Home Hrana Proljetna sadnja čičoke

Proljetna sadnja čičoke

0
8369

čičoka sadnjaHladno proljeće se oteglo, a i obaveze su učinile svoje da nam se sadnja čičoke pomakne na kasnije datume. Na svu sreću pomogli smo biljkama u zaostatku s vrlo korisnim humusom kalifornijskih glista. Kako je to izgledalo pogledajte u nastavku.

U prijašnjem tekstu smo pisali o kvaliteti čičoke, što je ona i zašto bi ju trebali više koristiti u prehrani. Zbog njenih velikih prednosti u prehrani i utjecaju na zdravlje, odlučili smo se posaditi nešto ove kulture za svoje potrebe.

Budući da se u anketi dosta glasova izjasnilo da vas zanima više o radovima u eko vrtu, naše tekstove ćemo usmjeriti malo više u tom smjeru! (hvala vam što nam javljate što vas zanima)

Tlo koje smo koristiti nije tretirano ničim umjetnim niti otrovnim desetljećima :-). Šteta ne proizvesti nešto zdravo u njemu!

Osnovne radove na tlu smo vršili s Hondom F620. kultivator honda f620 mio standard frezanjeNakon osnovnog frezanja – redove u koje smo sadili – na fino smo izfrezali još sa vučnom frezom. Posao kao i svaki drugi, ukoliko znate što činite onda to izgleda kao na slici lijevo, ukoliko nemate prakse, onda kao slika desno 🙂

Zbog obaveza sama se sadnja pomakla dosta kasno, te smo čičoku sadili tek 3. svibnja. Dokaz našem kašnjenju je i sama biljka koja je već naveliko potjerala. čičoka sadnjaNakon sadnje morala se dosta aklimatizirati, te je tu izgubila dosta za razliku od slučaja da se sadila na vrijeme. Redove smo razmaknuli 70cm, a biljke u red smo postavljali na 40-50 cm. Roviće smo radili dobrom starom poluautomatskom motikom. (za one koji ne znaju taj vic: Poluautomatska je jer ju mi podignemo a nazad se vrati sama 😉   )

> UN tvrdi – male farme organske hrane jedini su način da prehranimo svijet

Prilikom sadnje smo u svaki rović nasipali Humusal – eko gnojivo – naš humus kalifornijskih glista. Na taj način smo bar donekle pomogli biljkama koje su u “sezonskoj utrci već kasnile za svojim vršnjacima”!Čičoka i humus kalifornijskih glista

Iako je zemlja odmorena, Humusal će dobro doći jer:

– zadržava vlagu više nego zemlja pa će se biljka lakše primiti i ukorijeniti te savladati ljetne vrućine
– sadrži kompletnu prihranu koja je biljci potrebna za zdrav start i rast biljke
– sadrži humusne mikroorganizme koji oživljavaju zemlju, te pomažu korijenu u borbi protiv bolesti
– sadrži prirodni hormon rasta

Toliko za sada, u drugim tekstovima ćemo javiti kako su dalje napredovale naše čičoke u sezonskoj utrci svog života!


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)