu” svaka otprilike 3 tjedna i imat ćete u vrtu stalno svježe salate, a da je ne bacate nego uspijete iskoristiti. Ovako isplativa je i blitva jer jednu sadnicu možete jako dugo koristiti “brsteći” je uvijek izvana i dopuštajući joj da mladi listovi rastu iznutra.

Salatu možete koristiti tako da berete zrele vanjske listove, a mlade ostavljate da rastu. Tako ćete dugo uživati u blagodatima iste glavice. Izvor fotografija: stocksnap.io.

Paprika

Domaća paprika je izvor mirisa i okusa. To je i glavni razlog zašto domaću papriku treba samostalno uzgajati umjesto da je kupujete u trgoviti. Između ostalog, uzgoj paprike će vam se zaista isplatiti jer je njena cijena dosta visoka. U trgovinama se ponuda paprika može naći cijelu godinu, ali vi se oslonite na svoj urod jer ćete time zasigurno uštedjeti. Ako želite biti zaista ekonomični, uberite papriku zelenu, čim je spremna za jesti, ne morate čekati da dozrije do kraja. To će potaknuti biljku da pusti nove plodove pa ćete i više uštedjeti. Ne zaboravite na paprici koristiti Humusal stajsko gnojivo jer je za dobar urod potrebna i kvalitetna zemlja.

Papriku uberite čim je spremna za jesti, a dok je još zelena. Tako ćete potaknuti istu biljku da daje nove plodove. Izvor fotografija: stocksnap.io.

Češnjak

Iako se češnjak koristi u malim količinama, godišnja potrošnja se ipak nakupi. Ovo je biljka koja pravilno spremljena može stajati jako dugo prema tome sami možete uzgojiti godišnju zalihu češnjaka. Cijena češnjaka je visoka, ali kako ga kupujemo u malim količinama, ne osjetimo taj iznos tako intenzivno. Ali, ako želite sačuvati svoj novac, zasigurno ćete ga sami posaditi. Češnjak se obično sadi preko zime tako da ćete njime lijepo iskoristiti zemlju cijele godine. Kod sadnje samo treba poznavati klimu svoga kraja jer se sadi tako da stigne niknuti, ali ne i izbiti iznad površine zemlje prije nego se zemlja smrzne. Takav češnjak u zemlji čeka proljeće i tek onda nastavlja rasti. U vrtu treba paziti i na korov jer češnjak ne voli konkurenciju, ali voli tlo obogaćeno gnojivom. Trebate paziti da ga ne zalijevate previše, to je najčešća greška vrtlara.

Uzgojite svoj češnjak i lijepo pospremite. Njegove zalihe ćete imati cijele godine. Izvor fotografija: stocksnap.io.

Tikve

Tikve same po sebi ćete vrlo lako uzgojiti. One vole gnojivom pripremljeno tlo i puno vode. Ostatak rasta i posla će one same obaviti. Jednom kada biljka počne lijepo rasti, ne morate se bojati niti korova. Dakle, radi se o zaista lakom uzgoju. Same tikve imaju različitu cijenu na tržištu, ali kako iznos ovisi i njenoj težini, možemo reći da se ne radi o jeftinoj namirnici.  Tikve same po sebi variraju po veličini, ali najčešće govorimo o tikvama koje imaju par kilograma. One najveće dosežu svjetske rekorde, a teže i preko 900 kg. Naravno, takve nećete kupiti, ali možete probati uzgojiti. Dakle, omjer uloženoga i dobivenoga će vam se zaista lako vratiti kod sadnje tikve. Recepti s tikvama su toliko raznoliki da o ovoj namirnici imamo zaista samo riječi hvale.

Tikve su nezahtijevne i lijepo same rastu. Recepata od njih ima mnoštvo tako da će se njihov uzgoj itekako iskoristiti. Izvor fotografija: stocksnap.io.

Rajčice

Uzgoj rajčica na našim prostorima zaista spada u isplativi uzgoj. Rajčice su izuzetno atraktivne u kuhinji, primijena im je raznolika, a okus domaćih rajčica nezamjenjiv. Najčešće ih ima za kupiti cijele godine, a cijene izvan sezone znaju biti poprilično visoke. Zato ako imate rajčice koje daju urod prije ili poslije sezone, njihov uzgoj će vam biti itekako isplativ.

Domaće rajčice su izvor neodoljivog mirisa i okusa. Ne mogu se zamijeniti onim kupljenima tako da je njihov uzgoj itekako isplativ. Izvor fotografija: stocksnap.io.

Brokula

Brokula je isplativa za uzgoj, iako ćete u nju morati na samom početku uložiti malo više. Brokuli treba bogato tlo pa nećete smjeti štedjeti ni na gnojivu ni na vapnu. Bez brige, na kraju će vam se sve to isplatiti jer su i cijene brokule u trgovinama poprilično visoke, a sama biljka je puna vitamina pa ju je preporučljivo konzumirati. Kada brokula pusti svoj cvjetni izdanak, nemojte je cijelu iščupati iz zemlje nego odrežite samo taj željeni izdanak. Nakon toga je velika vjerojatnost da će izrasti novi cvjetni izdanak na stabljici pa će i iskoristivost jedne biljke biti veća. Ovo se može dogoditi čak i tri puta na istoj biljci tako da je ostavite u vrtu da se možete razveseliti ako izraste novi plod.

Vodite računa o tome da novčana isplativost nije ključni razlog za uzgoj vlastitog bilja. Važnije je i manje ali kvalitetno uzgojiti, umjesto kupiti nekvalitetnu namirnicu. Ponekad ćete kupnju moći izbjeći dobrim starim običajem poput dobrosusjedskih odnosa. To vam može biti dovoljno da razmijenite povrće tako da vi i susjed napravite trampu s onim što njemu nije uspjelo, a vi imate obilato te obrnuto.

Koje su biljke najisplativije vama za uzgoj i kakvih vi primjera uštede imate?

 

Izvori za članak:
http://learn.eartheasy.com/2011/01/top-6-most-cost-effective-vegetables-to-grow
https://www.planetnatural.com/cost-effective-vegetables/
http://www.gardenaware.com/best-cost-effective-vegetables-and-herbs-to-grow-at-home/

Izvor fotografija:
https://stocksnap.io/photo/BY3UR91MPQ

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here