Rasada paprike i rajčice – 2 – pikiranje

1
10823

Nakon što je sjeme proklijalo i izniklo, treba prilikom rasta obratiti pozornost na nekoliko stvari. Detalji o rastu i pikiranju u nastavku

U prijašnjem tekstu pokrili smo dio oko rada sa sjemenom i klijanjem. U ovom tekstu pokriti ćemo drugi dio koji se odnosi na rast i pikiranje rasade.

Kad biljke poniknu potrebna im je toplina vlaga i svijetlost. Ako nemate mogućnosti da rasada bude na prozoru postavite umjetno svijetlo sa led rasvjetom.

Osnovni faktori uspješne proizvodnje rasade su:
• Temperatura zraka
• Kvalitet i jačina svjetlosti (dužina trajanja)
• Kvalitet podloge tj. supstrata za sjetvu i pikiranje

Svjetlost je vrlo bitan faktor u proizvodnji rasade, jer uslijed nedostatka dolazi do usporenog razvoja, ali i izduživanja biljaka! Za rajčicu i papriku treba 16-18 sati svjetla dnevno, a za krastavac 14-16 sati.

Osim stvarnog deficita svjetlosti (nedovoljno, zasjenjivanje rasade…), na izduživanje rasade utiče i neodgovarajuća temperatura! Temperatura varira ovisno od kulture ali treba biti oko 20C.

Kod sijanja sjemena bolje je sijati sa razmakom nego gusto . Kod gustog sijanja biljke su tanje i izdužene što se vidi i iz slijedećih slika:

Gusto sijane biljke su nježnije, tanje višlje.

Kad biljka razvije dva prava listića, može početi pikiranje, a to će biti za oko 20-tak dana od vremena sijanja. Ne znate što je pikiranje? Pročitajte naš prijašnji tekst: Što je pikiranje rasade i koja je prednost ove tehnike

Mlade biljke su 20 do 25 dana od nicanja spremne za pikiranje. Pikiranje treba odraditi u čiste saksije, koje su ispunjene kvalitetnim supstratom.

Humusal – humus kalifornijskih glista – 100% prirodno eko gnojivo idealno je za ukorjenjivanje biljaka. Sadrži sva hranjiva i mikro organizme koji pomažu razvoju korijena i biljke od samog početka!

Temperatura supstrata treba biti između 15ºC i 20ºC, kako mlade biljke ne bi doživjele temperaturni šok. Biljke se pikiraju u plastične čaše ili manje posudice.

Dno čaše se probuši, stavimo malo zemlje i mladu biljku, pa dodajemo zemlju do vrha . 

Evo kako izgleda paradajz koji je spreman za pikiranje i ambalaža za sadnju.

A ovako izgleda gotov proces:

Video o pikiranju rajčice:

** Javite nam u komentarima na dnu stranice vaša iskustva i savjete **

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here