Home Vrt Cvijeće Navodnjavanje biljaka uz pomoć glinenih posuda

Navodnjavanje biljaka uz pomoć glinenih posuda

0
6535
ollas
Olla glinene posude za navodnjavanje

Kako opskrbiti biljke dovoljnom količinom vode? Možete i sami izgraditi kvalitetan sustav navodnjavanja biljaka. Saznajte kako koristiti glinene posude za navodnjavanje, kako potrošiti manje vode a da je biljke u potpunosti iskoriste i uz to tlo učiniti rahlim i pogodnim za njihov rast.

Glinene posude su prirodno okruženje za biljke. Zbog svoje propusnosti dopuštaju ulazak vode i zraka u korijenje biljaka, a i čuvaju ih od naglih promjena u temperaturi te od jakih vjetrova. Osim za sadnju biljaka, one imaju i značajnu ulogu u vrtovima i to u navodnjavanju biljaka u njemu. Zapravo, metoda navodnjavanja glinenim posudama stara je tisućama godina, a koristi se i danas u nekim zemljama poput Indije i Brazila.

Za navodnjavanje se koriste tzv. Olla posude napravljene od gline. Izgledaju poput velikih vrčeva koji se stavljaju u zemlju. Zatrpavaju se tako da im vrh ostane iznad tla pa se u njih uvijek može natočiti nova voda. Oko tih posuda se sade biljke, a glina od koje su posude napravljene polako propušta vodu kroz sebe pa tlo drži vlažnim i pogodnim za rast biljaka.

Kako djeluje ova metoda navodnjavanja?

Zemlja se suši i stvara se usisna sila pa voda polako prolazi kroz stijenke glinene posude u zemlju i tako drži tlo vlažnim. Kad kiša pada, zemlja je već mokra pa nema ni usisne sile, tj. voda ostaje u posudama, a biljke kupe vlagu iz mokrog tla. Tako se na potpuno prirodan način osigurava iskoristivost vode iz posuda i sprječava njeno “propadanje” u zemlju.

Ova metoda navodnjavanja bi se trebala koristiti na svim mjestima gdje je zemlja suha. Glinene posude dovoljno sporo propuštaju vodu tako da drže zemlju stalno vlažnom pa biljke stignu upiti svu potrebnu hranu. Ova metoda koristi i kućanstvu jer štedi vodu, tj. ona ne propada u zemlju već je biljke gotovo u potpunosti iskoriste za svoj rast. Tako se izbjegava isušivanje zemlje nakon čega obično slijedi prekomjerno navodnjavanje.

Napraviti sami svoje posude

Probajte jednu od ove dvije verzije i napravite svoje posude:

  • Začepite plutenim čepom (s boce vina) rupice na dnu veće glinene tegle, stavite teglu u zemlju tako da vrh ostane iznad zemlje par centimetara, napunite vodom i pokrijte teglu. Biljke zasađene 40-50 cm oko te tegle bit će opskrbljene vodom.

  • Zalijepite dvije tegle vrhovima jednu za drugu. Na jednoj strani začepite rupice na dnu tegle kako voda ne bi protjecala. Drugo dno ostavite otvoreno jer će to biti otvor kroz koji ćete ulijevati vodu. Posudu stavite u zemlju tako da otvor ostane izvan tla. Ovakva “bačvica” vode opskrbit će puno biljaka vodom i držati zemlju vlažnom i mekom.

diyollas
Napravite sami svoj sustav za navodnjavanje vrta

Poredajte posude po vrtu. Ako su veće, opskrbit će više biljaka vodom pa će ih trebati manje za cijeli vrt. Manje posude ćete trebati postaviti u gušćem rasporedu i češće ćete ih morati puniti vodom. Koliko će voda u posudama trajati ovisi o biljkama koje ste zasadili, vrsti tla u vašem vrtu, učestalosti oborina i ostalim vremenskim uvjetima. Provjeravajte količinu vode u posudama redovito dok ne steknete dojam koliko brzo se ona troši.

navodnjavanje
Vaše biljke će u potpunost upiti vodu iz posuda

Kod ovakvog navodnjavanja treba paziti da vrh posude ostane iznad tla toliko da zemlja ne upada u vodu i da ne zatrpa posudu. Kad utočite vodu, posudu morate dobro pokriti kamenom, keramičkim tanjurićem ili bilo kojim poklopcem tako da voda ostane zaštićena jer će se inače komarci nakupiti u njoj.

Prednosti navodnjavanja s glinenim posudama

  • Voda se ne gubi u zemlji nego biljka koristi svu vlagu iz tla i te posude.

  • Vlažnost tla je uvijek prisutna pa su biljke oslobođene stresa zbog gubitka vode te prekomjernog navodnjavanja.

  • S manjom količinom vode i manje brige oko biljaka dobiju se bolji rezultati.

  • Ako su uvjeti dobri, onda sjeme odmah možete posaditi uz ovu teglu jer će imati dovoljno vlage da proklija i raste na istom mjestu. Tako nećete trebati presađivati biljke.

  • Nastaje manje korova jer je površina tla stalno suha.

  • Zbog stalnog blagog priljeva vode, zemlja oko sjemena ostaje mekana, slobodna i dobro prozračena što pospješuje klijanje sjemenki.

Iako glinene posude imaju neke nedostatke kao što je mogućnost pucanja u teškoj zemlji, utjecajem jakih drvenih korijenja ili u zamrznutom tlu po zimi, njihove prednosti su puno veće. Osim što se daju u potpunosti reciklirati, one omogućavaju prirodnu i ekološki prihvatljivu metodu navodnjavanja vašeg vrta: nećete zagađivati svoj okoliš, nećete trošiti prekomjerne količine vode koja propada u zemlju, a osigurat ćete ugodno okruženje svojim biljkama kako bi bolje rasle i ljepše uspijevale.

Pogledajte video kako smanjti potrošnju vode u vrtu 50-70%!

Vidjet ćete kako ova metoda navodnjavanja djeluje i kako biljke razvijaju korjenje oko glinene posude jer one daju taman toliko vlage koliko biljkama treba. Ako imate puno posuda, spojite ih na spremnik baš kako je prikazano u videu.

 

Kako vaš vrt uspijeva s ovim sustavom navodnjavanja?

Inspirirano člancima:
http://permaculturenews.org/2010/09/16/ollas-unglazed-clay-pots-for-garden-irrigation/
http://lancaster.unl.edu/hort/articles/2002/typeofpots.shtml
https://www.permaculture.co.uk/readers-solutions/clay-pot-irrigation-simple-adaptation-ancient-technique
https://suburbanfarmonline.com/2010/08/09/make-your-own-ollas/

Izvori slika:
http://www.eastcentralministries.org/ollas.aspx
https://suburbanfarmonline.com/2010/08/09/make-your-own-ollas/
https://permaculturefoodforest.wordpress.com/2016/04/13/clay-pot-irrigation/

 


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)