Najbolji savjeti za pokretanje rasade iz sjemena u vašem domu

0
9705

Vrijeme je sijanja i pripreme presadnica. Uštedite novac na sadnicama povrća, uzgojite vrste povrća iz domaćeg i odabranog sjemena koje vam se sviđa ili je poznatog porijekla! U nastavku nekoliko savjeta

Mnogi koji su probali uzgojiti svoje presadnice sjećaju je prvih pokušaja. Mnoge sadnice nisu uspjele ili nisu proklijale. Puno je lakše kupiti gotovu rasadu, ali u tom slučaju ne znate točno koja je sorta (ukoliko niste od te osobe kupovali rasadu prije / koriste isto sjeme) niti je porijeklo sjemena poznato. Ako je vaš cilj u vrtu da uzgojite domaću organsku hranu, tada početak uzgoja iz sjemena je pravi način da postignete taj cilj. Imat ćete rasadu od sjemena proizvoda kojeg ste konzumirali ili vam je netko preporučio, za kojeg znate da je dobar za tip uzgajanja koje planirate u vašem vrtu. 

Proces klijavosti

Kod sjemenja da krene klijanje potrebno je vlažnost, temperatura, a ponekad i svjetlost.

Kisik je ključan za proces klijanja. Sve dok se sadnice ne razviju dovoljno da mogu koristiti  sunčevu energiju, one se oslanjaju na rezerve hrane u sjemenu u kombinaciji s kisikom koji je pronađen u tlu! Zbog toga bi medij za sijanje uvijek trebao biti prozračan, te je to razlog zašto previše zalijevanja obično pokrene truljenje.

Smjese za sjeme

utjecaj humusa kalifornijskih glista na rasadu – klikni na sliku za detalje

Od dana klijanja, sadnice povrća suočavaju se s izazovima gljiva i bakterija u vodi, tlu i zraku. Zbog toga je kvaliteta sjemena i supstrata iznimno bitna. Kupovni supstrati imaju pripremu formuliranu tako da sprječavaju patogene i neželjene procese kod klijanja a zadržavaju zrak i vodu. Ukoliko niste uzeli skupe supstrate, mana im je kemikalije – jer nisu pogodni za eko uzgoj. 

 

 

Možete napraviti svoju kombinaciju supstrata počevši korištenjem tresetne baze (bilo koji oblik tresetnog komposta da dobijete rahlost i prozračnost), jednim dijelom zemlje i dobre prihrane (npr humusa kalifornijskih glista do 10%). Kod domaćeg supstrata postoji rizik od bolesti (jer ga nećete sterilizirati) i klijanja nekog drugog korova kojeg ćete morati odstranjati.

Posude za sijanje

Što se posuda tiče, postoji mnogo opcija, od kupovnih rješenja do kućnih. Od kupovnih rješenja većinom se ne postiže veći ili bolji rezultat (jedino za specifična sjemena koja trebaju posebne uvjete i klijališta). Naša preporuka je priručne opcije poput posuda za jaja, kartonske rolice od wc papira, itd.. njih ćete moći zajedno sa sadnicom prebaciti u vrt bez šokiranja korijena.

Bez obzira na rješenje koje koristite, napunite ih do vrha s vlažnim supstratom, a zatim prstom tapkajte prstom da supstrat sjedne te dodajte još po potrebi. Sjeme stavite na dubinu potrebnu ovisno o sjemenu (većina zahtjeva jako plitko sijanje pa pazite). Nemojte sijati više od tri sjemena po kontejneru – dva su čak i bolja opcija. S velikim sjemenkama, posadite samo jedno sjeme po kontejneru.

-> pogledajte naš prijašnji tekst s idejama za posude

Klijanje

Kako što sadnice izlaze na površinu zemlje, trebaju novi izvor energije: svjetlo. Ako ne dobiju dovoljno svjetla, one su podložne napadima gljivica. Svjetlo prozora zna biti nedovoljno i usmjereno; povrću je potrebno intenzivno nadzemno svjetlo. Kad proklija biljka treba oko 12 sati svjetla dnevno.

Temperatura u prostiji od 23C će odgovarati skoro svim sjemenkama a ukoliko preko noći varira 4-5 stupnjeva prema dolje još i bolje. To im daje prirodnu simulaciju razlika temperatura.

Održavanje sadnice

Hranjivi sastojci prisutni u supstratu  nestati će nakon otprilike tri tjedna, tako da će vaše sadnice trebati dodatno prihraniti. Tip prihrane uvelike ovisi o načinu na koji želite raditi vrt (organski) ili konvencionalno. 

Radili ste ovo prije? podijelite vaš savjet / iskustvo s ostalima u komentarima na dnu stranice!

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here