Home Dvorište Sve blagodati ružmarina

Sve blagodati ružmarina

0
6267

U svom današnjem postu pisat ću Vam o ružmarinu, njegovim ljekovitim svojstima i načinu uzgoja.Nadam se da ću Vam razbiti neke predrasude kog uzgoja i opisat Vam ljekovita svojstva ružmarina.

Ružmarin  je dobio ime po latinskim riječima ros (rosa) i marinus(more), u prijevodu “morska rosa”, na njegov rast povoljno utječe morski povjetarac koji prenosi vlagu.Ali nemojte da pomislite da ružmarin nećete moći uzgojiti u hladnijim kontinentalnim krajevima.

Ružmarin je grmolika mirisna zimzelena biljka koja naročito lijepo izgleda kad je u cvatu.

Što se tiče samog uzgoja tu morate pripaziti na slijedeće, on klija teže od većine biljaka pa nemojte očekivati odlične rezultate,najbolje vam je da kupite  svježe sjeme i posijate ga u travnju. Preporuča se sadnja reznica koja daje puno bolje rezultate. Unatoč činjenici da ružmarin može poživjeti i više desetljeća biljku je najbolje zamijeniti svakih 5-6 godina.

Kad vam uspije sadnja onda vam preporučam da ga sami presađujete,na način da sami odsječete nekoliko mladih grančica sa zdrave biljke ružmarina. Neka grančice nisu drvenaste, duže će im trebati da puste korijen. Stavite sada grančice u čašu vode i na sunčano mjesto. Za nekoliko nedjelja počeće da puštaju korijen. Mjenjajte  vodu svakih 4-5 dana.Kada je korijen ojačao možete grančice posaditi u saksije sa zemljom i pustite da raste.Ružmarinu  ne treba velika površina jel je polugrm.Možete mu naći mjesto na svom balkonu.

Kada sam Vam opisala način uzgoja i presađivanja ,sad ću vam reći za što sve možete koristiti ružmarin.

Ljudi stoljećima koriste cvjetove ružmarina i izdanke u cvatu. No najširu upotrebu imaju listovi, koji se skupljaju u ljetnim mjesecima a nakon toga se stavljaju sušiti.

Smatra se da ulje od ružmarina  podiže energiju te stimulira i suzbija prekomjerno znojenje.Odličan je lijek za želudac i živce te pomaže u liječenju glavobolje.


Koristi se u losionima za kosu ne samo zbog ugodnog mirisa, već i zbog stimuliranja korijena kose i sprečavanja preuranjene ćelavosti.
Mješavina sušenog lišća i cvjetova ružmarina i boraksa je jedno od najboljih sredstava za pranje kose i prevenciju prhuti.Ružmarin pomaže kod reumatizma, a primjenjuje se tako da se njime masiraju oboljeli dijelovi tijela, nakon čega ih treba omotati pamučnom tkaninom.
Esencijalno ulje ružmarina koristi se u aromaterapiji za povećanje koncentracije, pamćenja i opuštanje od stresa.A i Vama je samima poznato da ga koristimo kao osvježivač odjeće i prostorija.

Sve napisano možete iskoristiti i sami uzgojiti svoj ružmarin u vrtu.

 

 


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


Ja sam magistra primarnog obrazovanja.Supruga sam i majka troje djece.Jako mi je važno da se djeca hrane zdravo i da hrana koju im spremam bude prirodna i da znam na koji je način uzgojena.Imam svoj mali obiteljski vrt i to me čini jako sretnom.Volim pisati i istraživati.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)