Home Vrt Planiranje i ideje Uvod u vertikalno vrtlarstvo

Uvod u vertikalno vrtlarstvo

0
8097

Posljednjih godina vertikalni vrtovi postaju sve popularniji i zanimljiviji način vrtlarenja. O čemu je riječ i jesu li doista tako dobro rješenje?

Pojam vertikalni vrt označava cijeli niz vrtlarskih tehnika kojima je zajedničko to da biljke umjesto na horizontalnoj, rastu na vertikalnoj podlozi. Ovaj vid vrtlarenja svakako ima mnoge prednosti, ali i specifičnosti zbog načina na koji biljke rastu, količine zemlje i ostalih elemenata. Činjenica je kao je vertikalan rast zapravo prirodan proces za mnoge biljke, od puzavica koje se uspinju po zidovima, pa do raznih biljaka koje su u stanju rasti u malim rupama ispunjenim zemljom na kamenim liticama i sličnim pozicijama.

Prilikom jednog izleta na Tajland, francuski botaničar Patric Blanc imao je prilike vidjeti mnoge takve biljke koje rastu na doslovno svim površinama, što mu je dalo ideju iz koje se je izrodilo vertikalno vrtlarenje. Iako nema nikakvih ograničenja kada je vertikalno vrtlarstvo u pitanju, zbog svojih je specifičnosti savršen izbor za malene prostore, u kojima može biti ne samo ekonomski, već i estetski i ekološki isplativo.

Prednosti i nedostaci vertikalnog vrtlarenja

Kao što zdravi razum govori, najveća prednost vertikalnih vrtova je ta da ih je moguće smjestiti praktički svakamo. Bez obzira koliko je veliko, odnosno malo, vaše dvorište ili vrt, moguće je iskoristiti ga u ove svrhe. Sa estetskog gledišta vertikalni vrtovi su vrlo  lijepi i mogu dodatno ukrasiti eksterijer ili interijer vašeg doma. Osim toga, ako je vaš vertikalni vrt naslonjen na fasadu kuće, djeluje kao odličan izolator, koji ljeti održava prostor hladnim, a zimi toplim.

Kako biljke koriste ugljikov dioksid, a proizvode kisik, bitno će doprinijeti kvaliteti zraka u vašem okružju. I za kraj, bez obzira koliko bila velika površina koju namjeravate iskoristiti, za vertikalni vrt nema ograničenja. Uz malo planiranja, odgovarajućeg alata i držača, vertikalni vrt može biti visok svega metar i pol, ali i pokriti cijeli zid kuće.

Najveći nedostatak vertikalnih vrtova vezan je uz navodnjavanje. Naime, ovakvi se vrtovi brzo suše, pogotovo ako se nalaze na pozicijama gdje su duže vrijeme izloženi suncu. Činjenica da ih ne možete micati po potrebi, poput biljaka u vazama, stvar čini još gorom. Zbog toga bi bilo najbolje prilikom planiranja ovakvog vrta odabrati stranu koja nije stalno na suncu, a materijal koji koristite ne smije biti taman i načinjen od metala, jer se takvi materijali brzo zagrijavaju i još brže isušuju zemlju. S druge strane, ako se ovakav vrt nalazi u interijeru, morate dobro razmisliti o načinu odvodnje suvišne vode.

Biljke koje sadite vjerojatno će morati biti mini verzije, jer će imati ograničenu količinu zemlje u kojoj rastu i u kojoj mogu razvijati korijenje. Osim toga, i sama težina biljke je bitna prilikom planiranja, što dodatno limitira vrste koje možete uzgajati. I za kraj, vertikalno vrtlarenje je često neuredno i u konačnici zahtijeva više održavanja od klasičnog. Osim lišća koje pada, iz posuda može padati zemlja, a i voda se može cijediti, pa dobro razmislite o tim faktorima ako planirate napraviti ovakav vrt.

Kao što vidite, vertikalno vrtlarenje malo je kompliciranije od klasičnog, ali ima puno prednosti koje itekako nadoknađuju tu činjenicu. U sljedećem članku malo ćemo se detaljnije pozabaviti samom izradom vertikalnog vrta, a do tada razmislite o ovoj temi i da li bi vertikalni vrt bio pravo rješenje za vaše dvorište ili terasu.


Ne propustite novosti, upišite vaš email (za besplatnu obavijest o novim tekstovima): 


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ne propustite novosti!

Prijavite vaš email i jednom tjedno ćete besplatno na e-mail dobiti tekstove objavljene na Moj Vrt portalu:

Za prijavu klikni ovdje  (informacije o zaštiti privatnosti pogledajte ovdje)