Ljekovita svojstva preslice

0
7956

PreslicaU  svom prošlom  članku upoznala sam Vas dragi čitatelji sa izgledom i staništem preslice.Sada ću Vam upoznati sa ljekovitim svojstvima preslice,za liječenje kojih bolesti je možemo koristiti i kako se suši i priprema preslica  za  čajeve.

Poljsku preslicu nalazimo na poljima, željezničkim nasipima i strminama. Najljekovitija raste na ilovastom tlu. Ovisno o mjestu staništa sadrži od 3 – 16 % kremene kiseline koja je  izrazito ljekovita.Njezini nadzemni dijelovi se koriste za liječenje.Čitava biljka je bez naručitog mirisa ,a kad je žvačemo osjetimo njezin gorak okus.Preslica se bere u svibnju i srpnju.Suši se na tamnom i prozračnom mjestu i čuva u dobro zatvorenim posudama.

Ali nisu sve preslice ljekovite,morate paziti na otrovnu močvarnu preslicu.Od poljske preslice, močvarna preslica  se razlikuje po tome što na vrhovima izdanaka nosi trusnike.

equisetum-palustre-l-mocvarna-preslica-8 mocvarna

Ljekovitost preslice bila je poznata i cijenjena još u starom stoljeću.Zbog kremičke kiseline, koja sadrži silicij i kalcij, danas se preslica najčešće koristi kod problema s vezivnim tkivom i hrskavicom. Preslica je jedna  od najboljih sredstava za liječenje bolesti pluća, posebno kod plućnih krvarenja i tuberkuloze pluća. Preslica je veoma dobra u liječenju svih oblika malokrvnosti, jer pospješuje stvaranje crvenih krvnih tjelešaca,koristi se i u  liječenju čira na želucu, fistula na debelom crijevu i drugih oblika čireva, zatim u liječenju bolesti mokraćnih organa.Danas se preslica najčešće koristi kod problema s vezivnim tkivom i hrskavicom.

Priprema čaja od preslice

Čaj se priprema tako da 2 do 3 grama biljke prelijete s kipućom vodom, kuhate još 5 minuta te sljedećih 10 do 15 minuta ostavite da stoji. Nakon toga procijedite. Čaj pijte tijekom cijelog dana između obroka.Osim čajeva preslicu možemo koristiti kao tinturu i za kupke.

poljska_preslica_caj

Tko treba izbjegavati konzumaciju preslice?

Konzumiranje preslice trebaju izbjegavati  osobe s bubrežnim kamencima i s kongestivnim zatajenjem srca te oni koji uzimaju ACE inhibitore za visoki krvni tlak i  trudnice.

Nadam se da sam Vam pobliže pojasnila ljekovita svojstva preslice .

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here