Presadnice iz kućne radinosti

0
6313

Kako uzgojiti presadnice u vlastitom aranžmanu i koliko je to isplativo?

Iako vani u većem dijelu Hrvatske još uvijek vladaju zimski uvjeti, pravi je trenutak da se počne razmišljati o radovima u vrtu, da se napravi plan za godinu koja dolazi, a postoje i neki poslovi koje se već može napraviti. Jedan od tih poslova je svakako i sadnja sjemenja za presadnice, ako se odlučite za tu opciju.

Poneke vrste jednostavno ne možete uzgojiti bez presadnica, dok je kod nekih to moguće, ali puno bolje rezultate daju ako radite pomoću presadnica. Naravno, u današnje vrijeme puno je brže i jednostavnije otići do najbliže agrarije i kupiti gotove presadnice, pa se postavlja logično pitanje zašto uopće gubiti vrijeme na proizvodnju vlastitih presadnica.

Više je razloga za ovakvu odluku. Kao prvo, sama sadnja, briga o presadnicama, eventualno kasnije pikiranje, zalijevanje i svi ostali radovi prije nego ih posadite u vrt, ne uzimaju previše vremena. Kao drugo, presadnice koje rastu u neposrednoj blizini mjesta gdje ćete ih uzgajati doživjeti će puno manji šok kada ih posadite nego neke koje su rasle u nekom stakleniku stotinama kilometara od vašeg doma, a zatim su tko zna koliko vremena stajale na polici u agrariji. Kao treće, ako imate priliku nabaviti sjeme autohtonih sorti umjesto kupovnog sjemena, nemate drugog izbora nego da sami napravite presadnice. I konačno, sama matematika je na strani uzgoja presadnica.

Uzmimo za primjer rajčice. Da bi uzgojili svoje presadnice, treba vam sjeme, zemlja i nešto u što ćete ih posaditi. U nekim centrima možete pronaći vrećice sjemena već za dvije kune, ali uzmimo 5 kuna kao okvirnu vrijednost. Cijene zemlje također variraju, ovisno o vrsti, ali kako će vam u ovom primjeru biti dovoljno litra zemlje, neka je i tu trošak 5 kuna. Saditi možete u razne plastične, stiroporne, tresetne i druge šalice i kontejnere. Njihove cijene ovise o više faktora, a ako i tu računamo 5 kuna, došli smo do troška od 15 kuna. Ako tome dodamo cijenu vode i drugih potencijalnih troškova, 20 kuna je predviđeni trošak. Kako se cijena jedne presadnice vrti oko 2 do 2,5 kuna, jasno je kako već sa 10 uzgojenih presadnica pokrivate troškove.

Metode uzgoja presadnica

U načelu postoje dvije vrste uzgoja presadnica. Riječ je o takozvanom uzgoju presadnica golog korijena i presadnica sa grudom supstrata oko korijena. Presadnice golog korijena se sade tako da se obavi gusta sjetva, bilo na otvorenom, bilo u zaštićenom prostoru, te da se nakon klijanja i kada narastu do određene veličine presađuju, bilo direktno na mjesto gdje će rasti, bilo da se pikiraju u pojedinačne posudice. Za razliku od ove metode, presadnice se mogu i direktno saditi u manje posudice, gdje se tada stavlja jedno do dva zrna, ovisno o veličini posudice i biljci o kojoj je riječ.

Od presadnica golog korijena, najčešće su rajčice, paprike, patliđani, te kupusnjače. U pravilu, kupusnjače se kada dosegnu određenu veličinu sade direktno u polje. Također, presadnice kupusnjača se mogu uzgajati na otvorenom. Za razliku od njih, rajčice, paprike i patliđani se pikiraju, odnosno presađuju u pojedinačne posudice kako bi tamo dodatno razvile korijen i stabljiku prije presađivanja na konačnu lokaciju.

Posudice za presađivanje

Na slikama možete vidjeti neke predmete koje možete iskoristiti za sadnju presadnica. To su redom tresetni lončići, prešani blokovi, stiroporni kontejneri i plastični kontejneri za sadnju. Svi oni dolaze u raznim veličinama i oblicima, i koji ćete odabrati ovisi o vašim potrebama, odnosno biljkama koje planirate posaditi.

Tresetni lončići su nešto skuplji, ali imaju tu prednost što su napravljeni od biorazgradivog materijala i prilikom sadnje biljku ne morate vaditi iz njih, već sadite zajedno sa lončićem. Jedino na što morate obratiti pažnju je zalijevanje, odnosno ne smijete pretjerati sa količinom vode, jer bi se mogli raspasti. Idealni su za biljke osjetljivog korijena kao što su dinje, tikve, krastavci i lubenice. Slična je situacija sa prešanim blokovima, koji se mogu proizvoditi pomoću posebnog aparata, a koji se zapravo sastoje od stiješnjene zemlje. Oni se najčešće koriste za sjetvu salate i plodovitog povrća, te za pikiranje presadnica golog korijena.

Osim ovih posudica, možete koristiti razne predmete koje možete pronaći u kućanstvu, poput čašica od jogurta, konzervi, kontejnera za jaja, pa čak i rotola toaletnog papira, ljuske od jaja i slično. Naravno, ako koristite plastične predmete, obavezno probušite rupu na dnu, jer je prevelika količina vode jedan od najvećih neprijatelja presadnica.

Samo najbolje gnojivo za vaše biljke – idealno za presadnice

I za kraj ovog članka, još jedan bitan element kada govorimo o uzgoju presadnica, a to je zemlja. Za uzgoj presadnica možete koristiti razne vrste, ai pritom treba voditi računa o nekoliko faktora. Ako se odlučite za kupovnu zemlju, bilo bi najbolje kupiti zemlju koja je namijenjena upravo u te svrhe. Nešto je skuplja od drugih vrsta, ali daje najbolje rezultate.

Ako koristite zemlju iz vrta, najbolje je uzeti onu sa krtičnjaka, jer krtice osim što prorahle zemlju, također unište štetočine. Ovo je dobra opcija, jer će se biljke od samog početka naviknuti na zemlju u kojoj će i kasnije rasti. U svakom slučaju, bilo bi dobro da, za koju se god zemlju odlučite, dodate nešto humusa, bilo onog iz kućne radinosti, ili neki kvalitetni kupovni poput eko gnojiva Humusal.  Osim toga, dobro je u zemlju dodati malo pijeska, kako bi bila rahlija i tako dala sjemenu priliku da brže proklije, te treseta, koji zadržava vlagu, zbog čega ćete izbjeći prečesto i pretjerano zalijevanje.

Toliko za sada. U sljedećem članku imati ćete prilike naučiti kako posaditi sjeme ne bi li dobili svoje vlastite presadnice, po puno manjoj cijeni i puno veće kvalitete od onih koje možete kupiti u lokalnoj agrariji.

 

Emiljana je freelancer, supruga i majka, koja u slobodno vrijeme pomaže mužu u vinogradu, te brine o svojem vrtu u kojem uzgaja većinu povrća za potrebe svoje obitelji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here