Home Alat Što je brže košnja starom ručnom kosom ili trimerom?

Što je brže košnja starom ručnom kosom ili trimerom?

1
6512

Stara kosa rsz_austrian-scythe1-1– mnogi niz godina, čak stoljeća u upotrebi, da li joj dolazi kraj i hoće li uskoro postati samo uspomena? A možda ćete se i iznenaditi za neke njene prednosti. Više u nastavku

Danas uz široku ponudu raznih trimera, tj. kosača pogonjenim benzinom ili strujom, ručna kosa se čini kao zastarjeli alat koji je pobijeđen. Ako to je slučaj, zašto se još uvijek mogu čuti zvuci brušenja kose umjesto brektanja motora trimera na livadama? Zato što oboje imaju mane i prednosti.

Pogledajte natjecanje u brzini košnje:

Ručna kosa se sa razlogom koristi u Europi od 12. stoljeća pa sve do danas. Jednostavan alat koji zahtijeva malo održavanja, tj. povremeno iskivanje i oštrenje. Rad sa njom zahtijeva malo stjecanja ritma i osjećaja za kretnju što možda ne odgovara uvijek svima. Također pri radu sa kosom, lakše je biti oprezan u košnji oko biljaka i drveća koje ne želimo oštetiti, za razliku od trimera.maxresdefault
Kamenje, zidovi i bilo koji tvrđi materijal može oštetiti tanku oštricu kose i pa čak i slomiti što pak nije stvar sa trimerima. Trimeri koji koriste najlonske niti za košnju mogu bez problema kositi uz zgrade, stabla i druga mjesta gdje bi rad sa kosom bio nemoguć ili jako težak. Naravno pri upotrebi oštrica na trimeru, također se mora paziti na iste ali i dalje je omogućena veća pokretljivost u tijesnim situacijama. No trimeri su glasni, imaju veće troškove održavanja i popravaka te imaju otežanu košnju u jako visokoj travi naspram ručne kose.

20120611scythingcloverZbog navedenih argumenata, danas često se u domaćinstvima nalaze oba alate jer se sa svojim prednostima i manama nadopunjuju. Treba paziti kod kupnje da je kosa kvalitetna, kovana, te da se ima pribor za klepanje.

Kosa
Prednosti: tiha, jeftina, dugotrajna, ne troši gorivo, preciznija oko voćaka, kositi se može tako da se odmah trava slaže za malč
Mane: treba ju naklepati i brusiti kamenom, treba malo volje za savladati tehniku da se lako kosi i ne umara, opasna i oštra.

Trimer
Prednost: može svatko raditi s njim bez posebne obuke, ne zahtjeva kondiciju, siguran za rad
Mana: skup, troši gorivo, zahtjevan dugoročno u održavanju, silk, bučan,…

Pogledajte kako se BCS profesionalni stroj za košenje nosi u natjecanju protiv kose

Ovdje možete vidjeti kako je praktična u košnji

 

Imate svojih iskustava za podijeliti, pišite nam dolje u komentarima


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


1 COMMENT

  1. Ništa s trimerom nije lakše treba naučiti raditi s kosom bez zamaranja i po svemu je bolja. Kosa je ‘zeleni sport’ a trimer zagađivač.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)