Home Vrt Cvijeće Panjevi – ukras u vrtu

Panjevi – ukras u vrtu

0
25631

Stablo je ukras u vašem vrtu, ali što kad od njega ostane samo panj? Panjevi mogu postati centralna mjesta vaših vrtnih dekoracija. Možete iskoristiti panj koji je s korijenom ostao u zemlji, ali i namjenski upotrijebiti velike odsječene panjeve i položiti ih na mjesta u svom vrtu koja želite naglasiti. Donosimo vam neke ideje kako iskoristiti panjeve i kako oduševiti sebe i sve goste s idejama od drveta.

Cvjetna oaza od panja

Iskoristite panj s korijenom i u njega zasadite cijeli cvjetni aranžman. Poigrajte se s cvijećem, raznim idejama i njihovim visinama. Jedan panj može biti cijeli cvjetnjak u malome. U sredinu stavite malo višlje biljke, a okolo zasadite manje. Umjesto raznovrsnog cvijeća možete posaditi i samo jednu vrstu koje će rasti u tom panju. Ako zasadite puzavce, oni će obgrliti panj i tako mu dati novi izgled. Ovim načinom ćete umjesto tegle iskoristiti prirodni ukras, a drvo će hraniti i štititi biljku. S ovakvom dekoracijom ne možete pogriješiti.

Za sadnju cvijeća možete iskoristiti panjeve s korijenom ili odrezane (izvor fotografije: Pinterest)
Posadite jednu vrstu cvijeća ili više njih (izvor fotografije: Pinterest)

Skulptura s biljnim motivima

Svako stablo je jedinstveno, oblikuje ga vrijeme, izloženost suncu, hladu, prolaznicima… Zato i pogled na svako stablo priča svoju priču. Upravo iz ovog razloga stabla mogu poslužiti kao ukrasni elementi. Panjevi koji ostaju za njima također se mogu poslužiti kao ukrasni elementi i skulpture, a na vama je da ih doradite i ukrasite. Visoki panjevi ne služe kao “tegle” kako smo opisali u prethodnom odlomku. Oni se mogu ukrasiti mahovinom i drugim biljem uzduž cijelog svog rasta i tako kreirati skulpturu koja će krasiti vaš vrt. Ovako visoki elementi često će poslužiti i ptičicama da se zaustave i nešto vam otpjevaju, zato ih iskoristite jer ćete uz malo kreativnosti imati zapanjujuće rezultate.

Skulpture od panja mogu stajati kao dekoracija u vašem vrtu (izvor fotografije: Pinterest)
Panjeve možete iskoristiti s njihovim korijenom i uz malo boje ih učiniti vrlo zanimljivima (izvor fotografije: Pinterest)

Popločite put od izrezanog panja

Svoj panj možete sasječi na manje komade i njima obložiti put do sjenice, terase ili ulaznih vrata. Ovakvo drvo je važno premazati kako ga ne bi uništili vremenski uvjeti. Drvena staza i prirodne stepenice ostavit će sve bez teksta jer osim prirodnog izgleda koji dobijete, imat ćete jedinstven ulaz u svojoj okolini. Veliki trud koji ćete uložiti zasigurno će svojim izgledom plijeniti svu pažnju tako da će se ovaj pothvat nesumnjivo isplatiti.

Pripremite drvo koje mislite iskoristiti kao stazu (izvor fotografije: Pinterest)
Velike komade panjeva možete poslagati i od njih napraviti jedinstvene stepenice (izvor fotografije: Pinterest)
Drvenim putevima možete dodati i obrub (izvor fotografije: Pinterest)

Mjesto okupljanja

Veliki stabilni panjevi mogu poslužiti kao stolovi. Trebate im samo dodati ploču stola i učvrstiti je. Takav panj treba premazati kako bi ostao trajniji, da ga ne unište vremenski uvjeti i kako bi bili sigurni da se kukci neće nakupljati u njemu. Uz stolove od ostataka stabala možete napraviti i male panjiće koji će poslužiti kao stolice ili klupice. Dovoljno im je dodati šarene ili jednobojne jastučiće i stvorit ćete veselo mjesto na kojem će se svi vama dragi rado okupljati.

Uz malo boje panjeve ćete učiniti sjajnim vanjskim tabureima (izvor fotografije: Pinterest)
Svjetleće boje mogu vaše panjeve učiniti vidljivima i u mraku (izvor fotografije: Pinterest)
Možete napraviti potpune garniture za sjedenje (izvor fotografije: Pinterest)
Od manjih panjeva napravite mjesta za igru za svoje najmlađe (izvor fotografije: Pinterest)
Poslužite se svojom kreativnosti i napravite unikatne sjedalice od panjeva (izvor fotografije: Pinterest)

Vrtne dekoracije

Od panjeva se mogu napraviti i vrtne dekoracije. Umjesto ustaljenih keramičkih patuljaka, uradite sami pokoju skulpturicu i položite po svom vrtu i terasi. Oduševit ćete se koliko dobrih ideja možete dobiti uz samo malo kreativnosti. U ovakve pothvate ćete se najlakše upustiti u vrijeme kada pripremate drva za ogrijev. Od panjeva i različitih manjih drvenih elemenata stvorit ćete cijelu drvenu floru i faunu. U ovoj ideji za bazu koristite panjeve jer su oni deblji i stabilniji, tako skulpture neće moći uništiti vjetar već će čvrsto i stabilno krasiti ona mjesta na koja ih postavite. Sve ćete oduševiti svojim kreacijama.

Sovice će se uklopiti u svaki vrt (izvor fotografije: Pinterest)
Zečići su odličan izbor za vrtne dekoracije (izvor fotografije: Pinterest)
Mali snjegovići mogu poslužiti kao tematska dekoracija u Božićno vrijeme (izvor fotografije: Pinterest)
Ako imate ostatke breze, iskoristite ih kako bi napravili zanimljive životinje poput soba, jelena, žirafe i sl. (izvor fotografije: Pinterest)

Povišeno jezero

Umjesto fontana koje mogu biti skupe za instalaciju, napravite njihovu imitaciju, tj. povišeno jezerce za svoje ptičice koje će se u njemu moći napiti vode, ali i okupati. Na panju srednje visine položite posudu koja će estetski odgovarati izgledu vašeg vrta. Učvrstit ćete je tako da ćete izdubili panj na koji ćete postaviti posudu. Dodajte zubce sa strane koji će je držati ili je učvrstite čavlima. Zapravo, pronađite najbolji način za posudu i panj koji ste odabrali. U nju dodajte vode i vaša će instalacija biti gotova. Dobro bi bilo da možete micati posudu kad je poželite oprati i očistiti ili ako joj želite zamijeniti vodu.

Jezerca za ptičice opskrbit će ih vodom za piti, ali i pružiti mjesto za kupanje (izvor fotografije: Pinterest)

Cvjetnjaci

Postavljanjem manjih panjeva možete napraviti cvjetnjak. Iskoristite ih tako da prvo definirate izgled cvjetnjaka i onda manje panjeve stavljate u željene oblike. Sve zajedno trebate učvrstiti zemljom tako da izgled ostane stabilan, čvrst i nepomičan. Tako možete uzdignuti cvjetnjake što postaje praktično i zanimljivo.

Napravite cvjetnjake po vlastitoj želji, uzdignite ih i uživajte u cvijeću (izvor fotografije: Pinterest)

Svjetleći put

Zanimljive panjeve s otvorima i brazdama po sebi možete iskoristiti tako da im izdubite sredinu i položite ih na lampe koje imate u svom dvorištu. Ako se služite solarnim lampama onda trebate paziti da ih ne pokrijete potpuno kako bi sunce doprijelo do solarnih lampi. Tako će u noćno vrijeme panjevi pokazati potpuno novi neočekivani izgled. Umjesto uobičajenih lampi koje daju put vašem vrtu, imat ćete jedinstveno svjetlo i čarobni doživljaj.

Postavite zanimljive panjeve na lampe u svom dvorištu i napravite jedinstveno osvjetljenje (izvor fotografije: Pinterest)

 

Panjeve možete iskoristiti na bezbroj načina, na vama je da pronađete onaj koji vam najviše odgovara. Od funkcionalnih elemenata pa sve do onih ukrasnih, panjevi mogu postati centralno mjesto u vašem vrtu. Pokažite nam kako ste vi iskoristili panjeve. Iščekujemo vaše komentare.

Od panja možete napraviti dekoraciju koja god vam padne na pamet, nemate ograničenja, iskoristite sve što imate u vrtu i budite kreativni (izvor fotografije: Pinterest)

Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)