Home Vrt Cvijeće Koliko su opasne otrovne biljke za vaše kućne ljubimce

Koliko su opasne otrovne biljke za vaše kućne ljubimce

0
4702

Koliko su zaista opasne otrovne sobne biljke za naše kućne ljubimce? Hoće li naša mačka ili pas zaista uginuti ako zagrize list neke otrovne biljke i trebamo li se riješiti svih biljaka koje mogu biti opasne za kućne ljubimce?

Često možemo pročitati da su neke sobne biljke izuzetno toksične i ako ih naš kućni ljubimac poliže, gricka ili pojede to može imati tragične posljedice na njih. Iako smo i sami možda biti svjedoci tome da su ljubimci konzumirali otrovne biljke od kojih nisu imali nikakve posljedice, možemo li zaista vjerovati da postoje otrovne biljke?

Svaka biljka ima različitu količinu toksina u sebi. Primjerice, dok uzgajamo određeno cvijeće radi boje njihovog cvijeća, mi utječemo na količinu toksina u toj biljci (ponekad ih povećavamo, a ponekad smanjujemo) tako ne možemo biti sigurni koliko je zaista toksična biljka u našem domu. Također, biljke koje su pod većim stresom zbog oštećenja pod utjecajem kukaca, nedostatka vode i sl., mogu imati povećanu količinu toksina u sebi. Između ostalog, postoji činjenica koje nismo svjesni, a to je da se količina toksina u biljci mijenja tijekom njenog razvoja, dakle dok u jednom periodu njenog razvojnog ciklusa ona može biti potpuno bezopasna za vašeg ljubimca, u drugome je vrlo toksična.

Svo cvijeće iz popodice ljiljana je jako otrovno za vaše mačke. Toksini se mogu nalaziti u cvijetu, ali i korijenu, listu ili stabljici. Izvor fotografije: http://pacificbulbsociety.org/.

Zanimljivost je i da postoje biljke koje mijenjaju mjesto u kojem koncentriraju svoje toksine. Primjerice, to može biti u korijenu biljke, u cvijetu, listu ili stabljici. Ako vaš ljubimac pojede list bez posljedica, to znači da je vjerojatno u tom trenutku ta biljka skupila najviše toksina primjerice u cvijetu. Zato, da je pojela cvijet, nikako ne bi imalo poželjne posljedice za nju. Zbog toga iako vašoj životinjici nije škodio zalogaj određene biljke, ne znači da joj sljedeći zalogaj na toj biljci ili na drugoj biljci iste vrste neće naštetiti.

To znači da iako je vaš kućni ljubimac konzumirao neku od biljaka koje bi trebale imati opasne posljedice na njega, možda je imao sreće te je upravo u navedeno vrijeme vaša biljka imala nisku razinu toksina. Zato, iako joj ništa nije bilo od navedene biljke, ne znači da druga biljka iste vrste ne bi štetno utjecala na ljubimca pa ipak budite oprezni sa zelenilom koje unosite u svoj dom ako imate kućne ljubimce.

Zašto ljubimci ne prestaju jesti kućne biljke koje im očito štete?

Ponekad posljedice kao što su mučnina i sl. dolaze otprilike sat vremena nakon što je životinja grickala određenu biljku. Tako vaš ljubimac ne može povezati posljedicu njegove mučnine s izvorom jer se dogodilo puno kasnije. Kad su posljedice momentalne, primjerice gorak okus, kihanje i sl., životinja će znati da ista nije prikladna za nju i više je neće konzumirati.

Čak jedno do dva sjemena sago palme mogu imati tragične posljedice i za vaše mačke i za pse. Izvor fotografije: https://www.thetreecenter.com/.

Otrovne biljke možda neće u svakom slučaju imati tragične posljedice za vaše ljubimce, ali s njima trebate biti oprezni. Neke životinje neće imati želju grickati vaše zelenilo u stanu, dok drugu uživaju upravo u tom izazovu. Najbolje je ipak paziti i ukloniti otrovne biljke iz njihovog dohvata ili jednostavno uzgajati one koje nisu opasne za vaše ljubimce.

Vodite računa o tome da su za mačke najopasnije i najsmrtonosnije biljčice iz porodice ljiljana: graničica (hemerokalis, ljiljan dolinski, granica i sl. nazivi poznati za ovu biljku) te orijentalni hibrid uglavnom proizašao iz samonikle istočno-azijske vrste ljiljan (Lilium speciosum) prekrasnih bijelih, rozih, tamnocrvenih i dvobojnih cvjetova. Sve biljke iz porodice ljiljana već u maloj količini u mačjem zalogaju mogu rezultirati zatajenjem njihovog bubrega.

Za pse, ali i za mačke, jako su opasne sago palme koje u svom orašastom sjemenu sadrže veliku količinu toksina. Konzumacija jedne do dvije sjemenke može uzrokovati povraćanje, proljev, depresiju, napadaje ili zatajenje jetre kod vašeg ljubimca. Zato ako imate sago palmu, držite je podalje od vašeg ljubimca!

Iskustvo je pokazalo da su mačke općenito više zainteresirane za vaše kućne biljke, što ne znači da će sve mačke biti zainteresirane, niti da svi psi neće biti zaintrigirani vašim biljčicama. Vodite računa o svojim životinjicama, bolje ne riskirati njihovo zdravlje i uklonite opasne biljke iz njihovog dometa. Radije uzgajajte one biljke koje nisu opasne za zdravlje vaših životinjica.

Čuvajte svoje kućne ljubimce. Oni ne znaju uvijek koje im biljke mogu naškoditi pa ih zato vi udaljite od njih. Izvor fotografije: https://stocksnap.io/.

Kako možete spriječiti vaše ljubimce da konzumiraju otrovne biljke u stanu? Možete biljke redovito špricati razvodnjenim sredstvom za čišćenje. U puno vode dodajte samo malo sredstva i blago pošpricajte kritičnu biljku. Kad ju mačka ili pas odluči gricnuti, zbog neugodnog okusa će odustati. Ovo ćete morati redovito ponavljati dok ljubimac ne prestane grickati (kad redovito osjeti gorak okus, više neće imati želju za biljkom). Ovaj “recept” neće imati dobre posljedice na biljku pa pokušajte pošpricati samo onaj dio koji životinja može dohvatiti kako ne bi trajno oštetili biljku.

Neke biljke koje treba izbjegavati su: tulipan, ljiljan, zumbul, šafran, narcis, jaglac, mak, božur, paprat, bršljan, gljive (razne vrste), amarillis, begonija, bršljan, božićna zvijezda, ciklama, dracena, hortenzija, imela, narcis, oleander. Veći popis sa fotografijama možete pronaći na stranicama za pse: http://www.mojipsi.com/otrovne-biljke-skrivena-opasnost-za-pse/ te za mačke: http://www.macke.hr/otrovne-sobne-biljke-opasnost-za-vasu-macku/.

Čuvajte svoje kućne ljubimce! Naravno da ne možete uvijek pratiti što su gricnuli ili polizali, ali vodite računa o tome da određene biljke koje uljepšavaju vaš stan mogu imati tragične posljedice za vaše četveronošce. Ponekad im od par zalogaja neće biti ništa, ali treba paziti jer se količina toksina u biljkama mijenja, ako i mjesto na kojem ih one nakupljaju.

Ako imate iskustva s otrovnim biljkama za vaše kućne ljubimce, javite nam svoje dojmove.

 

Izvori za članak:
https://www.gardenista.com/posts/the-novice-gardener-will-a-poisonous-plant-really-kill-your-pet/
https://hr.wikipedia.org/wiki/Graničica
http://www.mojipsi.com/otrovne-biljke-skrivena-opasnost-za-pse/
http://www.macke.hr/otrovne-sobne-biljke-opasnost-za-vasu-macku/

 

Izvori fotografija:

https://stocksnap.io/photo/UXAX1QT98S
http://pacificbulbsociety.org/pbswiki/index.php/Lilium
https://www.thetreecenter.com/sago-palm-tree/
https://stocksnap.io/photo/YNI4E0XAAS


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)