Povrtnjak Bijele kuće

0
2548

Danas sam odlučila svoj post posvetiti povrtnjaku u Bijeloj kući u Washingtonu.Kakav je vrt bio u prošlosti,kakav povrtnjak je imala gospođa Obama,i da li će tradiciju vrtlarenja i održavanja vrta naslijediti sadašnja Prva dama SAD-a Melania Trump.

Bijela kuća imala je više vrtova od svog završetka 1800. Eleanor Roosevelt, Hillary Clinton i Michelle Obama, sve su imale vlastite verzije povrtnjaka i kultura koje se trebalo uzgajati. Roosevelt je posadio pobjednički vrt Bijele kuće tijekom Drugog svjetskog rata kako bi promovirao korištenje pobjedničkih vrtova od strane američkih građana u vrijeme nestašice hrane,tako da je svaki građanin mogao zasaditi svoj povrtnjak. Hillary Clinton imala je povrtnjak izgrađen na krovu Bijele kuće. 20. ožujka 2009. Michelle Obama imala je najveći i najšumovitiji povrtnjak do danas na travnjaku Bijele kuće

Njezina zamisao je da povrtnjak će kuhinju Bijele kuće opskrbljivati voćem, povrćem i začinskim travama.U povrtnjaku bit će zasađene 55 vrsta voća i povrća.

Zar to nije lijepa ideja? Svoju zamisao je realizirala uz pomoć učenika srednje škole u Washingtonu.To je prvi vrt ove vrste uz Bijelu kuću u posljednjih nekoliko desetljeća.Vrt  biti će dovoljno velik da osigura svježe voće, povrće i začine za obitelj Obama, ali i za sve službene večere i ručkove koji će biti  u Bijeloj kući.

Michelle Obama,iako nije imala iskustva sa poljoprivredom odlučila je da pomogne u realizaciji vrta i  kazala je kako tom idejom  želi potaknuti svoje sunarodnjake da jedu lokalno uzgojeno organsko voće i povrće te da, ako to mogu i imaju vremena, dio svoga vrta pretvore u povrtnjak. Nada se da će djeca koja budu obilazila vrt prenositi poruku o zdravoj hrani u svoje obitelji, što bi uvelike moglo spriječiti bolesti izazvane lošom prehranom.

Prva dama je vjerovala da se promjene mogu napraviti kuhajući više kod kuće, uklanjanjem nezdrave hrane i konzumiranjem više voća i povrća za njezine dvije kćerke. Imala je zamisao da vrt će preuzeti vodeću ulogu u obrazovanju djece o  koristima lokalno proizvedenih proizvoda u pokušaju smanjenja rastućih slučajeva pretilosti i zdravstvenih problema povezanih s prehranom koji utječu na naciju.

Gospođa Obama bila je uvjerena da će, educiranjem djece ove generacije, “početi obrazovati svoje obitelji i to će zauzvrat početi educirati naše zajednice.

Iako više ne živi u Bijeloj kući njezinu tradiciju je naslijedila Melanija Trump.Dobra ideja uvijek treba da opstane ,bez obzira na slijed događaja.Sami znate da i Gospođa Obama i gospođa Trump imaju vrtlare koji se brinu svakodnevno o vrtu i povrtnjaku.Za Vas je važno da sami zasijete svoj povrtnjak ,i da uživate u njemu.

Kao što ste vidjeli iz ovog članka ,kada nešto želite i imate vremena trebate iskoristiti,bez obzira što ste i što radite u životu.A i samo provođenje vremena za zraku sa svojom obitelji znači zdraviji način života,Ukoliko imate djecu svakako nek Vam pomognu,odvojite ih od modernih tehnologija danas.Zaokupite njihovo vrijeme u zdravom provođenju slobodnog vremena.

Sve što Vi sami uzgojite bilo da je voće,povrće ili jednostavne začinske trave znat ćete što jedete i što koristite u svojoj zdravoj ishrani koja je ključni uslov za zdravi život u današnjem brzom življenju.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/voce-i-povrce-u-vrtu-bijele-kuce-865783 – www.vecernji.hr

Ukoliko želite saznati još više o povrtnjaku odite na Youtube kanal:

Ili o današnjem povrtnjaku prve dame  Melanije Trump:

O ovoj temi ako Vas zanima možete više pročitati na linku: http://www.cbsnews.com/news/melania-trump-says-shell-keep-michelle-obamas-garden/

Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here