Plastični otpad i njegova opasnost

0
1675

U svijetu se za dvije godine skupi plastičnog otpada težine cijelokupnog stanovništva! Poražavajuća je statistika da recikliramo manje od 5% proizvedene plastike (samo oko 1% vrećica od kojih se samo u  Hrvatskoj proizvede 200 mil. vrećica godišnje). Ono što malo tko ima na umu – naš otpad ostaje u prirodi i poslije naše unučadi!

“Jednom davno oceani našeg planeta bili su iznimno čisti. No, to se promijenilo. “


Svake se godine proizvede oko 300 milijuna tona plastike. To znači da se svake dvije godine skupi plastičnog otpada koji je težine cjelokupnog svjetskog stanovništva.

Plastične vrećice su među najvećim zagađivačima. Mnoge države su zabranile upotrebu plastičnih vrećica u trgovinama, ali mnogi ih još koriste. U Hrvatskoj se godišnje proizvede oko 200 mil. plastičnih vrećica. Tek nešto više od 1% vrećica završi u reciklaži, ostatak završi u okolišu. Koji su štetni utjecaji, te koliko nas stvarno koštaju vrećice pogledajte u tekstu ‘Plaćamo onečišćenje okoliša’

More – tone plastike završe u oceanu i uzrokuju smrt životinja

Prema procjenama Ujedinjenih naroda, svatko od nas godišnje koristi oko 140 kilograma plastike. Od toga najmanje 6,4 milijuna metričkih tona završi u oceanima.
U knjizi “Plastični ocean,” Moore kaže da se u svijetu reciklira manje od pet posto od ukupno proizvedene plastike, a skoro tri posto baca se u oceane. To direktno uzrokuje smrt milijuna životinja. Pogledajte članke koji detaljnije objašnjavaju utjecaj na oceane:

Plastični otpad zatrovat će mora

Pozitivni pomaci

Mnogi pričaju o ovom problemu koji je sve više prisutan. Razina ekološke svijesti se podiže – to je dobro. Pripremaju se i veći pomaci – neke države već prilagođavaju zakone da se vrećice izbace iz upotrebe, a i po tekstovima koji se mogu pronaći EU razmišlja o izmjeni zakona.
Dok jedni gledaju kako da izađu na kraj s problemom, drugi žele problem okrenuti u nešto novo i pozitivno. Jedan od rezultata ovakvog pristupa je ‘RecycleIsland’ projekt kojem je cilj od plastike iz mora napraviti otok (Veličine havaja).
Na još jedan interesantan pothvat odlučio se Electrolux, koji želi skrenuti pozornost na ovaj veliki problem tako što planira napraviti usisavače koji bi bili izrađeni od plastike iz mora.

U međuvremenu, dosta odgovornosti leži na svakom pojedincu. Koristite višekratne torbe umjesto vrećica u trgovinama. Dajte prednost staklu umjesto plastici kada je piće u pitanju. Reciklirajte što više i koristite ono što vam vaš grad omogućuje. Širite svijest s ljudima oko Vas.
Na mladima svijet ostaje, a želimo im ostaviti planet na kojem će moći živjeti!

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.