Moderni i jednostavni uzgoj ruža

0
5411

Danas sam odlučila uz pomoć i savjete dugogodišnjeg direktora i inžinjera agronomije u mirovini Ragiba Memiševića,pisati Vam koje su sorte ruža najlakše za uzgojiti u vrtu i koje su najotpornije na vremenske promjene.

Kao što i sami znate sve češće možemo u vrtovima kako seoskim tako i gradskim,naći zasađene ruže.Ruža je potisnula mnoge druge vrste cvijeća u vrtovima.Međutim, današnji uzgoj plemenite ruže nije isti kao i ranije kada se uzgajala kao stablašica i tek u određenom periodu formirala krošnju.Sada se ruža uzgaja u grmu.Prednost današnjeg uzgoja je taj što ne zauzima puno mjesta i može se uzgajati i na manjim površinama.

Druga prednost je ako živite u hladnijim klimatskim područjima,prije su ruže se trebale pokrivati zemljom ili nepropusnim materijalom kao zaštita od smrzavanja, a danas postoje sorte koje su same otporne za zimu i nikakva pažnje ne treba oko njih da prezime ispod snijega.Naručito mnogo pažnje su uzgajivači posvetili raznolikosti boja kod ruža,i postigli su ruže prekrasnih boja koje cvjetaju preko cijele godine.

SORTE OTPORNE NA ZIMU

Ranije smo u skladištima susretali ruže crvene i ružičaste boje,a ponegdje i bijele ruže.Ove ruže imaju lijep miris i otporne su na zimu,ali nisu cvjetale preko cijele godine,poznate kao botaničke ruže.One se razmnožavaju izdancima.

Ruža se može uzgajati na svakom tlu koje je izloženo sunca,ali ipak preporučam teško tlo i dobro gnojeno organskim gnojivima.Postoje sorte ruža koje vole tamnija mjesta ali one ne cvjetaju kao one što su zasađene na osunčanom tlu.Kad sadite ružu trebate pripaziti da kalemljeni dio Vam bude zasađen u zemlji na dubini oko pet centimetara.Kod sadnje korijen ruže se mora potkratiti.Odmah trebate dodati gnojivo ,ali tako da ne dodiče korijen ruže već da ga sipate u rupu pa na njega dodate zemlje i onda stavite ružu za sadnju.Odmah poslije sadnje trebate ružu dobro zaliti da zemlja bude vlažna.Ruža mora biti čvrsto zasađena,tako da zemlju oko sadnice ugazite nogom.

 

Neizostavno je da ružu trebate gnojiti svake godine,jer ona iscrpljuje zemlju.Trebate prakticirati da zalijevate ružu kad je ljetna suša,pripaziti da ne zalijevate lišće ruže direktno.

 

OBREZIVANJE PROMRZLIH IZBOJAKA

U proljeće odrežite sve izbojke  koji su preko zime promrzli.U ljetnim mjesecima ružu možemo rezati u bilo koje vrijeme.Odstranjujemo nježne i suhe izdanke,a ostavljamo samo jake i zdrave koje će donijeti mnogo pupoljaka.

Protiv nametnika ružu možemo zaprašivati sredstvima koja se koriste u vrtlarstvu.

Protiv pepelnice koja često napada ružu koristite sredstva na bazi sumpora.

Sve ovo su Vam savjeti ukoliko želite sami uzgajati ruže.Tako se lako uzgajaju a svojim mirisom i bojom uljepšaju okolicu i Vaš dom.

Ukoliko želite znati više slobodno mi se javite,a ja ću odgovoriti s iskusnim savjetima Ragiba Memiševića koji je čitav svoj radni vijek bio direktor i koji je posebnu pažnju posvetio obrazovanju poljoprivrednika, te objavio preko šezdeset stručnih članaka o ljekovitom bilju. Njegovi su se razvojni programi realizirali u Istri i Bosni i Hercegovini.

 

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here