Što je pikiranje rasade i koja je prednost ove tehnike

3
6024

Što je to pikiranje rasade, zašto se radi i koje su prednosti te metode – doznajte u nastavku!

Pikiranje nazivamo proces presađivanja biljaka u stadiju kada sjeme iznikne i biljka ima jedan do dva prava lista. Povrće koje na sebi ima plod najbolje je pikirati u početku pojave prvog pravog lista, dok je npr celer bolje sa dva prava lista. 

Cilj

Pravi cilj pikiranja je da proizvodnja kvalitetne rasade. Svi znamo i logično je da vađenjem rasade i sađenjem na drugo mjesto, na nešto veći razmak, biljke doživljavaju svojevrsni stres. Međutim u ovom slučaju taj stres ide nama u korist. Stres dovodi do kratkotrajnog zastoja u samom rastu biljke, pa kao rezultat dobijemo skraćeniju i deblju stabljike od presadnice. Također tijekom tog procesa dolazi do kidanja vrška korijena, što stimuira grananje korijena. Kao krajnji rezultat dobijemo rasadu puno čvršće stabljike i razvijenijeg korijena! 

Pikiranjem određenih sorti povrća, gore navedeni stres također pomaže dobivanjem ranije berbe. To se dogodi također zbog stresa biljke, koja u tom trenu pokrene pojačano odvajanje biljnih ćelija koje služe za razvoj i kasnije formiranje cvjetova. 

Da li vi pikirate vašu rasadu?

Nenad je ing. elektrotehnike koji svoje slobodno vrijeme voli posvećivati proizvodnji prirodnog gnojiva Humusal, te podizanju svijesti o zdravom životu i održivom načinu uzgoja biljaka.

3 COMMENTS

  1. Prvi put sadim paradajz, znaci od samog pocetka tj od semena i ovakvi saveti za nas pocetnike su odlicni. Ovo radim sa svojim sinom ( 6 godina) tako da zajedno uzivamo u nasim uspesima.
    Hvama Vam.

  2. Hvala na komentaru, lijepo je vidjeti i imati povratnu informaciju od čitatelja . Cilj nam je što više informacija i korisnih iskustava prenijeti drugima. Drago nam je da će vam to ovo biti od pomoći

  3. Vrlo je zanimljivo objašnjenje kako se dobiva korist od pikiranja rasada i kako se biljke tim postupkom jačaju i postaju čvršće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here