Korov – kakve koristi imamo od korova

0
5946

Može li korov biti koristan? Koje su biljke korova odlične za nas? Obično dok govorimo o korovu koncentriramo se na njegovo istrebljenje. Međutim, ugodno ćete se iznenaditi jer od korova IMATE KORISTI! Pripremili smo vam biljke koje su korov a od kojih ćete imati koristi u svom vrtu ili travnjaku te različite razloge zbog kojih biste se trebali razveseliti korovu. Jeste li spremni pogledati korov novim očima?!

Korov možete iskoristiti na nekoliko načina, a nabrojat ćemo vam i koristi koje ćete imati ako ga pustite da raste u vašem vrtu. Prije nego samo pustite sav korov da raste, zapamtite da postoji dobar i iskoristiv korov o kojem vam sad govorimo te invazivni korov koji će brzo i lako obuzet vaš vrt i neće dopustiti drugim biljkama da se razmnožavaju. Prepoznajte dobar korov i iskoristite ga u svoju korist.

1. Obogatit ćete nutritivnu vrijednost tla

Neka istraživanja su pokazala da korijenje biljaka u suradnji s gljivama tvore mikorizu i pomažu biljkama prilikom primanja mineralnih tvari. Tako poboljšavaju nutritivne vrijednosti tla, a što više različitih biljaka imate to će zdravije i tlo biti.

2. Smanjit ćete troškove gnojenja

Većina gnojiva služi obogaćivanjem tla s dušikom. Međutim, zašto kupovati gnojivo kad postoje određene biljke koje mogu skupiti dušik iz zraka i dovesti ga u zemlju, i to besplatno! Primjerice bijela djetelina u suradnji s bakterijama iz tla uspješno skuplja dušik iz zraka pa sadnja upravo te biljke obogaćuje kvalitetu tla i drastično smanjuje troškove gnojenja.

3. Pomoći ćete uzgojiti pčele i divlje oprašivače

Ako cijenite uzgoj organske hrane bez upotrebe raznih otrova onda ćete obratiti pažnju na pomoć u podršci uzgoja prirodnih oprašivača. Mnoge voćke i povrtne biljke se bez pčela jednostavno ne bi mogle razvijati. Uzgojem i održavanjem različitog bilja u vašoj okolici omogućujete oprašivačima dobre uvjete za život.

Uzgajajte različito cvijeće i biljke u svojoj okolini. Tako će porasti kvaliteta vašeg tla i pomoći ćete oprašivačima u preživljavanju (fotografija preuzeta na: StockSnap.io)

4. Hranit ćete se besplatno

Mnoge biljke u vašoj okolini su jestive, ukusne i bogate nutritivnim vrijednostima. Zato ako im dopustite da rastu i da se razvijaju u vašem vrtu osim drugih koristi koje imate za tlo, dat će vam i hranu. Neki od uobičajenih jestivih korova su primjerice maslačak i tušt, a u nastavku smo vam naveli i druge uobičajene za naše podneblje.

5. Potaknut ćete razvoj domicilnih biljaka

Priroda je pronašla rješenje za sve. Klima u kojem živite, vrsta tla, sklonost suncu i ostali uvjeti utjecat će na tipove biljaka koje uspijevaju u vašem vrtu. To znači da će vjerojatno iza vaše kuće rasti jedna biljka a ispred će se rado množiti druga. Možete pričekati i vidjeti koje će biljke izrasti prirodno i tako otkriti kakve uvjete nudite biljkama u svojoj okućnici i vrtu.

Maslačak je korov koji možete koristiti u svojim receptima: stabljiku, korijen, listove i cvijet, a pomoći će i poboljšati kvalitetu vašeg tla.

Koji je korov dobar

Koje su to korovne biljke kojima se zaista možete razveseliti?

Maslačak – o maslačku i njegovim koristima smo već govorili. Osim što ima izuzetne nutritivne vrijednosti, pomaže i vašem vrtu. Pripremite neki od recepata koji smo već zapisali za vas i vodite računa da u kuhinji koristite samo one maslačke koji nisu u blizini prometnica i nisu tretirani pesticidima.

Bijela djetelina – kao što smo naveli, pomoći će priskrbiti tlu dušik iz zraka. Rastu od kasnog proljeća pa do jeseni, a oprašivačima nude jako kvalitetnu pelud.

Dobričica – ova je biljka jestivog lišća koja raste na teškim tlima sa slabom drenažom.

Majčina dušica – osim što raste cijelu godinu i aromatično miriše, pruža hranu oprašivačima i koristi se kao prirodan antibiotik u vrijeme prehlade i gripa.

Obična celinščica – cvjeta cijelu godinu, a lišće joj je jestivo. Dobra je medonosna biljka pa time korisna za oprašivače.

Tušt ili portulak – izuzetno je bogat vitaminima i mineralima, a podiže imunitet, djeluje pozitivno na rad srca i jačanje krvnih žila, poboljšava probavu i utječe na elastičnost kože. Djeluje antibakterijski i protiv gljivica. Ako se osuši od njega se može pripravljati čaj, a kao takav odličan je u pomoći protiv depresije. Može se pripremiti u salati, kao juha, varivo, rižoto, kajgana ili ga se može zapeći u pećnici.

Kopriva – od koprive ćete pronaći mnoštvo finih i zdravih recepata. Pazite samo kako je berete, za ostalo se ne brinemo jer će vas svi pripravci od nje oduševiti.

Kamilica – iako je riječ o korovu, ova biljka služi kao ljekovito sredstvo u kozmetičkoj industriji, a svima je vrlo dobro poznat čaj od kamilice. U vašem vrtu će vam kamilica pomoći kao saveznik protiv nametnika.

Dopustite korovnim biljkama da postanu vaši saveznici u vrtu. Iskoritite ono najbolje od njih i za floru i faunu vašeg vrta, ali i za vašu prirodnu organsku prehranu.

Ovo su samo neke od biljaka korova koje su korisne za nas. Nemojte se slijepo rješavati svake biljke samo zato što je niste zasadili ili samo zato što je korov. Sad kad znate kojim se korovnim biljkama možete i trebate veseliti možete ih pustiti da postanu saveznici u vašem vrtu, da slobodno rastu i na kraju koristiti ih u kuhinji. Neka korovne biljke postanu vaši novi biljni prijatelji.

U radu s korovom vodite računa o invazivnom korovu koji negativno utječe na ostale biljke prije nego potpuno okupira vaš vrt i travnjak.

Izvori i inspiracija za članak:
https://www.rodalesorganiclife.com/garden/weeds-are-good-for-your-lawn?internal_recirc=outbrain_lf
https://hr.wikipedia.org/wiki/Mikoriza
https://www.rodalesorganiclife.com/garden/weeds-are-good-for-your-lawn?internal_recirc=outbrain_lf
http://www.plantea.com.hr/bijela-djetelina/
https://www.krenizdravo.rtl.hr/prehrana/tust-portulak-super-zdrava-namirnica-iz-vaseg-vrta

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here