Odabir posude za biljke

0
6212

plant-potsMuči vas odabir tegle za vaše biljke? Bez brige, niste jedini! U cijelom moru izbora koji danas imamo odabir posude može postati itekako teška odluka, a obično ovisi o cijeni, životnom vijeku posude, njenoj izolaciji ili pak o njenoj ekološkoj prihvatljivosti. Bez obzira koji od navedenih čimbenika su vam važni, uvijek trebate paziti na 3 glavna svojstva posude za biljku:

  1. drenažu (otjecanje vode iz zemlje),
  2. poroznost (propusnost vode i zraka iz posude),
  3. težinu.

Svaka posuda neće odgovarati svakoj biljci, mjestu i klimi u kojoj se biljka nalazi pa kod odabira morate imati na umu za koju točno biljku birate posudu.

Drenaža

Bez obzira koju vrstu posude odaberete, svaka bi trebala imati otvore na dnu za drenažu, tj. kako se višak vode ne bi zadržavao u posudi. Da bi biljke bile zdrave, trebaju mjesto za rast, pristup kisiku kroz korjenje i mogućnost otjecanja viška vode. Vaše biljke u vrtu ne moraju brinuti o tome jer višak vode upije zemlja oko njih. Kod biljki u teglama ipak moramo paziti da imaju adekvatnu posudu s dovoljno otvora kako se višak vode ne bi zadržavao na korjenju i tako poticao njihovo truljenje.

dranaza
Svaka posuda mora imati otvore kako se višak vode ne bi zadržavao oko korjenja biljke

Poroznost

Porozne, tj. propusne tegle kao što su glinene bez glazure (ili neke druge od prirodnih materijala) dopuštaju višku vlage i zraku kretanje kroz posudu. Tako kisik dolazi do korjenja biljaka, a višak vlage se izvlači iz zemlje pa tlo ostaje hladno i suho što sprječava truljenje korjenja. Ako su posude porozne, onda će se tlo lakše isušiti što znači da ćete češće morati zalijevati biljke u njima.

pots
Posude mogu propuštati zrak i vodu i tako držati zemlju suhom i rahlom

Težina

Teške posude su idealne za one biljke imaju svoje stalno mjesto. Ako su biljke izložene vjetru, također će im trebati teža posuda koja će spriječiti njihovo prevrtanje. Kod biljaka s težom krošnjom uvijek trebate paziti da imaju stabilnije dno, tj. trebaju biti teže na dnu nego što su na vrhu, inače će biti sklone padanju. Međutim, kod sadnje biljaka na balkonu i terasi trebate paziti na težinu tako da u tim slučajevima teške posude nisu dobra opcija. Kad računate težinu biljke, onda trebate uračunati težinu posude, zemlju koja je u njoj, vodu koju zemlja svakodnevno dobiva i upija te samu biljku. Ako često mičete položaj svojim biljkama, čuvate ih od vjetra, sezone špricanja, sunca i sl. onda će vam trebati neka lakša posuda.

betonske-posude
Teže posude drže biljku sigurnom od pada

Sad ćete lakše donjeti odluku kod odabira posude za vašu biljku. Ako još uvijek niste sigurni kako odabrati, pogledajte detaljnije razlike između posuda, njihove dobre i loše strane ovisno o materijalu od kojeg su tegle napravljene.

Pronašli smo vam i video na što paziti kad sadite svoje biljke.

Članak inspiriran:
https://themicrogardener.com/three-key-factors-to-consider-when-choosing-pots/
https://www.planetnatural.com/selecting-a-container/
https://www.gardeningknowhow.com/special/containers/choosing-containers-for-potted-environments.htm

Izvori slika:
http://www.daviddomoney.com/2014/04/18/how-to-create-plant-flower-pot-container-garden/
http://www.wikihow.com/Plant-a-Herb-Pot
http://www.whatoliviadid.com/2016/10/interview-with-lizzie-evans-smug.html
https://www.pinterest.com/pin/114349278015142051/
https://www.pinterest.com/pin/348677196134017562/

Zaljubljenica u prirodu i knjige, živi tako da je svaki dan nova prilika za naučiti nešto novo, isprobati to i podijeliti svoja iskustva s drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here