Home Hrana Organska hrana Najlakša sadnja rajčice na balkonu

Najlakša sadnja rajčice na balkonu

0
12939

Sigurno ste pomišljali da sami uzgojite svoje povrće na Vašem malom balkonu,ali ste brzo odustajali  jer ste se plašili da imate premalen prostor za vrt i tko će se brinuti o tom.Ako imate volju i želju da sami zasadite svoju rajčicu na balkonu,nemojte odustajati.Trebate ustrajati u svojoj viziji.Sve što Vam je potrebno je malo vremena i volje.

U svom postu opisat ću Vam kako što ekonomičnije i najlaške zasadite svoje rajčice na balkonu u posudama,a svibanj je idealan mjesec za to.Samo nekoliko koraka trebate slijediti.

Prije nego se odlučite za sadnju rajčica na balkonu, raspitajte se koja vrsta najbolje uspijeva na balkonu.

Ja Vam savjetujem iz osobnog iskustva  da na svom balkonu uzgojite cherry rajčice.One su najpopularnija vrsta rajčice koja se uzgaja na balkonima.

Cherry rajčice su izuzetno pogodne za balkonski uzgoj u teglama, samo je potrebno osigurati potporanj u obliku štapa kada narastu u visinu i kada urod počinje rasti i zriti. Rajčice vole gnojivo pa ih je potrebno pognojiti organskim gnojivom kada se razviju plodovi i kada plodovi krenu sazrijevati.

Sve što Vam je potrebno da startate sa sadnjom  rajčica je dosta sunca, minimalno 6-8h dnevno,tako da obratite pažnju na taj detalj. U suprotnom, biljka se slabo razvija, a urod je slab i malen. Poslije odabira osunčanog mjesta balkona trebate da odaberete posude u kojem ćete posaditi biljku. Rajčici osigurajte dovoljno velike tegle ili lonce  dubine barem 20-25 cm jer će i biljka onda bolje rasti. Nije važno da li su plastične ili drvene posude,važno je da su dovoljno duboke .Ako ste početnik u sadnji rajčice preporučam Vam da uzmete gotov zasad rajčice a ne sjeme.Posude pripremite na način da na dno stavite porozni materijal (kamenčiće ili komadiće cigle) ili na dnu posude probušite rupe (ako nije već unaprijed izbušeno) kako bi osigurali neophodnu drenažu. Ovaj je korak bitan jer će rajčica inače vrlo brzo istrunuti u pretjerano vlažnom tlu.

Rajčicu berite čim sazrije kako bi potaknuli rast novih plodova te u njoj ,naravno, uživajte odmah.

Neću Vam govoriti o prirodnim učincima  rajčice na ljudsko zdravlje, jer to već znate.Rajčica obiluje raznolikim vrijednim nutrijentima i fitokemikalijama te stoga ima važno mjesto u prehrani kojom želimo prevenirati bolesti srca i karcinoma.

Stoga, Vam iskreno preporučam uzgojite svoje rajčice na balkonu,jednostavno,kreativno i uzbudljivo.Uživajte poslije u njihovom mirisu i okusu.

 


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)