Home Dvorište Planiranje i ideje Uljepšajte vaše dvorište s eko grafitom od mahovine

Uljepšajte vaše dvorište s eko grafitom od mahovine

0
3813

Grafiti od mahovine postaju već pravi trend. Želite li se i vi okušati u stvaranju eko grafita pomoću mahovine, trebat ćete slijediti par koraka i nekoliko savjeta s kojima ćete to i uspjeti. Uvijek možete barem isprobati manje dezene prije nego se okušate u pravom remek-djelu na nekom zidu.

Zeleni biljni grafiti se rade od prave mahovine, a to znači da trebate odabrati pravo mjesto na kojem će ona i uspijeti. S obzirom na to da se radi o biljnom svijetu, morate paziti da je zid na dovoljno osunčanom mjestu te da mahovina ima izvor vlage jer inače neće preživjeti. Još jedna bitna stvar u ovom procesu je da odabrani zid mora biti dovoljno porozan kako bi se mahovina uhvatila i pustila korijen.

Izvor fotografije: https://www.pinterest.com/pin/398146423301413869/

Prije nego krenete s izrađivanjem pravih malih umjetničkih djela, možete isprobati manje elemente, ali i kod njih će vam trebati strpljiva i temeljita priprema. Plan izgleda vašeg novog grafita iscrtajte kredom. Tako ćete biti sigurni da konačan izgled neće biti amaterski već nešto što će ostaviti umjetnički dojam.

Kad ste pripremili crtež, sad možete pripremiti i ostale sastojke:

Za blender:

  • treba vam prava mahovina, a nju ćete moći naći na mjestima s dovoljno sunčeve svjetlosti (nekom zidu u blizini i sl.)
  • dvije šalice mlaćenice ili jogurta
  • dvije šalice vode
  • pola žličice šećera

Ostalo:

  • kist
  • šablone ako želite
  • posudu

Mahovinu trebate pažljivo oprati i oprezno ukloniti sve ostatke zemlje sa korijenja. Kad to napravite, zrnca mahovine će se jednostavno raspadati u komadiće. Stavite čistu mahovinu i ostale potrebne sastojke u blender i miješajte dok smjesa ne postane potpuno glatka. Kistom provjerite smjesu, ako kapa i ima previše vlage onda dodajte kukuruznog sirupa i promiješajte. Ponavljajte ovaj postupak sve dok smjesa ne postane viskozna, dakle dovoljno gusta da se njome da bojati po zidu. U slučaju da smjesa postane pregusta, razrijedite je vodom.

Smjesu premjestite u posudu s poklopcem pa pripravite ponovno novu količinu. Dakle radite smjesu malo po malo dok ne stvorite dovoljnu količinu koja vam treba za željeni zid. Smjesu možete pripremiti i prije upotrebe, a ako je ne koristite samo je odložite u hladnjak.

Kad se odlučite za bojanje po zidu, možete koristiti i gotove šablone za stvaranje preciznih slika. Šablone ne morate kupiti već ih možete i sami napraviti izrezujući željene oblike od kartona. Nakon što napravite željeni grafit pripravljenom smjesom, nemojte bacati višak nego ga pospremite u frižider. Za par dana ćete morati nanijet još pokoji sloj pa će vam već korišteni pripravak dobro doći.

Najkritičnije je prvih nekoliko tjedana pa se u tom razdoblju grafit treba redovito opskrbiti dovoljnom količinom vode svaki drugi dan. One dane kad ne zalijevate, dodavajte novi sloj smjese.

Ako želite povećati vjerojatnost da vam ovakav grafit uspije, uradite ga u proljeće i jesen, tada ima dovoljno vlage u zraku. Redovito pratite mahovinu kako raste i svakom komadiću osigurajte dovoljno vlage, time ćete zasigurno potaknuti njen rast.

Izvor fotografije: https://www.boredpanda.com/the-coolest-and-possibly-most-illegal-diy-project-ever-but-the-end-result-is-brilliant/

Ako se odlučite ukloniti grafit nećete to moći samo struganjem sa zida jer će komadići uvijek ostati, a oni se mogu razmnožiti. Zato ako se odlučite ukloniti grafit, učinite to pomoću limunovog soka. Isto tako ako se odlučite promijeniti grafit ili ukloniti jedan njegov dio, napravite to s limunovim sokom.

Dakle, grafit od mahovine možete vrlo lako napraviti. Pronađite pogodno mjesto, napravite pripravak i jednostavno slikajte. Ne moramo ni komentirati kako je ekološka verzija grafita ljepša i zabavnija od one tradicionalne.

Jeste li ikad isprobali napraviti grafit od mahovine i je li vam uspio od prve?

Izvor za članak:
https://www.stencilrevolution.com/blogs/tutorials/moss-graffiti
 
Izvor fotografija
https://www.pinterest.com/pin/489555421977285745/


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)